Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

WAN (Geniş Alan Ağı) Nedir ve Nasıl Çalışır?

WAN (Geniş Alan Ağı), olmadan uzaktan çalışmak, birden fazla konuma sahip kuruluşlar için birleşik ağlar oluşturmak veya çevrimiçi olarak başka herhangi bir şey yapmak imkansız olurdu. Peki, WAN tam olarak nedir ve neden bu kadar önemlidir?

WAN Nedir?

Geniş alan ağı (WAN), birbirine bağlı yerel alan ağları (LAN’lar) veya diğer ağların bir koleksiyonudur. Bu ağ, tek bir konuma bağlı değildir ve tüm dünyadaki cihazlar arasında iletişim, bilgi paylaşımı ve diğer işlevleri sağlar.

WAN Nedir?

İlgili Bağlantı: LAN (Yerel Alan Ağı) nedir?

Özel bir WAN altyapısını, internet servis sağlayıcısı veya kablo şirketi gibi üçüncü taraf bir sağlayıcıdan hizmet olarak kiralayabilirsiniz. Büyük işletmeler, ofis ağlarını bağlamak için sıklıkla WAN’ları kullanır; her ofisin genellikle bir WAN aracılığıyla bağlanan kendi LAN’ı vardır. Geniş alan ağları, günümüz dünyasında bir işletmenin bel kemiğidir. Şirketler, WAN’ları aşağıdakiler gibi çeşitli görevler için kullanabilir:

  • İletişim kurmak için ses ve video kullanımı.
  • Dahili uygulamaları çalıştırma veya barındırma.
  • Veri depolama ve verileri yedekleme vb.

WAN Bağlantısı Örneği Nedir?

WAN (Geniş alan ağı), bağlantısının yaygın örneklerinden bazıları şunlardır:

  • Hepimiz interneti her gün şu ya da bu nedenle kullandığımız için, bu bir WAN ağının en iyi örneğidir. Aynı zamanda dünyanın en büyük ve en kapsamlı bilgisayar ağını birbirine bağlayan, dünyanın en önde gelen WAN bağlantılarından biridir.
  • WAN kullanan başka bir kuruluş örneği, şubeleri ve ATM’lerini içeren bir bankadır. Şubeler farklı eyaletlerde ve hatta farklı ülkelerde olabilir, ancak hepsi çeşitli güvenli bağlantılarla birbirine bağlıdır.

En yaygın WAN türü nedir?

En yaygın iki devre anahtarlamalı WAN teknolojisi türü, genel anahtarlamalı telefon ağı (PSTN) ve Tümleşik Hizmetler Dijital Ağı’dır (ISDN).

WAN Bağlantıları Nasıl Çalışır?

WAN’lar, iki site arasında doğrudan bağlantı ile noktadan noktaya veya paylaşılan devreler üzerinden paketler halinde iletilen verilerle paket anahtarlamalıdır. Noktadan noktaya WAN hizmeti, bilgisayarı telefon hattına bağlamak için analog çevirmeli hatlar veya modemler kullanabilir. Yerel telefon şirketleri ve uzun mesafeli taşıyıcılar, noktadan noktaya WAN servis sağlayıcılarıdır.

Paket anahtarlamalı ağ hizmetleri, tipik olarak, düşük veri hacmine sahip kuruluşlar veya birden fazla ayrılmış hattın aşırı derecede pahalı olacağı birden çok site tarafından seçilir.

WAN Ağ Teknolojileri

Bir WAN ağının tasarımında iki teknoloji kullanılır:

Devre değiştirme: Devre anahtarlamalı bir ağda tüm mesajlar aynı yolu izleyecektir. Ve bu yol üzerindeki kaynaklar bu bağlantı için ayrılacaktır. Sonuç olarak, tüm mesaj tek bir birim olarak gönderildiği için parçalanmayı takip etmeye gerek yoktur.

Daha iyi anlamak için şekle bir göz atalım:

Kullanıcı 1’in ağı kullanmak istediğini varsayalım; talebi almak için talepte bulunması gerekir ve ardından Kullanıcı 1, Kullanıcı 3 ile iletişim kurabilir. Kullanıcı 2, bağlantı aşamasında Kullanıcı 4 ile iletişim kurmaya çalışırsa, ağ meşgul sinyali gönderir.

Paket anahtarlama: Paket anahtarlamalı bir ağda, giden bağlantı paketin boyutunu belirler ve bu paketler farklı bir yol izleyebilir. Hedefte bu paketler toplanır ve yeniden birleştirilir.

WAN Ağı -Devre 3

Şimdi Kullanıcı 1’in Kullanıcı 3 ile ve Kullanıcı 2’nin Kullanıcı 4 ile iletişim kurmak istediğini varsayalım. O halde bu tür ağlarda aynı anda bunu yapmak mümkündür.

WAN Ağı Protokolleri

En yaygın WAN protokollerinden bazıları şunlardır:

Çerçeve rölesi: Bu, LAN’lar veya WAN uç noktaları arasında veri gönderir. Paket anahtarlama kullanımı yoluyla dijital telekomünikasyon kanallarının fiziksel ve veri bağlantısı katmanlarını tanımlar.

ATM: Eşzamansız Aktarım Modu, verileri eşzamansız zaman bölmeli çoğullama kullanarak küçük, sabit boyutlu hücrelere kodlar. Buna karşılık, günümüzün IP tabanlı Ethernet teknolojisi, veri iletimi için değişken paket boyutları kullanır.

PoS: Packet over SONET, IP paketlerini SONET çerçevelerine dönüştüren bir standarttır. SONET, ATM’den daha düşük bir paket başlığı ek yüküne sahip olduğundan, amacı verileri mümkün olan en yüksek hızda iletmektir.

IP paketi: İnternet Protokolü paketi, her web cihazının diğer tüm web cihazlarıyla aynı anda bağlanmasına izin veren standart ağ modudur.

MLS: Çok Protokollü Etiket Anahtarlama, ağ adresleri yerine “etiketlere” dayalı en kısa yolu kullanarak trafiği özel geniş alan ağları üzerinden aktarır.

Ayrıca Okuyun: WLAN (Kablosuz Yerel Alan Ağı) Nedir?

WAN Ağı kullanmanın Avantajları

Geniş alan ağı kullanmanın avantajlarından bazıları şunlardır:

  • Daha geniş bir coğrafi alanı kapsar.
  • Küresel pazara ve iş dünyasına fayda sağlar.
  • BT altyapısı merkezileştirilmiştir.
  • Gizliliğinizi artırın.
  • Küresel pazarlara ve işletmelere yardımcı olur.
  • Kullanıcıların kaynakları ve uygulama yazılımını paylaşmasına izin verir.
  • Ağdaki herhangi birine çok hızlı bir şekilde mesaj göndermenizi sağlar.

WAN Ağı kullanmanın Dezavantajları

Geniş alan ağı kullanmanın dezavantajlarından bazıları şunlardır:

  • Çok pahalı çünkü her veri aktarımında ödeme yapmamız gerekiyor.
  • WAN’da sorun giderme zaman alıcı ve zorlayıcı olabilir.
  • WAN güvensiz ve güvenilmezdir.
  • Herkese açık bir ağ olduğu için, büyük ölçüde üçüncü bir tarafa bağımlıdır.
  • Ağın bakımı zordur ve yetenekli teknisyenler ve ağ yöneticileri gerektirir.
  • Daha fazla teknoloji kullandığı ve daha geniş bir kapsama alanına sahip olduğu için LAN’dan daha fazla güvenlik sorunu vardır.

Çözüm

Bu makale, WAN’ın ne olduğu, örnekleri, çalışması, protokolleri, teknolojileri ve daha pek çok konu dahil olmak üzere ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu