Site İçi SEO Nedir, Nasıl Yapılır?

Site İçi (On Page) SEO, bir site içerisinde bulunan tüm alanların, kontrol edilmesini, hataların bulunmasını ve optimize edilmesi olarak ifade edilir. Sayfa içi SEO olarak da bilinen Site içi SEO, Sayfaların, başlıkların, içeriklerin, metaların, kategorilerin, etiketlerin ve birçok özelliğin optimize edilmesini amaçlayan bir yöntemdir.
Bu yazımda Site içi SEO optimizasyonunu yanlış adımlar ve başlangıçlar olmadan düzgün bir şekilde nasıl optimize edebileceğiniz hakkında önemli bilgiler vereceğim.
Site İçi SEO Nedir?
Site İçi (On Page) SEO, site içerisinde bulunan yapıların optimize edilmesi veya iyileştirilme süreci olarak ifade edilir. Bu süreç, site içerisinde bulunan arama motoru sıralamasını etkileyen hataların düzeltilmesi (optimize edilmesini) içerir.
- Kısaca, site içi SEO, sitenize dahil ettiğiniz herhangi bir optimizasyon olarak bilinir.
- Site içi optimizasyonlar, Arama motorları (Google, Bing vb.) sonuçlarında iyi bir sıralama (görünüm) elde etmek veya web sitesini kullanıcılar için daha kullanışlı ve değerli hale getirmeyi amaçlar.
Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Nedir?
Arama motoru optimizasyonu (SEO), bir siteyi Google, Bing, Yahoo ve Yandex gibi arama motorlarında alakalı arama sonuçlarında daha üst sıralarda görünecek şekilde optimize etme işlemidir. Bununla birlikte, SEO anahtar kelime araştırması, anahtar kelime entegrasyonu, içerik oluşturma gibi birçok optimizasyon sürecini içerir.
Site İçi SEO’nun normal SEO’dan farkı nedir?
Yerel SEO, yalnızca içeriğinizi veya web sitenizi arama motorları için optimize etmek için değil, aynı zamanda sitenizin işletmenizdeki kullanıcılardan gelen arama sorguları için ele alınması için belirli bir konumu hedefleyerek optimize etmek için çeşitli teknikleri kapsar.
SEO Türleri Nelerdir?
Yerel SEO’ya bağlı, Site İçi (On Page) ve Site Dışı (Off Page) olmak üzere iki SEO türü vardır.
SEO Türleri:
- Site İçi (On Page) SEO: İçerik kalitesini, anahtar kelimeleri, başlıkları, etiketleri, anahtar kelime araştırmasını vb. Optimize etmeye sayfa içi SEO optimizasyonu denir.
- Site Dışı (Off Page) SEO: Bu SEO sürecinde bağlantı kurma ve tanıtım yer alır.
Site İçi (On Page) SEO Neden Yapılır?
Site içi SEO, arama motorları tarafından daha iyi sıralanmak, gelen trafiği arttırmak ve daha fazla dönüşüm elde için yapılmaktadır.
- Site içi SEO, site içerisinde bulunan sayfaların, makalelerin, ürünlerin, kategorilerin, etiketlerin, bağlantıların, başlıkların ve anahtar kelimelerin optimize edilmesi ile yapılır.
Not: Yerel SEO, site genelinde bulunan tüm arama motoru optimizasyonuna odaklanırken Site İçi (On Page) SEO sadece sayfaları hedefleyerek optimize etme uygulamalarını, sürecini ve tekniklerini kapsar.
Aşağıda Site içi SEO’nun nasıl yapıldığına dair bilgi edinebilirsiniz.
Site İçi SEO Teknikleri
Web sitenizi yerel olarak optimize etmenize yardımcı olan temel faktörler sonsuzdur, ancak burada arama motoru tarayıcılarına sitenizin yerel odaklı olduğunu gösterirken aklınızda bulundurmanız gereken 21 SEO tekniği vardır:
1. İçerik Kalitesine Odaklanın
İçerik kalitesi en önemli site içi seo adımlarından biridir. Özellikle arama motorları bir içeriği sıralarken çeşitli sıralama faktörleri kullanır.
- İçeriğin benzersiz olması (Kopya içerik olmaması)
- Kaliteli İçerik (yazım kurallarına uygun)
- Bilgilendirici (Okuyucu odaklı içerikler)
Bu kuralları dikkate aldığınızda arama motoru sıralamalarında iyi bir sıralama elde edersiniz.
2. Başlığınızı Optimize Edin
İçerik başlıkları Sayfa içi SEO ve Yerel SEO optimizasyonunda çok önemli bir husustur. Ayrıca arama motoru botları sayfalarınızı İndekslemeden önce içeriğinizin ne hakkında olduğunu anlamaya çalışır.
- Başlıklarınızı içeriğiniz ile alakalı olduğundan emin olun.
- Anahtar kelimelerinizi mümkün olduğunca başlığınızın başına koyun. (Arama motorlarının içeriğinizin ne hakkında olduğunu anlamasına yardımcı olur)
- Konu ile alakasız başlıklar oluşturmamaya dikkat edin.
- Ziyaretçilerin dikkatini çekecek başlıklar kullanın. (Uzun kuyruklu anahtar kelimeleri içerir. İlgi çekici olduğu için tıklama oranını arttırır)
3. İçeriğinizin Uzun Yazın
İçeriğinizi hazırlarken dikkat etmeniz gereken en önemli hususlardan biri içeriğin kısa veya uzun olmasıdır. Özellikle uzun makalelerin kısa makalelere göre arama motorlarında daha iyi sıralama elde ettiği gözlemlenmiştir.
- Detaylı ve uzun içerik hazırlamaya çalışın.
- İçeriğinizi en az 300 kelimenin üzerinde hazırlayın. (Bu kısa fazla detay gerektirmeyen anahtar kelimeler için geçerlidir. Özellikle Sıralama rekabetinin az olduğu içeriklerde kullanabilir.)
- İçeriğinizin uzunluğunu arttırmak için konu ile alakasız yazılar yazmayın.
4. SEO Dostu URL’ler Oluşturun
Gönderi URL’nizi her zaman kısa tutun ve ana anahtar kelimelerinizi URL’nize mutlaka ekleyin. Bu, arama motorlarının gönderinizin ne hakkında olduğunu anlamasına yardımcı olur.
- URL’de özel karakterler, semboller, parantezler, virgüller kullanmayın.
- Her zaman kısa ve okunabilir URL’ler oluşturmaya çalışın.
- Uzun URL’ler arama sonuçlarında tam olarak görünmez.
5. SEO Anahtar Kelime Araştırması Yapın
Anahtar kelime araştırması, sayfa içi seo’nun önemli bir parçasıdır. Özellikle bir anahtar kelimede iyi bir sıralama elde etmek ve rakiplerinizin önüne geçmek için uygulayacağınız bazı yöntemler şunları içerir.
- Anahtar kelimelerin aranma hacmi
- Arama amacına göre anahtar kelimelerin analizi
- Anahtar kelime zorluğu
- Benzer kategoride bulunduğunuz rakiplerin kullandığı anahtar kelimeler
İlgili Makale: SEO Anahtar Kelime Araştırması Nasıl Yapılır?
Özellikle makalenizde veya içeriğinizde her zaman rekabeti düşük aranması yüksek anahtar kelimeler kullanın.
Makalenizle ilgili iyi anahtar kelimeler bulmanıza yardımcı olabilecek birçok harika araç ve web sitesi vardır. Google ads anahtar kelime araştırması yapabileceğiniz en iyi araçlardan biridir.
6. Makaleniz İçin Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimeler Kullanın
Uzun kuyruklu Anahtar Kelimeler, web sitesi trafiğini arttırmada önemli bir rol oynar. Ayrıca uzun anahtar kelimeler çok hedeflidir ve az rekabetçilerdir.
Uzun Kuyruk Anahtar Kelimeleri kullanmanın faydaları:
- Daha az rekabet.
- Daha iyi dönüşüm oranları.
- Arama sonuçlarında iyi sıralanır.
- Arama motorlarından daha fazla trafik alınmasına yardımcı olur.
İlgili bağlantı: Uzun Kuyruklu Anahtar Kelime Nedir? Nasıl Kullanılır?
7. Görsellerinizi Optimize Edin
Görsel SEO, herhangi bir web site sayfasında veya içeriğinde bulunan resimleri içerir. Görsel SEO Optimizasyonu, web sitenizin performansını ve Google’daki görsel arama sıralamasını iyileştirir.
- Resimlerinizi yüklemeden önce daima kontrol edin.
- Görsel açıklamalarınıza odak anahtar kelimelerinizi mutlaka ekleyin.
- Görsellerinizi yeniden boyutlandırın ve sıkıştırın. (Bu optimizasyon resim boyutunuzu küçültür ve site yükleme sürenizi iyileştirir.)
İlgili bağlantı: Görsel SEO Nedir? Nasıl Optimize Edilir?
8. Anahtar Kelime Doldurmaktan Kaçının
Anahtar kelime doldurma, bir sayfaya mümkün olduğunca çok anahtar kelime ekleme uygulamasıdır. Google’da sayfanın değerini değiştirmek ve arama motoru sonuç sayfasında iyi bir sıralama elde etmek için kullanılan Black Hat (Siyah şapka) SEO tekniğidir.
İlgili makale: Anahtar Kelime Doldurma Nedir?
9. Sitenizi Mobil Dostu Hale Getirin
Akıllı telefonların kullanımının artmasıyla birlikte aramaların %60 ila %70’i artık mobil cihazlarda yapılıyor. Bu nedenle web sitenizin mobil cihazlarda iyi göründüğünden ve performans gösterdiğinden emin olun.
İlgili Makale: Mobil Uyumlu Web Sitesi Nedir?
Mobil uyumlu (duyarlı) web siteleri Google için bir sıralama faktörü olduğu kesindir. Bu nedenle Siteniz mobil uyumlu değilse, Google sıralamanızı düşürür ve siteniz mobil aramalar için iyi performans göstermez.
Web sitenizin mobil kullanıcı dostu olup olmadığını kontrol etmek için Google’ın Mobil Uyumluluk Testi aracını kullanabilirsiniz.
10. İlk 100 Kelimeye Odak Anahtar Kelimenizi Ekleyin
Arama motorları, sonuçları filtrelerken anahtar kelimeleri bir atlama noktası olarak kullandığından, içeriğinizin bulunma, dizine eklenme ve sıralanma şansının daha yüksek olması için, içeriğinizde anahtar kelimeleri nasıl doğru kullanacağınızı bildiğinizden emin olmak son derece önemlidir.
- Odak anahtar kelimenizi içeriğin ilk 100 kelimesinde mutlaka kullanın. (Odak anahtar kelimenizi İlk 100 kelimede kullanmanız Google’ın içeriğinizin ne hakkında olduğunu anlamasına yardımcı olur.)
Ek olarak, ilgili makalelerinizi ilk paragrafta dahili bağlantı olarak ekleyin. Bu, içeriğinizi daha SEO dostu hale getirir ve içeriğiniz arama sonuçlarında daha iyi performans gösterir.
11. Sitenizin Yükleme Hızını Artırın
Sitenizin hızlı olması kullanıcı deneyimi, SEO ve dönüşüm oranları üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Özellikle, Web sitesi performansını iyileştirmek, bir web sitesine trafik çekmek ve site ziyaretçilerini etkileşimde tutmak için çok önemlidir. Bu yüzden web sitenizin hızlı yüklendiğinden emin olmanız gerekir.
- Google için web sitesi hızı bir sıralama faktörüdür.
Ayrıca ziyaretçiler yavaş yüklenen siteleri ziyaret etmekten pek hoşlanmazlar. Böylelikle, İyi bir site hızına sahip olmak arama sonuçlarındaki sıralamanızı iyileştirir ve kullanıcıların gözünde iyi bir izlenim bırakır.
Google tarafından geliştirilen PageSpeed Insights yardımı ile site hızınızı etkileyen hataları görebilir ve optimize edebilirsiniz.
Web Sitesi Yükleme Hızını Düzeltmek için Hızlı İpuçları:
- PHP 7.2’ye yükseltme
- Resim boyutunuzu optimize edin
- Yalnızca yararlı eklentileri saklayın
- İstenmeyen medyayı sil
- CSS ve JS Dosyalarını Küçültün
- İyi bir Önbellek eklentisi kullanın
- Yönlendirmeleri Küçültün
- İyi bir web barındırıcısı kullanın
12. Meta Açıklamalarını Optimize Edin
Meta Açıklamaları, arama sonuçlarında başlığın altında görünen içeriğin kısa açıklamalarıdır. İçeriğinizdeki Tıklama Oranını (TO) artırmanıza yardımcı olur.
- Meta açıklamalarınızda odak anahtar kelimesini kullanın.
- Google, meta açıklama için genellikle 150-160 karaktere izin verir.
Bu açıklama, insanların arama motorlarında bir anahtar kelime öbeği aradığında bir sayfa adı ve URL altında görünen şeydir. Bu açıklamalar insanlara makalenin içeriği ile ilgili bilgi verir.
13. Uygun Başlık Etiketlerini Kullanın
Google’ın algoritması, başlığı, sayfanın amacının ve alaka düzeyinin önemli bir işareti olarak tanır. Bununla birlikte, Başlık etiketinizi akılda kalıcı ifadeler veya etkili harekete geçirici mesajlar olarak kullanmanız çok önemlidir.
- H1 etiketleri, sıralamanızı artırmanıza ve arama motorlarının sayfanızın ne hakkında olduğunu anlamasına yardımcı olur.
- H1 başlık etiketini içeriğinizde yalnızca bir kez kullanın.
- H2, H3 ve H4 başlıklarınız ana başlığınızın alt konu başlıklarını içermelidir. (Bunlar odak anahtar kelimeniz ile ilgili kullanılan soruları veya sorguları içerebilir.)
14. Düzenli Olarak Yeni İçerikler ekleyin
İçerik, sayfa optimizasyonu için kritik öneme sahiptir. Hem sıralamanızı hem de okuyucularınızı artırır. Ancak içeriğiniz bilgilendirici ve faydalı olmalıdır. Okuyucular, her gün yeni ve benzersiz fikirlerle içerik yayınlayan blogları okumayı tercih ediyor. Ayrıca Google, düzenli olarak gönderi yayınlayan bloglara daha fazla öncelik vermektedir.
- Düzenli içerik yayınlamak sitenizin bilinirliğini ve geri dönüşümleri arttırır.
15. İçeriğinizdeki Bozuk Bağlantıları Düzeltin
Bozuk bağlantılar, artık çalışmayan ulaşılamayan (404 sayfa bulunamadı hatası) içeren bağlantılar anlamına gelir. Sitenizde bulunan bozuk bağlantılar hem site sıralamanızı hem de kullanıcı deneyiminizi etkiler.
- İçeriğinizde bulunan kırık bozuk bağlantılar siteniz için kötü bir izlenim bırakır.
İlgili makale: Kırık link (Bozuk bağlantılar) nedir?
16. Dahili Bağlantılar
Dahili bağlantılar, bir etki alanındaki bir sayfadan aynı etki alanındaki farklı bir sayfayı işaret eden iç linklerdir. Ayrıca dahili linkleme arama motoru optimizasyonu (SEO) için çok önemlidir.
Bununla birlikte, bir makale hazırladığınızda site içerisinde bulunan eski makalenize link bağlantısı verdiğinizde buna ”inter linking” (ara bağlantı) denir.
- İçeriğinizi daha bilgilendirici ve kullanıcı dostu hale getirir.
- Google sitenizi daha hızlı ve daha iyi tarar.
- Web sitenizin SEO’su gelişir.
17. İçerikte İlgili Anahtar Kelimeleri Kullanın
Sayfa İçi SEO’ya göre içerikte sadece odak anahtar kelimeler kullanmak iyi değildir. İçeriğinizde odak anahtar kelimesinden alakalı anahtar kelimeler kullanın. Böylece arama motorları içeriğinizi daha iyi anlayabilir ve onları ilk sayfada sıralayabilir.
18. Güvenilmeyen Bağlantılar için Nofollow Etiketi Kullanın
İçeriğinizde Güvenilmeyen sitelere bağlantı veriyorsanız, bunlar için rel=”nofollow” etiketleri ayarlayın. Özellikle bağlantı verdiğiniz siteleri veya kuruluşları takip etmeniz çok önemlidir.
Herhangi bir kötü kullanım deneyimi yaratacak bağlantılar eklemek, sitenizin güvenilirliğini tamamen kaybetmenize neden olur.
19. Giden Bağlantıları Kullanın
İçeriğinize giden bağlantılar eklediğinizde, içeriğinizi ziyaretçiler için daha kullanışlı hale getirir. Ayrıca Google’ın sayfanızın konusunu bulmasına yardımcı olur.
Harici bir site bağlantı verdiğinizde, birçok şeyi göz önünde bulundurmalısınız. Özellikle bağlantı verdiğiniz sitenin içeriği alakalı ve kullanışlı olmalıdır. Ayrıca, spam içeriği olmamalı ve iyi bir DA ve PA değerine sahip olmalıdır.
20. Sosyal Paylaşım Düğmelerini Kullanın
Sosyal sinyaller, sitenizin sıralamasında doğrudan herhangi bir rol oynamaz. Ancak, sosyal paylaşım düğmeleri içeriğinize Backlink (Geri bağlantı) sağlar ve yeni kullanıcılar elde etmenize katkıda bulunur.
Sitenizde bulunan içeriklerin veya makalelerin sonunda mutlaka Sosyal Paylaşım Düğmelerini kullanın. Böylelikle müşteriler, okuyucular ve kullanıcılar içeriğinizi en sevdikleri sosyal platformda kolayca paylaşabilir.
- Sosyal medya paylaşımları, marka bilinirliğinizi arttırır.
- Sosyal medya paylaşımları, organik trafik ve müşteri elde etmenizi sağlar.
21. Gönderilerinizde Resim ve Videolar Kullanın
İçeriğinize görsel ve video eklediğinizde içeriğinizi daha çekici ve kullanışlı hale getirir. Ayrıca insanlar sitenizde daha fazla zaman harcarlar.
- 1 resim 1.000 kelimeye eşittir, ancak resimlerin içeriğinizle ilgili olması gerekir.
22. Web sitesi NAP’leri
Ad, adres ve telefon numarası web sitenizde görünür olmalı ve sahip olduğunuz diğer sayfalarda veya web sitelerinde (örneğin: Google My Business, Facebook, Instagram, işletme listeleri) bildirdiğiniz NAP ile aynı olmalıdır.
Bonus ipucu: Hedef kitlenize yerinize nasıl gideceklerini söyleyen yol tarifleri içeren bir harita eklemek isteyebilirsiniz. Bu size, hedef kitleniz için alakalı içerik sunarken arama motorları için daha fazla bilgi sağlama şansı verecektir.
On Page SEO Teknikleri Hızlı İpuçları
- Başlıkta odak anahtar kelimenizi kullanın.
- Kalıcı bağlantıda odak anahtar sözcüğünü kullanın.
- Odak anahtar kelimenizi ilk paragrafta kullanın.
- Görüntünün ALT etiketinde odak anahtar kelimenizi kullanın.
- Yüklemeden önce resimlerin doğru adını verin.
- İçeriğinizde alakalı anahtar kelimeler kullanın.
- İçeriğinizde uzun kuyruklu anahtar kelimeler kullanın.
- Anahtar kelime yoğunluğunu %1 ila %2 arasında tutun.
- İçeriğinizde bilgi grafikleri ve videolar kullanın.
- Gönderi uzunluğunuz en az 1000 kelime olmalıdır.
- Gönderi URL’nizi kısa tutun.
- Resimleri yüklemeden önce sıkıştırın ve yeniden boyutlandırın.
- Sayfa yükleme hızını artırın.
- Blog yazınız için akılda kalıcı bir başlık yazın ve 65 karakter kullanın.
- Özel ve çekici meta açıklamalar yazın ve 120 karakter kullanın.
- Eski makalenizi yeni makaleye bağlayın.
- Makalenize harici bir bağlantı ekleyin.
- H1 etiketini birden fazla kullanmayın.
- Sitenizi mobil uyumlu hale getirin.
- Blogunuzda her gün yeni ve kaliteli gönderiler yayınlayın.
- Başlıktaki kelime değiştiricileri kullanın.
- Site tasarımınızı temiz ve basit tutun.
- İçerikteki bozuk bağlantıları düzeltin.
- Her gönderinin altındaki veya gönderinin başındaki sosyal paylaşım düğmesini kullanın.
- Bağlı kuruluş bağlantıları ve güvenilmeyen bağlantılar için Nofollow etiketini kullanın.
Site İçi (On Page) SEO çözüm
Bunlar, web sitenizin trafiğini artırmanıza yardımcı olacak en iyi Site (sayfa) içi SEO ipuçlarıdır. Son olarak, bu teknikleri web sitenize uyguladığınızda hemen sonuç alamazsınız bu uzun bir süreç içerir.
Sayfa içi SEO veya On page SEO hakkında
Uygun sayfa içi SEO optimizasyonu olmadan, yerel işletme web sitenizin arama motoru sıralamalarında rekabet etmesi neredeyse imkansızdır. Yukarıda bahsedilen yerel sayfa içi SEO ipuçları, etkili bir SEO stratejisi oluşturmanıza yardımcı olacaktır.
Bu site içi SEO teknikleri hakkında aklınıza takılan herhangi bir soru veya düzeltilmesi gereken bir konu başlığı için yorum yaparak bizi bilgilendirebilirsiniz.