Üretim Maliyetleri Nedir ve Nasıl Hesaplanır?

Üretim Maliyetleri Nelerdir?

Üretim maliyetleri, bir işletmenin mal ürettiğinde ortaya çıkan maliyetlerdir. Bu, Üretim maliyetleri işçilik, hammaddeler, üretim malzemeleri ve genel giderler gibi çeşitli giderleri içerebilir. Üretim maliyetlerini oluşturan üç ana maliyet kategorisi aşağıda belirtilmiştir. Bu maliyetler gerçekleştikten sonra üretilen birimlere dağıtılır ve mallar satıldıktan sonra satılan malın maliyetine yansıtılır.

Doğrudan (Direkt) İşçilik Maliyetleri

Doğrudan işçilik, malların üretiminde doğrudan yer alan tüm emeğin tamamen yüklenmiş maliyetinden oluşur. Bu genellikle üretim hatlarında veya iş hücrelerinde çalışan kişiler anlamına gelir. Diğer üretim işçiliği türleri fabrika genel giderleri kategorisine kaydedilir.

Doğrudan Malzeme Maliyetleri

Doğrudan malzemeler, sürecin bir parçası olarak ortaya çıkan normal hurda maliyeti de dahil olmak üzere, üretim sürecinin bir parçası olarak tüketilen malzemelerden oluşur.

Fabrika Genel Maliyetleri

Fabrika genel giderleri, üretim işlevini sürdürmek için gerekli olan ancak doğrudan bireysel birimlerde tüketilmeyen maliyetlerden oluşur. Örnekler, kamu hizmetleri, sigorta, malzeme yönetimi maaşları, üretim maaşları, bakım maaşları ve kalite güvence maaşlarıdır.

Üretim Maliyetlerinin Sunumu

Üretim maliyetleri başlangıçta bir şirketin bilançosunda envanter kaleminde görünür. Mallar satıldıktan sonra bu maliyet, maliyetlerin satılan malın maliyeti satırında belirtildiği gelir tablosuna aktarılır.

Üretim Maliyeti Türleri

Üretim hem sabit maliyetlere hem de değişken maliyetlere neden olur. Bu nedenle, iki tür maliyet vardır:

  • Sabit maliyetler: Bunlar, toplam tutarı üretimin büyüklüğüne bağlı olmayan maliyetlerdir. Faiz maliyetleri, kira, işçi maaşları veya amortisman maliyetleri gibi birçok sabit maliyeti içerir.
  • Değişken maliyetler: Toplam tutarı üretim büyüklüğüne bağlı olan tüm maliyetlerdir. Hammadde maliyetleri, nakliye maliyetleri veya işçilik maliyetleri gibi.

Sabit maliyetler

Toplam miktar (dönem başına) üretim hacmine bağlı değildir.
Örneğin: TSM= Ayda 2 milyon TL

Toplam sabit maliyetler

Bir şirket daha fazla üretmeye başladığında, toplam miktar daha fazla ürüne bölünebilir. Ne kadar çok üretilirse, ürün başına sabit maliyet (OSM) o kadar düşük olur.

Ortalama sabit maliyetler

Bir şirket kısa vadede üretimi durdurduğunda sabit maliyetler devam eder.
0 birimlik bir üretimde bile, bu örnekteki toplam sabit maliyetler ayda 2 milyon TL’dir.

Değişken maliyet

Değişken maliyetlerin toplam miktarı, üretimin büyüklüğüne bağlıdır. Ne kadar çok üretilirse o kadar çok emek/hammadde/vb. ihtiyaç duyulur. Ve böylece bu maliyetlerin toplam tutarı ne kadar yüksek olur.

Orantılı değişken maliyetler
Orantılı değişken maliyetler, her ürünün aynı miktarda değişken maliyet içerdiğini varsayar.
Örneğin, her bir ürün (ODM) değişken maliyetlerde 5 € içerir. Sonuç olarak, toplam değişken maliyetler (TDM) üretim hacmiyle doğru orantılı olarak artacaktır.

Ortalama ve toplam değişken maliyetler

Orantısız değişken maliyetler
Üretimi genişletirken, değişken maliyetlerin her zaman aynı kalmaması yaygın bir durumdur.
Üretim genişletildiğinde değişken maliyetlerin kademeli olarak artması oldukça olasıdır, çünkü daha fazlasını üretmek giderek zorlaşmaktadır.

Aşağıdaki örnekte: Toplam değişken maliyetler (TDM) = 0.0008Q 2

Ortalama ve toplam değişken maliyetler 2

Marjinal maliyetler

Marjinal maliyetler, fazladan bir ürün yapmaya başladığınızda ortaya çıkan ekstra maliyetlerdir.
Ekstra maliyetler yalnızca değişken maliyetlerden kaynaklanabilir çünkü bunlar yalnızca siz daha fazla üretmeye başladığınızda artar. Böylece, marjinal maliyet, değişken maliyetteki artıştan kaynaklanmaktadır.

Üretim Maliyetleri Nasıl Belirlenir?

Üretim Maliyet Denklemi hesaplaması aşağıdaki adımlar kullanılarak yapılabilir:

İlk olarak, doğrudan malzeme maliyetlerini belirleyin. Doğrudan malzemeler, genellikle hammaddelerin tedarik edilmesi ve bunların mamul ürünler üretmek için kullanılmasıyla ilgili maliyetlerden oluşur.

Ardından, doğrudan işçilik maliyetlerini belirleyin. Doğrudan işçilik maliyeti, genellikle işçilik maliyetleri üzerindeki maliyetlerden ve üretim süreciyle uyumlu işgücünün maliyetlerinden oluşur. Bu tür maliyetler genellikle ücretler, maaşlar ve işin bitmiş mal veya hizmetlerin teslimi için emeğe telafi ettiği faydalardan oluşur.

Ardından, üretim maliyetlerini belirleyin. Bu tür maliyetler tipik olarak üretim sürecine atfedilemeyen ancak üretimi dolaylı olarak etkileyen maliyetleri içerir. Bu tür maliyetler, dolaylı işçilik maliyetleri, dolaylı malzeme maliyetleri ve genel giderlerdeki değişken maliyetler olarak ikiye ayrılabilir.

Ardından, üretim maliyetine ulaşmak için 1., 2. ve 3. adımlarda ortaya çıkan değeri ekleyin.

Üretim Maliyetleri Nasıl Hesaplanır?

Üretim maliyeti, maliyet fiyatı veya üretim maliyetleri, bir üretim biriminin tüm doğrudan ve dolaylı maliyetlerinin toplanmasıyla hesaplanabilir. İşte üretim maliyeti hesaplama formülü.

  1. Üretimdeki genel giderler= Dolaylı işçilik maliyeti + Dolaylı Malzeme maliyeti + Diğer değişken genel giderler.
  2. Toplam üretim maliyeti= İşçilik maliyeti Hammadde maliyeti, yani genel üretim maliyetleri.

Üretim Maliyetleri Çözüm

Üretim maliyeti başlangıçta aktifleştirilmeli ve giderleştirilmemelidir. Ek olarak, nihai ürünlerin değerinin raporlanması, sağlanan üretkenlik düzeyi hakkında gerekli tüm paydaşları bilgilendirmenin karmaşık bir yolu olarak adlandırılabilir.

Önerilen Kaynaklar:

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu