Pazarlama Stratejisi Nedir, Nasıl Belirlenir?

Pazarlama stratejisi, pazar analizinize, özelliklerinize ve isteklerinize bağlı olarak hedef müşterilerinize ulaşacağınız çerçeveyi oluşturur. Hedeflerinize nasıl ulaşacağınız konusunda net bir anlayışa sahip olmanız önemlidir. Bu makalede, Pazarlama stratejisinin ne olduğu ve nasıl oluşturulacağını açıklayacağız.
Pazarlama stratejisi nedir?
Pazarlama stratejisi, işletmenin belirli hedeflerinden türetilen ve pazarlama hedeflerine ulaşmaya hizmet eden uzun vadeli bir davranış planını tanımlar. Bu, şirketin rekabet koşullarına ve performans potansiyeline dayanmaktadır. Pazarlama stratejisi, genel hedeflerin belirlenmesinden ve hangi önlemlerin alınacağının belirtilmesinden oluşur. Ayrıca, pazarlama stratejisinin geliştirilmesi, pazarlama konseptinin bir parçasıdır.

Pazarlama Stratejisinin Sınıflandırılması
Pazarlama stratejisi terimi, bir pazarlama planı çerçevesinde istenen pazarlama hedeflerine ulaşmak için uzun vadeli, planlı bir yaklaşımı tanımlar. Bu bağlamda, üç farklı bakış açısı vardır.
Pazarlama stratejisi ve farklı yorum çeşitleri:
- Pazarlama stratejisi, üretim, araştırma, satış ve personel stratejisi ile birlikte birkaç fonksiyonel stratejiden biridir.
- Pazarlama stratejisi, kurumsal strateji ile eşittir.
- Pazarlama stratejisi, diğer stratejilerin dayandığı birincil veya baskın işlevsel bir stratejidir.
- Başarılı bir pazarlama stratejisi, rekabeti kazanmayı amaçlayan beş ila altı yaratıcı fikirden oluşur.
Pazarlama stratejileri belirli kriterlere göre sınıflandırılabilir.
Farklı bakış açılarına göre sınıflandırma:
- Büyüme stratejisi: daralma, genişleme , konsolidasyon
- Rekabet Stratejisi: Saldırı, Savunma, Geçme veya Kaçma
- Portföy stratejisi: yatırım, ürün farklılaştırma veya segmentasyon
- Entegrasyon stratejisi: geriye doğru, hammaddeye doğru veya nihai ürüne doğru ileriye veya yanal olarak, yani her iki yönde
- Sinerji etkilerini kullanmak için pazarlama stratejisi: teknoloji, satış, personel veya malzeme odaklı
- Temel yetkinliklere odaklanma veya çeşitli ürün ve pazarlara yayılma
- Birkaç ürün şeklinde veya farklı pazarlarda dağıtım
- Geliştirme stratejisi: aynı ürün için yeni segmentlerle pazara girme , yeni pazarlar veya yeni uygulamalar yaratarak pazar geliştirme, yeni ürün veya hizmet varyantları ile ürün geliştirme.
Diğer sınıflandırma seçenekleri:
- Pazar Seçimi Stratejisi: Şirketin ürün veya hizmetle faaliyet göstermek istediği pazarın seçimini içerir. Bundan önce, pazarlama hedefleri açıkça formüle edilmeli, bir pazar bölümlendirmesi yapılmalı ve stratejik iş alanları keşfedilmelidir.
- Pazar katılımcısı stratejisi: Pazar katılımcısı stratejileri, bir şirketin kendisini hedef pazarlarda öne çıkardığı stratejilerdir. Bir niş uzmanlaşma stratejisi, bir kitle pazar stratejisi, bir pazara girme stratejisi veya bir pazar uzmanlaşma stratejisi olarak tasarlanabilirler.
Bir Pazarlama stratejisinin temeli
Pazarlama konseptinin bir parçası olarak pazarlama stratejisi, durum analizi ve pazarlama hedefleri üzerine kuruludur.
- Durum analizi , çeşitli faktörlerin dikkate alındığı, statükonun bütüncül bir görünümüdür. Bu, örneğin mevcut şirket kaynaklarına genel bir bakış ve pazar durumu, rakipler ve tedarikçiler ile yasal çerçevenin bir analizini içerir. Durum analizinin bir kısmı, ilgili endüstride ürünle hedeflenen pazar segmentinin bir analizidir. Son olarak, girişimciliğin güçlü ve zayıf yönleri ile bunlara karşılık gelen fırsatlar ve riskler karşılaştırılır.
- Durum analizinde derlenen sonuçlar, pazarlama hedeflerini tanımlamanın temelini oluşturur . Şirket hedefleriyle yakından bağlantılıdırlar ve diğer şeylerin yanı sıra satışları artırmaya, marka bilinirliği oluşturmaya, pazar payını artırmaya, yeni müşteriler kazanmaya ve mevcut müşterileri elde tutmaya odaklanırlar.
Pazarlama hedefleri, pazarlama konsepti ile ulaşılmak istenen son noktayı belirtir . Birkaç yol düzenli olarak aynı hedefe götürür. Bu nedenle, durum analizi ve pazarlama hedeflerinden geliştirilen ve bir yol tanımlayan bir pazarlama stratejisine ihtiyaç vardır.
Uygun pazarlama stratejisinin geliştirilmesi
Pazarlama stratejisinin bir parçası olarak, belirtilen pazarlama hedeflerine ulaşmak için özellikle ne yapılması gerektiği sorusu ortaya çıkar. Bu bağlamda, pazarlama stratejisi, pazarlama konseptinin uygulanmasının temeli ve pazarlama önlemlerinin planlanması için kılavuzdur.

İyi bir pazarlama stratejisinin yeni müşteriler çekmesi, daha fazla müşteri kazanması ve mevcut müşterileri elinde tutması gerekir. Bu, yalnızca pazarlama stratejisini etkileyen faktörler dikkate alındığında işe yarar.
Pazarlama stratejisini etkileyen faktörler:
- Rekabet koşulları
- Şirketin performans potansiyeli
- Hedef grup tanımı
- Pazar potansiyeli
- İş hedefleri
Farklı pazarlama stratejileri türleri
Pazarlama stratejileri, klasik veya çevrimdışı stratejiler ve çevrimiçi pazarlama stratejileri olarak ayrılabilir.
Klasik pazarlama stratejileri
Klasik pazarlama stratejileri şunları içerir:
- Doğrudan pazarlama
- Ağ oluşturma
- Influencer Pazarlama
- Tavsiye Pazarlama
- Etkinlik pazarlama
- Gerilla pazarlaması
Doğrudan pazarlama
Doğrudan pazarlama, potansiyel müşterilerle doğrudan ve kişiselleştirilmiş etkileşimi ve harekete geçirme ifadesini içeren tüm faaliyetleri tanımlar. Bununla birlikte, doğrudan pazarlamanın en önemli özelliği, hedef muhatabın kişiselleştirilmiş adreslenmesidir.

Doğrudan pazarlamanın üç şekli vardır:
- Pasif doğrudan pazarlama: Tüketici, doğrudan bir müşteri diyaloğuna yol açan söz konusu ortam olmadan bir şirketin hizmet yelpazesinden haberdar edilir. Örnekler el ilanları, ürün broşürleri, satış mektupları ve postalardır.
- Tepki odaklı doğrudan pazarlama: Müşteriye hitap edildiğinde, tedarikçi ile müşteri arasında bir diyalog oluşması için doğrudan tepki verme fırsatı vardır. İletişim amaçlı telefon numarası içeren TV ve radyo spotları, cevap kuponlu dergi reklamları ve cevap kartı içeren satış mektupları örnek olarak verilebilir.
- Etkileşime yönelik doğrudan pazarlama: Sağlayıcılar ve alıcılar, karşılıklı bilgi alışverişi ile doğrudan bir diyaloğa girerler. Örnekler, bir telefon yardım hattı veya saha personelidir.
Ağ oluşturma
Ağ oluşturma, profesyonel ve kişisel bağlantıların kurulması ve sürdürülmesi anlamına gelir. Herhangi bir pahalı reklam malzemesi olmaksızın, bir ürünün bilinirlik düzeyi artırılır ve önemli bilgiler değiş tokuş edilir. Ağ bağlantıları aracılığıyla hedeflenen öneriler sayesinde, zaman alıcı ve yüksek maliyetli sapmalar gereksizdir ve tavsiye verenler kazanılır.
Influencer Pazarlama
Etkileyenler, sosyal ağlardaki pazarlama şirketleri için uzmanlık statülerinin yanı sıra erişimleri ve itibarları nedeniyle ilginç olan etkili blog yazarları, SEO’lar veya çevrimiçi pazarlamacılar olabilir.
Etkileyici pazarlamada, etkileyiciler, şirket içeriğini abonelerine ve takipçilerine aktararak çarpan görevi görür. Şirketlerin influencer’larla iletişime geçmesine neden olan farklı hedefler olabilir. Şirketin bilinirlik düzeyi ve web sitesindeki trafik, örneğin bağlantı oluşturma yoluyla Google’daki görünürlük gibi artar.
İlgili hedef grup üzerinde etkisi olan ortaklar olarak etkileyicileri kazanmak önemlidir.
Tavsiye Pazarlama
Müşteriler tarafından verilen puanlar, referanslar ve ağızdan ağza sözler, yeni müşteriler kazanmak için çok etkili bir araçtır. Tavsiye pazarlaması yapmak için müşterilerin bir ürün hakkında hevesli olması gerekir.
Yönlendirme pazarlamasının çalışması için, yoğun müşteri sadakatine ve yönlendirme pazarlamasından önce gelen sadakat pazarlamasına ihtiyacı vardır. Müşterilere ek olarak , ağ ortakları veya şirket çalışanları gibi diğer piyasa katılımcıları da tavsiye veren olarak kabul edilebilir.
Etkinlik pazarlama
Hedef kitleye hitap eden ve dikkatleri ürüne çeken bir etkinlik, ürünlerin tanıtımı açısından faydalı olabilir. Etkinlik pazarlaması, öncelikle etkinlikte her yerde bulunan ürünle ilgili değildir.
Kısaca, etkinlik pazarlaması deneyim odaklıdır, bu nedenle ideal olarak kitleye duygusal olarak hitap edilir, aktif ve motive edilir. Etkinlik benzersizdir, diğer etkinliklerden sıyrılır, katılımcıların ihtiyaçlarına göre düzenlenir ve özgünlük izlenimi verir.
Gerilla pazarlaması
Duygu uyandırmak, kutuplaştırmak ve dikkat çekmek gerilla pazarlamayı en iyi tanımlayan yapı taşlarıdır. Alışılmış beklentileri göz alıcı ve yaratıcı bir şekilde yıkıyor.
Bu pazarlama faaliyetleri alışılmadık ve atipiktir ve sürpriz etkisinden dolayı büyük bir etkiye sahiptir. Bu bütçe dostu kampanyalar ile bir markanın veya ürünün görünürlüğü önemli ölçüde artırılır.
Çevrimiçi Pazarlama Stratejileri
Çevrimiçi pazarlama stratejileri, diğerlerinin yanı sıra bu çevrimiçi pazarlama kanallarına odaklanır:

- İçerik pazarlama
- Eposta pazarlama
- Sosyal medya pazarlamacılığı
1. İçerik pazarlama
İçerik pazarlaması, öncelikle kullanıcılara içeriği katma değer biçiminde sunar. Bunlar bilgilendirici metinler olabileceği gibi tavsiye yazıları, e-kitaplar, blog yazıları veya videolar da olabilir. İçerik pazarlaması yalnızca katma değer sağlamakla kalmaz, aynı zamanda fayda da sağlar, böylece kullanıcılar içeriği yalnızca tüketmekle kalmaz, aynı zamanda paylaşırlar.
İçerik veya gelen pazarlama, uzmanlık göstermenin, kendinizi bir uzman olarak konumlandırmanın ve doğru hedef grupla bağlantı kurmanın bir yoludur.
2. Eposta pazarlama
E-posta pazarlama, çevrimiçi pazarlamada en yüksek ciroya sahip kanaldır. İlgili taraflar, düzenli iletişim sağlayan kişisel e-posta adreslerini sağladığından potansiyel müşteri oluşturma imkanı sunar.
Bu, bir haber bültenine kaydolmak ve bir web semineri için veya belirli bir konuda bir kontrol listesi indirmek için geçerlidir. Bir e-posta adresi sağlamak, yalnızca bir şirketin teklifine olan ilgiyi değil, aynı zamanda bir dizi e-posta gibi düzenli iletişim yoluyla güçlenen güveni de gösterir.
3. Sosyal medya pazarlamacılığı
Sosyal medya pazarlaması sadece Facebook ile sınırlı değildir. Ethority’de her yıl en iyi ağları içeren yeni bir Sosyal Medya Prizması yayınlanır, bu nedenle aramaya zaman ayırmaya değer. Sosyal medya pazarlaması için önemli olan, ilgili taraflar ve istenen hedef gruba ait müşterilerle etkileşim ve alışveriştir.
Bu da markayı ve kullanıcının markaya olan güvenini güçlendirir ki bu da kaliteli içerik demektir. Sosyal medya pazarlaması, klasik pazarlama stratejileriyle elde edilemeyen erişim açısından özellikle iyi puanlar alıyor.
Pazarlama stratejisi hakkında sık sorulan sorular
Pazarlama stratejileri nelerdir?
Bir şirket, ürün veya hizmetlerini pazarda başarılı bir şekilde satabilmek için farklı pazarlama stratejileri izler. Bunlar arasında örn. B. doğrudan pazarlama, e-ticaret, içerik pazarlaması ve çevrimiçi ticaret fuarlarında pazarlama. Ayrıca gerilla pazarlama ve sosyal medya pazarlaması giderek daha popüler hale geliyor.
Klasik pazarlama stratejilerine örnekler nelerdir?
Klasik pazarlama örnekleri, doğrudan pazarlama, etkileyici pazarlama ve ağ pazarlama stratejisidir.
- Doğrudan pazarlama ile müşteriyle doğrudan temas kurulur. Doğrudan pazarlama araçları telefon ve interneti içerir. Ancak satıcılar, dikkatleri doğrudan ürünlerine çekmek için haftalık pazardaki bilgi standartlarını da kullanır.
- Etkileyici pazarlama ile şirket, hedef kitle üzerinde büyük etki yaratabilecek bir ortak arıyor.
- Ağ oluşturma, ağ pazarlamacısının yalnızca ürünlerini satmadığı anlamına gelir. Aynı zamanda müşteriyi başka bir ağ pazarlamacısı olarak işe alır.
Pazarlama stratejilerinin işlevi nedir?
Her pazarlama stratejisiyle, bir şirket pazarlama hedeflerine ulaşma hedefini takip eder. Bu pazarlama hedefleri şirket hedeflerinden türetilmiştir. Diğer faktörler, şirketin performans potansiyeli ve pazardaki rekabet durumudur.
Bir pazarlama stratejisini nasıl geliştirirsiniz?
İşleyen bir pazarlama stratejisinin ön koşulu, hedefin net bir şekilde tanımlanmasıdır. Bu hedef bilindiğinde, şirket bu hedefe giden yolu tanımlayabilir. Bu, hedef kitleye uygun bir reklam mesajının tasarlandığı anlamına gelir. Ayrıca şirket, takip etmek istediği reklam stratejisi konusunda net olmalıdır.
Pazarlama Stratejisi çözüm
Son olarak, aşağıda vermiş olduğumuz kaynaklar pazarlama stratejinizi en doğru şekilde geliştirmenize yardımcı olacaktır.
Önerilen Kaynaklar: