WLAN (Kablosuz Yerel Alan Ağı) Nedir?

LAN (Yerel Alan Ağı), fiziksel bir bağlantıya bağlanmadan hareket etme esnekliğini sağlayamıyordu. Bu da kullanıcıların esnekliğini ve üretkenliğini engelliyordu. Bu sorunun üstesinden gelmek için araştırmacılar WLAN teknolojisini geliştirdiler.

Basit bir ifadeyle, WLAN veya Kablosuz LAN, cihazların kabloya ihtiyaç duymadan internete kablosuz olarak bağlanmasını sağlayan bir teknolojidir.

WLAN Nedir?

WLAN (Kablosuz Yerel Alan Ağı), tel veya kablo kullanmak yerine radyo teknolojisini kullanarak birden fazla cihazı internete bağlamanızı sağlayan bir teknolojidir. 

WLAN’ın tam biçimi Kablosuz Yerel Alan Ağı’dır. Kablosuz LAN, insanların dizüstü bilgisayar, cep telefonu vb. cihazlarını kablo kullanmadan internete bağlamasına olanak tanır. WLAN, okul, ev, kampüs veya ofis binası gibi belirli bir alanda çalışır.

WLAN

Kablosuz LAN, belirli bir alanda hareket etmenize ve yine de internete bağlı kalmanıza olanak tanır. Bu teknoloji önemlidir, çünkü insanların neredeyse istedikleri her yerden internete erişmelerini kolaylaştırır, böylece kullanıcıların üretkenliğini ve esnekliğini artırır ve artırır.

WLAN’ın Tarihçesi 

Araştırmacılar, 1970’lerde kablosuz iletişim fikrini keşfetmeye başladılar. 1990’ların başında ilk reklam filmi olan WLAN piyasaya sürüldü. Dünyanın ilk kablosuz bilgisayar iletişim ağı olan ALOHAnet, Hawaii Üniversitesi’nde Norman Abramson adlı bir profesör tarafından geliştirildi.

İlk başta, WLAN, düşük hızı ve yüksek maliyeti nedeniyle popüler değildi. Ancak, teknolojideki gelişmelerle birlikte, WLAN’ın hızı ve menzili gelişiyor ve daha uygun fiyatlı hale geliyor. Günümüzde insanların evlerde, işyerlerinde ve halka açık yerlerde WLAN kullanması çok yaygındır. Yerel Alan Kablosuz Ağı (LAWN) olarak da bilinen WLAN, verileri 2,4 GHz ve 5 GHz gibi frekansları kullanarak aktarır.

WLAN (Kablosuz Yerel Alan Ağı) Türleri

WLAN’lar iki tipte sınıflandırılabilir:

  • Altyapı WLAN’ı
  • Geçici WLAN

Her türü ayrıntılı olarak inceleyelim.

Altyapı WLAN’ı: Bu WLAN, cihazları ağa bağlamak için kablosuz erişim noktası (WAP) adı verilen merkezi bir cihaz kullanır. WAP genellikle kablolu bir ağa bağlıdır ve kapsama alanındaki cihazlara kablosuz bağlantı sağlar.

Örnek: Bir ev ağında, kablosuz yönlendirici WAP’tır. Bir altyapı WLAN’ı ile cihazlar WAP üzerinden birbirlerine ve internete bağlanabilir.

Geçici WLAN: Bu WLAN, cihazların merkezi bir erişim noktasına ihtiyaç duymadan doğrudan birbirine bağlanmasına olanak tanır. Bu tür bir ağ, cihazların birbirleriyle iletişim kurması gerektiğinde ancak mevcut bir altyapı ağı olmadığında kullanışlıdır.

Örnek: Diyelim ki bir grup arkadaşınızla bir parktasınız ve fotoğraf paylaşmak istiyorsunuz. Bunu başarmak için, cihazlarınızı bağlamak üzere geçici bir WLAN ağı oluşturabilirsiniz. Ad hoc WLAN ağları, eşler arası dosya paylaşım uygulamalarında da yaygın olarak kullanılır.

WLAN (Kablosuz Yerel Alan Ağı) Nasıl Çalışır?

WLAN’ın çalışmasını anlamak basittir. LAN ağının çalışmasıyla neredeyse aynı. Tek fark, WLAN’ın cihazınızı ağa kablo olmadan bağlayabilmesidir. Size, bir LAN iş istasyonuna bağlıymışsınız gibi gelir. Tek fark, kablo yerine kablosuz bağlantı kullanılmasıdır.

WLAN, dizüstü bilgisayarınız ve kablosuz yönlendirici gibi cihazlar arasında veri göndermek ve almak için radyo dalgalarını kullanır. Yönlendirici, birden çok aygıtın ağa bağlanmasına ve iletişim kurmasına izin veren merkezi bir merkez görevi görür.

Kablosuz LAN tarafından kullanılan radyo dalgaları duvarlardan ve diğer engellerden geçebilir. Yönlendiriciye doğrudan bir kabloyla bağlanmadan dizüstü bilgisayarınızı veya başka bir kablosuz cihazı evinizin veya ofisinizin farklı odalarından kullanabilirsiniz.

WLAN Uygulamaları 

Kablosuz LAN ağı, kullanıldığı yere bağlı olarak çeşitli uygulamalara sahiptir. Örneğin, evinizde Kablosuz LAN kullanmayı planlıyorsanız, dizüstü bilgisayar, akıllı telefon ve akıllı TV gibi cihazları internete bağlamanıza olanak tanır. 

Ofis yerlerinde Kablosuz LAN ağı, çalışanlarınızın cihazlarını internete bağlamasına ve yazıcı ve dosya gibi kaynakları diğer çalışanlarla paylaşmasına olanak tanır. 

Kablosuz LAN ağı, müşterilerin kafeler gibi halka açık yerlerde internete erişmesine olanak tanıyacak. Esnekliği artırmak için akıllı termostatlar ve güvenlik kameraları gibi IoT cihazlarında da kablosuz LAN teknolojisi kullanılmaktadır.

WLAN’ın Avantajları 

Kablosuz LAN’ın avantajlarından bazıları şunlardır:

  • Esneklik: Kullanıcılar, ağ bağlantısını korurken Kablosuz LAN kapsama alanı içinde hareket edebilir.
  • Daha ucuz: Kablosuz LAN ağı kurmak, kablolu ağa kıyasla daha ucuzdur. Bunun nedeni, Kablosuz LAN’ın kablolar ve anahtarlar gibi daha az fiziksel bileşen gerektirmesi ve dolayısıyla maliyeti düşürmesidir.
  • Kolay kurulum: Kabloları döşemeniz veya duvarlara ve tavanlara bağlantı noktaları takmanız gerekmediğinden, kablosuz LAN’ın kurulumu kolaydır.
  • Kolayca ölçeklenebilir: Kapsamı artırmak için daha fazla erişim noktası eklemeniz gerektiğinden, kablosuz LAN ağlarının ölçeklendirilmesi kolaydır.

WLAN’ın Dezavantajları  

Kablosuz LAN’ın dezavantajlarından bazıları şunlardır:

  • Daha az güvenli: Kablosuz sinyaller siber saldırılara daha yatkın olduğundan, Kablosuz LAN, düzgün yapılandırılmadığı takdirde bir LAN ağından daha az güvenlidir.
  • Sınırlı kapsama alanı: Kablosuz LAN’ın kapsadığı alan çok büyük değildir ve Kablosuz LAN kapsama alanını artırmak için ek erişim noktalarına ihtiyacınız vardır.
  • Bant genişliği sorunları: WLAN’lar, kablosuz ortamın paylaşılan doğası nedeniyle bant genişliği sınırlamaları yaşayabilir ve bu da hızların düşmesine neden olabilir.
  • Parazit: WLAN’lar, diğer kablosuz cihazlardan gelen parazite karşı savunmasızdır ve sonuç olarak düşük performans veya kopan bağlantılar yaşayabilir.
  • Güvenilirlik sorunları: Kablosuz LAN ağının menzili ve performansı, yağmur, engel sayısı vb. gibi çeşitli faktörlerden etkilenebilir. Bu nedenle, bu faktörler nedeniyle bağlantının kopma olasılığı büyük ölçüde artar.

Çözüm

Bu yazıda, Kablosuz LAN’ın ne olduğunu araştırdık. Ayrıca türlerini, çalışmasını, avantajlarını, dezavantajlarını, uygulamalarını vb. Konuyla ilgili herhangi bir sorunuz varsa, lütfen sorularınızı yorum şeklinde bize iletmekten çekinmeyin. Size yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu