VPN (Sanal Özel Ağ) Nedir?

”VPN” Virtual Private Network’ün kısaltmasıdır. Türkçe karşılığı ise sanal özel ağ anlamına gelmektedir. Sanal özel ağ veya VPN, bir internet ağından başka bir ağa güvenli ve şifreli bağlantı sağlamak amacıyla oluşturulmuştur.
- VPN, ağlar arası geçiş sağlayan bir şifreleme bağlantı türüdür.
- VPN, hassas verilerin güvenli bir şekilde iletilmesini sağlar.
- VPN (sanal özel ağ) teknolojisi, kurumsal ortamlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.
- Yetkisiz kişilerin trafiği izlemesini engeller ve kullanıcının uzaktan çalışmasını sağlar.
VPN aracılığıyla bir ağa bağlanan bir cihaz, bulunduğu konumdan ayrı olarak bağlandığı ağ üzerindeki konumundan işlemlerini gerçekleştirir. Bununla birlikte, VPN kullanımın da yönlendirici (modem) IP adresiniz güvenlik politikası içerisinde gizli tutulur ve farklı bir IP adresi üzerinden bağlantı sağlanır.
VPN (Sanal Özel Ağ) Nasıl Çalışır?
Virtual Private Network (VPN), Akıllı telefonlar veya bilgisayarlar aracılığıyla bağlantı sağlanan bir sanal ağ sunucusudur. Bu özel sanal ağ sunucuları internet siteleri üzerinden veya bir program ile erişilebilen bağlantı türüdür.

VPN üzerinden bir ağa bağlanan kişi, kullandığı internet ağı üzerinden başka bir ağa geçiş sağlar. Bu ağlar herhangi bir fiziksel konumda bulunabilir. En önemlisi, vpn ağı üzerinden gerçekleşen her işlem bir veri güvenliği içerisinde gerçekleşir ve şifreli bir tünel oluşturur.
Bir VPN, İnternet üzerinden yapılan şifreli bağlantılar kriptolama gizliliği nedeniyle takip edilemez olarak kabul görmektedir. sanal özel ağ kullanımı genellikle bir şirketin verilerinin korunması ve güvenliğinin sağlaması için kullanılmaktadır.
VPN (Sanal Özel Ağ) Şifreleme Protokolleri
Aşağıdakiler gibi çeşitli VPN şifreleme protokolleri vardır:
OpenVPN: En yaygın kullanılan şifreleme protokolüdür. Ana avantajlarından biri, son derece yapılandırılabilir olmasıdır. Ayrıca hem TCP hem de UDP bağlantı noktalarında kullanabileceğiniz için hız ve güvenlik arasında iyi bir denge sağlar.
IKEv2: Şifreleme için genellikle IPSec ile birlikte kullanabileceğiniz bir tünel protokolüdür. İnternet kesildikten sonra güvenli bir bağlantıyı geri yüklemek de dahil olmak üzere çok sayıda avantajı vardır. Ayrıca ağ yapılandırmalarını değiştirmek için iyi bir şekilde gelişir.
L2TP: Katman 2 Tünel Protokolü, verilerin bir cihazdan diğerine aktarılmasına izin veren bir veri iletim protokolüdür. L2TP şifreleme sağlamadığından, neredeyse her zaman IPSec ile birlikte kullanılır.
PPTP: Desteklenen binlerce işletim sistemi ve cihaz ile en yaygın kullanılan protokoldür. Ek bir yazılım gerekmediği için kurulumu da kolaydır.
SSTP: Bu, çoğu güvenlik duvarını atlayabildiğinden, Güvenli Yuva Tünel Protokolü, VPN’lerin yasak olduğu alanlarda geleneksel protokollerin geçerli bir alternatifidir.
Güvenli uzaktan erişim nedir?
Güvenli uzaktan erişim, kullanıcıların ve cihazların bir ağ bağlantısına uzaktan güvenli bir şekilde erişmesini sağlar. Aynı zamanda, kullanıcının veya cihazın kimliğini doğrulamak için güçlü yollar kullanan VPN teknolojisi kullanır.
VPN trafiği şifreli mi?
Bir VPN, bağlantısı internet üzerinden tünel olarak bilinen şifreli bir bağlantı kullanır. Bu bağlantı trafiği ağlar arası geçiş sağlarken şifrelenir.
VPN bağlantı çeşitleri
sanal özel ağ bağlantı çeşitleri Uzaktan Erişim VPN ve Siteden siteye VPN olarak iki türe sahiptir.
Uzaktan erişimli bir VPN, kullanıcıların fiziksel olarak sunudan uzak olduğu durumlarda İnternet üzerinden özel ağ sunucuna erişme imkânı sağlar. sanal özel ağ, ile uzaktan erişim uç noktalar olarak bilinmektedir. Uç noktalar, sunucular arası bir noktadan bir noktaya bağlantıyı ifade eder.
Not: Noktadan Noktaya Tünel Protokolü (PPTP), Point-to-Point Tunneling Protocol kısaltmasıdır.
Siteden siteye VPN, iki veya daha fazla ağ arasında gerçekleşen bağlantı türüdür. Aynı zamanda, Yönlendiriciden Yönlendiriciye iletişime dayalı olduğundan sanal özel ağ sunucusu olarak işlev görür. Kısaca, Siteden siteye erişimi ağdan ağa olarak düşünün.
VPN nedir, bağlantı özellikleri nelerdir?
VPN, ağlar arası geçiş sağlayan bir şifreli ağ bağlantısıdır. Verilerin ve konum güvenliğinin sağlaması amacıyla tasarlanmıştır. Bir VPN’nin ana işlevlerinden biri, yetkisiz kullanıcıların internet trafiğinizin içeriğini engelleme, okuma veya değiştirme girişimlerini engellemektir.
VPN ile ilgili Sıkça Sorulan Sorular
VPN ile girilen siteler tespit edilir mi?
Evet, herkese açık bir VPN hizmeti kullanıyorsanız mümkündür. Bazı web siteleri, kendilerine bağlanan kullanıcıların erişimini engellemek için genel sanal özel ağ hizmetlerinin ve proxy sunucularının IP adreslerine sahip listeleri kullanmaya başlamıştır.
VPN telefona zarar verir mi?
Bir VPN’nin amacı, veri gizliliğinizi korumak ve anonim ve şifreli bir internet erişim deneyimi sağlamaktır. Telefonunuzda bir VPN kullanmak tamamen güvenlidir. Ancak, ücretsiz olarak sunulan bazı özel sanal ağ sunucuları zararlı virüsler ve yazılımlar içerdiği için telefonunuza zarar verebilir.
VPN Takip Edilebilir mi?
Güvenilir bir VPN hizmeti kullanıyorsanız, göz atma faaliyetleriniz meraklılar tarafından okunamaz hale gelir. Ancak bu, bir VPN kullanıcısının çevrimiçi olarak tamamen izlenemez olduğu anlamına gelmez. İnternet servis sağlayıcıları (ISS’ler), web siteleri ve hatta hükümetler bir VPN kullanıp kullanmadığınızı belirleyebilir.
VPN güvenli mi?
VPN, bazen orijinal IP adresiniz açığa çıkararak konumunuzu, tarama geçmişinizi ve çevrimiçi internet etkinliğinizi ortaya çıkarır. Böyle bir olaya IP sızıntısı veya VPN sızıntısı denir.
Sonuç
Gerçek bir VPN, IP adresini değiştirmez, sadece iki uç noktası arasında şifreli ve güvenli bir bağlantı sağlar. Bu uç noktalardan biri bir proxy sunucusuysa, hedef site, başlatan bilgisayarı değil proxy’nin adresini görür.
- Ek olarak, VPN bireyler arasında yasaklı sitelere giriş veya erişim sağlamak için de kullanılmaktadır.
Bu yazıda, vpn nedir? sorunuzu cevaplandırdık. Son olarak, bu makale hakkında aklınıza takılan herhangi bir soruda yorum yaparak bizi bilgilendirebilirsiniz.