Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Siber Takip (Cyberstalking) Nedir ve Nasıl Önlenir?

Siber takip veya Siber taciz, saldırganın kurbanı e-posta veya anlık mesajlaşma (IM) gibi elektronik iletişim veya bir web sitesine gönderilen mesajları kullanarak taciz ettiği bir suçtur. Bu yazıda, siber taciz ile ilgili bilmeniz gereken tüm konuları ele alacağız.

Siber Takip Nedir?

Siber takip (cyberstalking), kişinin interneti ve diğer teknolojileri başka bir kişiyi çevrimiçi olarak taciz etmek veya takip etmek için kullandığında işlenen bir suçtur. Özellikle, siber taciz çevrimiçi taciz için geniş bir terim olsa da, karalamayı, asılsız suçlamaları, alay etmeyi ve hatta aşırı tehditleri içerebilir. Çoğu zaman bu bağlantılar, alıcı kişiden durmasını istese de sona ermez. Hedefe yöneltilen içerikler çoğunlukla uygunsuz ve zaman zaman rahatsız edici olup kişiyi korkuya sevk eder.

Siber Takip Türleri 

En yaygın üç siber takip türü şunlardır:

E-posta takibi: Bu takip türü, gönderenin alıcıya nefret dolu, müstehcen veya tehdit edici e-postalar göndermesini içerir. Bazen saldırgan e-postaya virüsler ve istenmeyen postalar da ekleyebilir.

İnternet takibi: Bu tür takip, bir kişi internette söylentiler yaydığında veya kurbanları takip ettiğinde ortaya çıkar. Dedikodu yaymanın amacı mağdura iftira atmaktır.

Bilgisayar takibi: Bu tür takip, bir kişi bir kurbanın bilgisayarına girip kontrolünü ele geçirdiğinde meydana gelir. Bu, gelişmiş bilgisayar becerileri gerektirir; ancak, web’de yönergeler bulunabilir.

Siber Takip (Cyberstalking) Örnekleri

Siber tacizin yaygın örneklerinden bazıları şunlardır:

  • Çevrimiçi ortamda kaba, saldırgan veya müstehcen yorumlar yapmak
  • Hedefi çevrimiçi takip etmek için aynı gruplara ve forumlara katılmak
  • Hedefe tehdit edici, kontrol edici veya açık saçık mesajlar veya e-postalar göndermek
  • Kurbanı takip etmek için sahte bir sosyal medya profili oluşturmak
  • Kurbanın çevrimiçi hesaplarına erişim elde etme
  • Mağdurun gerçek veya hayali fotoğraflarını yayınlamak veya yaymak
  • Mağdurun müstehcen fotoğraflarını elde etmeye çalışmak
  • İzleme cihazlarını kullanarak kurbanın çevrimiçi hareketlerini izleme
  • Mağdura düzenli olarak müstehcen fotoğraflarını postalamak vb.

Cyberstalking’in Sonuçları

Siber taciz, kurbanlar için hem fiziksel hem de zihinsel olarak olumsuz sonuçlara sahip olması bakımından tacize benzer. Siber takip, saldırıya uğrayan herkes için çok çeşitli fiziksel ve duygusal sonuçlar doğurabilir. Mağdurlar, artan intihar düşüncesi, korku, öfke, depresyon ve TSSB semptomatolojisi dahil olmak üzere mağduriyetin çeşitli ciddi sonuçlarını bildirmektedir.

Siber Takip (Cyberstalking) Nasıl Önlenir?

Siber tacizin kurbanı olmamak için şu alışkanlıkları takip etmelisiniz:

IP adresinizi gizleyin: Çok sayıda uygulama ve hizmet, etkileşimde bulunduğunuz kişiye IP adresinizi gösterir. Çok anlamlı görünmeyebilir, ancak doğrudan kişisel bilgilerinizle ilgilidir. Örneğin IP adresiniz internet faturanıza bağlanır, evinize teslim edilir ve bunun için kredi kartı ile ödeme yaparsınız. Cyberstalkers, kredi kartı bilgilerinizi ve fiziksel adresinizi bulmak için IP adresinizi kullanabilir.

Gizlilik ayarlarını düzenleyin: Gizlilik ayarlarınızı düzenlemek için atabileceğiniz ilk adımlardan biri. Çoğu sosyal medya ağı ve diğer çevrimiçi hesaplar, sizi kimlerin görebileceğini ve sizinle iletişim kurabileceğini kontrol etmenize olanak tanır.

Hassas bilgileri ifşa etmekten kaçının: Beklenmedik bir şekilde, birçok kişi anket doldururken veya kupon başvurusu yaparken kendileri hakkındaki kişisel bilgileri paylaşır. Bu, birisinin kişisel bilgilerinizi ele geçirme ve muhtemelen siber tacizi daha erişilebilir hale getirme olasılığını artırır.

Yazılımınızı güncelleyin: Bilgi sızıntılarını önleme söz konusu olduğunda, düzenli yazılım güncellemeleri çok önemlidir. Geliştiriciler, güvenlik açıklarını gidermek ve verilerinizin güvenliğini sağlamak için güncellemeleri yapmaya ve yeni güncellemeler oluşturmaya devam eder.

Düşük bir profili koruyun: Bazı kişilerin çevrimiçi ortamda düşük bir profili sürdürmesi zor olabilir. Ancak, telefon numaranız ve adresiniz gibi kişisel bilgilerinizi yayınlamaktan her zaman kaçınmalı ve nerede olduğunuz ve kiminle olduğunuz hakkında gerçek zamanlı bilgileri açıklamadan önce iki kez düşünmelisiniz.

Siber Takip ile Nasıl Başa Çıkılır?

Siber takipçiye, sizinle temasa geçmesini istemediğinizi belirten açık bir yazılı mesaj gönderin. Bir uyarı aldıktan sonra takipçiyle etkileşime girmeyin. Taciz devam ederse, polise başvurun. Casus yazılım tarafından izlendiğinizi düşünüyorsanız, yardım için bir aile üyesini veya arkadaşınızı arayın.

Cihazlarınızda casus yazılım veya güvenliği ihlal edilmiş hesap belirtileri olup olmadığını kontrol edin ve tüm parolaları değiştirin. Gizlilik ayarlarını kullanarak kişiyi sosyal medya hesaplarınızdan engelleyin ve kötüye kullanımı ağa bildirin. Saldırgan geri adım atmasa bile polisi arayın.

Siber Takip ve Siber Zorbalık Arasındaki Fark

Siber taciz, bir kurban misilleme, öfke veya kontrol amacıyla elektronik kanallar, metin mesajları, sosyal ağ siteleri, tartışma forumları vb. Takipçi, kurbanın bir yabancısı veya arkadaşı olabilir. İşin içine yetişkinler de girdiğinde buna siber taciz denir.

Siber zorbalık, bir çocuğa veya gence internet aracılığıyla aynı yaş aralığındaki başka bir kişi tarafından kötü davranıldığında, saygısızlık edildiğinde, eziyet edildiğinde, sindirildiğinde, aşağılandığında veya hedef alındığında ortaya çıkar.

Siber Taciz (Cyberstalking)’e Karşı Yasalar

Aşağıda siber taciz ile ilgili bazı yasaları görebilirsiniz.

  • 2000 tarihli Bilgi Teknolojisi Yasası’nın 67. Bölümü: Müstehcen yazılar veya içerikler gönderen veya gönderilmesine neden olan veya elektronik ortamda yayınlayan tacizcileri üç yıla kadar hapis ve para cezası ile cezalandırır.
  • 2000 tarihli Bilgi Teknolojisi Yasasının 67A Bölümü: Müstehcen eylemler veya davranışlar içeren herhangi bir materyali gönderen veya gönderilmesine veya elektronik ortamda yayınlanmasına neden olan herkesi cezalandırır. Beş yıla kadar hapis ve beş yüz bin liraya kadar para cezası ile cezalandırılır.
  • Ceza Yasası, 1860 Bölüm 354D: Bu bölüm uyarınca, bir kişi bir kadının internet, e-posta veya başka herhangi bir elektronik iletişim biçimini kullandığını izlerse, o kişi 3 yıla kadar hapis ve para cezasıyla karşı karşıya kalabilir. Bu, ilk kez suç işleyenler için kefaletle ödenebilir bir suçtur, ancak tekrarlayanlar için değildir.

Bir kadın siber taciz kurbanıysa, olayın nerede meydana geldiğine bakılmaksızın herhangi bir siber suç birimine şikayette bulunabilir. Kadın mağdurların mağduriyetlerini gidermek için siber güvenlik ekipleri kuruluyor.

Sık Sorulan Sorular (SSS)

Siber tacizde ne tür suçlar söz konusudur?

Hedeflerini kontrol etmeye, etkilemeye veya sindirmeye yönelik tehditler, iftira, iftira, cinsel taciz ve diğer eylemlerin tümü siber taciz örnekleridir.

Siber tacize ne sebep olur?

Siber takip, intikam, öfke, kontrol ve hatta şehvet gibi çeşitli faktörler nedeniyle gerçekleşir.

Birisi sizi çevrimiçi taciz ederse ne yapmalısınız ?

Siber tacizi veya siber tacizi tüm belgelerle birlikte işyerinizin ve evinizin bulunduğu polis bölgesine bildirin.

Bazı olası siber takip önlemleri nelerdir?

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok sayıda olası karşı önlem vardır:

  • IP adresinizi gizli tutma
  • Gizlilik ayarlarınızı değiştirme
  • Hassas bilgilerin ifşa edilmesinden kaçınma
  • yazılımınızı yükseltin
  • Düşük bir profil tutmak vb.

Çözüm

Son olarak, bu makale ile ilgili eksik bir bilgi olduğunu düşünüyorsanız yorumlar kısmından bizi bilgilendirebilirsiniz.

Önerilen Kaynaklar:

Ortadaki Adam Saldırısı (MITM) Nedir?

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu