Rakip Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

Rakip Analizi rekabetçi iş ortamında, rakiplerinizin faaliyetlerinin analizi için ilgili ve gerekli bir aşamadır. Çünkü şirketinizi benzer faaliyetlere sahip diğer şirketlerle daha iyi bir ilişki içinde konumlandırmanıza yardımcı olabilecek bir aracı temsil eder.
Rakiplerinizin İş ortamında Kullandıkları stratejilerin ve benzer alandaki şirketlerin nasıl konumlandığının etkin bir analizi, kendi işinizin gelişim planını daha iyi belirlemenize yardımcı olacaktır.
Bu nedenle, Satranç oyununda olduğu gibi rakiplerinizin hamlelerini tahmin etmeniz gerekir. Özellikle Ortak pazarınızda rakiplerinizin ne yaptığını incelemek için zaman ve kaynak ayırmaktan çekinmeyin.
Alıcılarınıza işinize odaklanmaları için nasıl daha fazla neden sunabileceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.
Rakip analizi nedir?
Rakip analizi, birincil ve ikincil rakipleri araştırmak için kullanılan bir iş terimidir. Böyle bir analiz, bir şirket rakipleri hakkında resmi veya gayri resmi bir çalışma yürüttüğünde ortaya çıkar. Rakip analizi, kalite için bir referans noktası bulmak, tehditleri değerlendirmek ve büyüme potansiyelini belirlemek için faydalı olabilir.
Rakip Analizi Neden yapılmalı?
İşletmenizin en başından itibaren bulunduğunuz ve aktifleştireceğiniz pazarla ilgili rakip analizi yapmak çok önemlidir.
Rakip analizi size birçok yönden yardımcı olabilir. İster doğrudan ister dolaylı rakiplerden bahsediyor olalım, yani sizinkine benzer ürünler satan veya aynı türdeki müşteri ihtiyaçlarını karşılamak için alternatifler sunan şirketleri takip etmek işletmenizi büyütmenizde büyük rol oynar.
Özellikle gelişen pazar stratejilerini ve yenilenen teknolojiye ayak uydurmamak müşteri kaybına neden olur. Böylelikle, işletmenizin hızlı bir düşüş yaşamasına ve yavaş yavaş bu pazar alanından ayrılmasına neden olur.
Rakip Analizi Nasıl Yapılır?
Bir şirketin öncelikle rakiplerinin kim olduğunu belirlemesi çok önemlidir. çünkü mevcut ve potansiyel rakiplerin yelpazesi çok geniştir ve yeni teknolojiler ve yeni ortaya çıkan rakipler nedeniyle zaten bilinenlere kıyasla daha fazla müşteri kaybetme riski vardır.
Şirketin ana rakiplerini belirledikten sonra atması gereken bir sonraki adım, özelliklerini, yani stratejilerini, hedeflerini, güçlü yanlarını, zayıf yönlerini, genellikle tepki verme şekillerini (tepki kalıplarını) bilmektir.
Rakip Analizi: Adım Adım Kılavuz
Bir şirketin veya bir ürün tanıtım kampanyasının güçlü yanlarını, bunun nasıl yapıldığını, ilgili şirketin pazarda nasıl konumlandığını veya hangi işlerde faaliyet gösterdiğini gözlemleyebileceksiniz. Ayrıca ortak noktalarınızı ve özellikle sizi farklı kılan şeyleri tanımlayabileceksiniz. Bu kullanışlı ve kullanışlı alışkanlık, tekliflerinizin güçlü yönlerine ve bunları benzer hizmetlerden veya ürünlerden ayıran şeylere odaklanabileceğiniz için kendi pazarlama kampanyalarınızı daha fazla yönetmenize yardımcı olacaktır.
Aşağıda, adım adım kapsamlı bir rakip analizi yapmanıza yardımcı olacak eksiksiz bir kılavuz sunuyoruz.
Adım 1. Pazardaki rakipleri arayın.
Pazarda alanınızdaki bazı rakipleri tanıyor olabilirsiniz ancak rakipleriniz hakkında fazla bilgiye sahip olmayabilirsiniz. Arama motorlarını (Google) kullanarak benzer faaliyetlere ve ürünlere sahip şirketleri ayrıntılı bir şekilde araştırın. Böylelikle, hem benzer ürün veya hizmet satan rakiplerinizi doğrudan bulabilirsiniz.
Kendinizi yalnızca bir veya iki anahtar kelimeyle sınırlamayın aramanızı birkaç kombinasyona genişletin. Bunu yapmak için kendinizi doğrudan hizmet sağladığınız müşterinin yerine koyun.
Aradığınız hizmet sizin ihtiyacınızı karşılıyor mu?
Örneğin; Kozmetik bakım işletiyorsunuz sadece bakım kelimesine odaklanmayın. Ana anahtar kelimeler için alternatifler kullanın. Örneğin; sağlıklı bakım, doğal ürünler gibi arama sonuçlarını en iyi şekilde optimize eden farklı sitelere göz atın. Rakiplerinizi her alanda tanıyın.
Ayrıca hangi ürün alternatiflerini sunduklarını görmek için en az 3-4 ikincil rakip arayın.
Adım 2. Güçlü ve zayıf yönlerinizi bulun
Kampanyaların ve tanıtım yöntemlerinin güçlü ve zayıf yönlerini belirleyin. Pazardaki ana rakipleri belirledikten sonra, kendilerini nasıl tanıklarını dikkatlice analiz edin.
- Web sitelerini inceleyin
- Sosyal medya platformlarında neler yaptıklarını analiz edin
- Kullanıcı yorumlarını dikkate alın.
Şirketin bu platformlar aracılığıyla müşterilerle ne ölçüde etkileşime girdiğini ve aynı zamanda işlerinin tüketicilerin gözünde ne kadar alakalı olduğunu göreceksiniz.
Ne sıklıkla gönderi paylaştıklarını, ne kadar alakalı olduklarını, kaç kişinin bunlara tepki verdiğini veya platformun arkasındaki kişilerle etkileşime girdiğini görmek için tanıtım sayfalarındaki haberlere abone olun.
Hemen alıcılara dönüşmese bile, kullanıcı dostu içerik, uzun vadede kitleleri cezbetme ve elde tutma eğilimindedir.
Şirketin tanıtım web sayfalarından sitenin nasıl göründüğünü, belirli bilgilere erişmenin veya bulmanın ne kadar kolay olduğunu belirleyin ve bunu kendi siteniz için ne kadar optimize edebileceğinizi analiz edin.
Adım 3. İşletmenizin konumunu kontrol edin
Analizi izleyerek kendinizi rakiplerinize karşı nasıl konumlandırdığınızı görün. Bunun için teklif ve benzeri ürünleri, özelliklerini ve promosyon tekliflerinin nasıl yapıldığını karşılaştırırlar. Çevrimiçi pazarlama stratejilerinin, genel hizmetler veya teklifler değil, belirli karlı ürünler veya teklifler etrafında inşa edilmesi de önemlidir; buna göre arama terimlerinin indekslenmesini yapacaksınız.
Sonuç
Rakip analizi yapmanın, kendi iş planınızda ve hatta uzun vadeli bir rekabet stratejisi için belirli fikirleri geliştirmenize yardımcı olan bir alışkanlık olduğunu unutmayın. Doğrudan rekabet analizine özel olarak ancak bununla sınırlı olmamak üzere, düzenli olarak zaman ve kaynak ayırın.
Son olarak, bu makale geliştirilme aşamasındadır. Sürekli güncellemeye tabi tutacağız takipte kalın.