SSL Sertifikası Nedir? TLS, HTTP ve HTTPS

SSL nedir? Secure sockets layer’in kısaltması olan SSL, iki sistem arasında çevrimiçi (internetteki) Güvenliği sağlamak için oluşturulan bir ağ teknolojisidir. SSL, hassas verilerin şifreleme protokolleri içerisinde güvenli bir şekilde iletilmesini sağlar.

Bu makale, SSL, TLS, HTTP ve HTTPS hakkında önemli bilgiler içerir.

SSL Sertifikası nedir?

SSL sertifikaları, tarayıcı ve sunucular arasında şifreli bir bağlantı sağlayan dijital şifreleme sertifikalardır. şifreleme, bir ağ üzerindeki iki cihaz arasında aktarılan hassas verileri gizlemek için kullanılan bir teknolojidir. Bu, tanınabilir karakterleri (kelimeleri) bir şifreleme anahtarı kullanılarak orjinal durumundan tanınması ve okunması zor karakterlere dönüştürür.

SSL Sertifikaları Ne İçin Kullanılır?

SSL sertifikaları, çevrimiçi güvenliği sağlamak amacıyla oluşturulmuş bir şifreli veri dosyalarıdır. Tipik olarak SLL sertifikası, bir web sitesi üzerinden yaptığınız veri paylaşımlarını güvence altına alır.

Örneğin, çevrimiçi E-ticaret sitelerinde yapmış olduğunuz işlemlerin (kredi kartı işlemlerinizin, kişisel bilgilerinizin ve adresinizin) hiç kimse tarafından erişilmemesini veya okunmamasını sağlar. Kısaca SSL, veri aktarımını ve girişleri güvence altına almak için kullanılır.

Ek olarak, SSL ile güvence altına alınmış bir web sunucusu ”https” olarak adlandırılır.

SSL Sertifikaları Nasıl Çalışır?

SSL sertifikaları bir sunucu aracılığıyla web sunucuları arasında kurulan şifreli köprü bağlantılarından oluşur. Sertifika yetkilisi (CA) tarafından web sunucuna tanımlanan şifreli güvenli ağ hizmetidir. SSL ile güvence altına web sunucularının verileri şifreleme algoritmaları kullanır. Bu, şifreleme kötü amaçlı kişilerin verilere erişememesini sağlar.

Aşağıdaki görselde verilerin, iki sunucu arasında nasıl şifrelendiği görebilirsiniz.

SLL nedir, nasıl çalışır

HTTP ve HTTPS Nedir?

HTTP ve HTTPS, iki sistem arasındaki köprü metnini İnternet üzerinden taşımak için kullanılan protokolleri ifade etmektedir. Ek olarak, Köprü Metni Aktarım Protokolü, web tarayıcılarının ve sunucularının iletişim kurmak için kullandığı bir ağ protokolü standardıdır.

SSL, HTTP ve HTTPS Nedir?

HTTPS (Güvenli Köprü Metni Aktarım Protokolü), şifrelemeli HTTP’dir. İki protokol arasındaki tek fark, HTTPS’nin HTTP isteklerini ve yanıtları TLS (SSL) ile şifrelemesidir. Sonuç olarak, HTTPS, HTTP’den çok daha güvenlidir. HTTP kullanan bir web sitesinin URL’si http:// iken, HTTPS kullanan bir web sitesinin URL’si https:// ‘dir.

Bilinmesi Gerekenler:

  • HTTP, Köprü Metni Aktarım Protokolüdür.
  • HTTPS, Güvenli Köprü Metni Aktarım Protokolü anlamına gelmektedir.
  • HTTP, herhangi bir güvenlik katmanı olmadan bilgi taşır.
  • HTTPS, SSL Sertifikası adı verilen güvenlik ve şifreleme katmanı ile bilgi taşır.

SSL ve TLS Arasındaki Fark Nedir?

Transport Layer Security’nin kısaltması olan TLS, Taşıma Katmanı Güvenliği anlamına gelmektedir. Güvenli Yuva Katmanı (SSL) ve Aktarım Katmanı Güvenliği (TLS), bir bilgisayar ağı üzerinden güvenli iletişim sağlamaya yardımcı olan şifreleme protokolüdür.

Sonuç olarak, Aktarım Katmanı Güvenliği (TLS), SSL’nin ardılı protokolüdür. TLS, SSL’nin geliştirilen bir sürümüdür. Hassas verileri ve kişisel bilgileri korumak için SSL ile aynı şekilde çalışır.

SSL/TLS Sertifika Türleri

Üç tür TLS sertifikası vardır: Etki Alanı Doğrulaması (DV), Kuruluş Doğrulaması (OV) ve Genişletilmiş Doğrulama (EV) sertifikalarıdır. Aynı zamanda, bu güçlü şifreleme türleri kimlik güvencesi sağlamak isteyen kuruluşlar tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.

Neden SSL kullanmalısınız?

Başarılı bir çevrimiçi iş yaratmanın en önemli faktörlerinden biri müşterilerin güvenidir. Bu nedenle, SSL sertifikaları internet güvenliği için yararlı bir güvenilirlik işlevi gördüğünden, ortak SSL sertifikasına sahip olmak herhangi bir web sitesi için bir gereklilik haline gelmiştir.

Bununla birlikte, iki tür SSL sertifikası vardır bunlar: Ücretsiz SSL Sertifikası ve Ücretli SSL Sertifikalarıdır.

Ücretsiz SSL Sertifikası nedir?

Ücretsiz SSL sertifikaları bir ücret ödemesi yapılmadan kullanıma sunulan “Kendinden İmzalı Sertifikalar” dır. Aynı zamanda, herhangi bir Sertifika Yetkilisi tarafından imzalanmayan sertifikalar olarak bilinmektedir.

Ücretsiz SSL seçenekleri, hızlı ve kullanışlı olduklarından ve genellikle çevrimiçi ödemeleri olmayan blog yazarları tarafından kullanılmaktadır. Ek olarak, Ücretsiz SSL sertifikası, ücretli olanlarla eşdeğer düzeyde şifreleme sağlamazlar.

Ücretli SSL Sertifikası nedir?

Ücretli SSL sertifikası, sertifika yetkilisi (CA) tarafından sağlanan bir şifreli güvenlik protokolüdür. Genellikle, web site kullanıcılarının ve müşterilerin kişisel bilgilerini korumak için kullanılmaktadır.

Ücretli SSL sertifikaları en iyi şekilde e-ticaret web sitelerinde, sosyal medya web sitelerinde ve olası satış oluşturma web sitelerinde kullanılmaktadır.

Ücretsiz SSL ve Ücretli SSL Arasındaki Farklar

1. SSL Sertifikası Türü

Alan Adı Doğrulama (DV) seçeneği, Ücretsiz SSL için tek seçenektir ve temel düzeyde kimlik doğrulama içindir. Ek olarak, ücretsiz SSL sertifikaları küçük web sitelerinde ve bloglarda yaygın olarak kullanılmaktadır.

Ücretli SSL sertifikaları, işletme web sitelerini korumak için kesinlikle gerekli olan Kuruluş Doğrulama (OV) ve Genişletilmiş Doğrulama (EV) sertifikalarıyla birlikte gelir.

2. Doğrulama

Doğrulama söz konusu olduğunda, Ücretsiz SSL sertifikaları web sitesi sahibinin kimliğini doğrulamaz. Öte yandan, ücretli SSL sertifikaları, sertifikayı site sahibine vermeden önce kimliğini doğrular.

3. Geçerlilik süresi

Ücretsiz SSL Sertifikalarının geçerliliği 30-90 gün arasında verilir. Sonuç olarak, web sitesi sahibi her 30-90 günde bir sertifikayı yenilemelidir. Ücretsiz SSL Sertifikaları, sadece bir site tarafından doğrulama sağlar. Bununla birlikte, Ücretli SSL sertifikaları ise 1-2 yıllık bir süreye sahip olabilir. Ayrıca birden fazla site için doğrulama sağlar.

4. Müşteri desteği

Ücretli SSL Sertifikaları için, sertifika yetkilileri (CA’lar) veya bayiler müşterilerine tam destek sunar. bu nedenle ücretli sertifika sahibi müşteriler, herhangi bir sorunda ihtiyaç duydukları destek türüne karar verme haklarına sahiptir. Ancak, Ücretsiz SSL sertifikası için bu destek hizmeti geçerli değildir.

5. SSL Garantisi

Ücretsiz SSL sertifikaları, sertifikaların kimlik doğrulamasında bir şeyler ters gittiğinde garanti sağlamaz. Ancak, Ücretli SSL, Garanti Sınırları kapsamındadır.

SSL Çözüm

Son olarak, bu makale ile ilgili aklınıza takılan herhangi bir sorunuz olursa yorumlar kısmından bizi bilgilendirebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu