Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Öz Güven Nasıl Kazanılır? – Eğitim Rehberi

Öz Güven, kişinin kendi yeteneklerine olan inancı veya güvenidir. Kişisel gelişimimizde karşılaştığımız zorluklardan biri de özgüvendir. Daha doğrusu, kendine ve kendi eylemlerine olan güven eksikliği.

Bu yazımda öz güvenin tanımını ve kendine güvenin nasıl kazanılacağı hakkında önemli bilgiler paylaşacağım.

Öz güven nedir?

Öz güven, becerileriniz ve yetenekleriniz hakkında bir tutumdur. Kendizi kabul ettiğinizi, güvendiğinizi ve yaşamınızda bir kontrol duygusuna sahip olduğunuz anlamına gelir. Öz güven güçlü ve zayıf yönlerinizi iyi bilmenizi ve kendiniz hakkında olumlu bir görüşe sahip olmanızı içerir.

  • Öz güven, tüm olumsuzluklara karşı kişinin ”yapabilirim” başarısız olduğumda ”tekrar” denerim duygusu olarak tanımlanır.

Düşük öz güven nedir?

Düşük özgüven,kendinizden şüphe duymanıza, pasif veya itaatkar olmanıza veya başkalarına güvenmekte zorluk çekmenize neden olabilir. Kendinizi değersiz, sevilmemiş hissedebilir veya eleştiriye karşı hassas olabilirsiniz. 

Kendinize güvenmek duruma bağlı olabilir. Örneğin, akademisyenler gibi bazı alanlarda kendinize çok güvenebilir, ancak ilişkiler gibi diğerlerine güven duymayabilirsiniz.

Yüksek veya düşük özgüvene sahip olmak, nadiren gerçek yetenekleriniz ile ilgilidir ve çoğunlukla algılarınıza dayanır. Algılar, kendiniz hakkında düşünme şeklinizdir ve bu düşünceler kusurlu olabilir.

Düşük özgüven, destekleyici olmayan ve eleştirel bir ortamda büyümek, arkadaşlarınızdan veya ailenizden ilk kez ayrı kalmak, kendinizi çok sert yargılamak veya başarısızlıktan korkmak gibi farklı deneyimlerden kaynaklanabilir. Kendine güveni düşük olan insanlar genellikle düşüncelerinde hatalara sahiptir.

Öz Güveninizi Nasıl Artırırsınız?

  • Güçlü yönlerinizi fark edin ve vurgulayın. Çabalarınız ve ilerlemeniz için kendinizi ödüllendirin ve övün.
  • Bir engelle karşılaştığınızda, kendinize nezaket ve şefkatle davranın. Başarısızlık üzerinde durmayın.
  • Gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler belirleyin. Mükemmellik beklemeyin; hayatın her alanında mükemmel olmak imkansızdır.
  • Yoğun duygular hissettiğinizde yavaşlayın ve durum hakkında mantıklı düşünün.
  • Kendiniz, insanlar ve durumlar hakkında varsayımlarda bulunmaya meydan okuyun.
  • Geçmiş olumsuz yaşam deneyimlerinin geleceğinizi dikte etmediğini kabul edin.
  • Duygularınızı, inançlarınızı ve ihtiyaçlarınızı doğrudan ve saygılı bir şekilde ifade edin
  • Mantıksız isteklere hayır demeyi öğrenin.

Kendine güven nedir?

Kendine güven, kendi yargınıza, kapasitenize ve yeteneklerinize güvenmek anlamına gelir. Herhangi bir kusurunuz veya başkalarının sizin hakkınızda ne düşündüğünden bağımsız olarak, kendinize değer vermek ve değerli hissetmekle ilgilidir.

Kendine Güven ve Benlik Saygısı

Kendine güven, benzer kavramlar olmasına rağmen benlik saygısından farklıdır. 

  • Benlik saygısı, bireyin kendine değer verme yeteneğini ifade eder.
  • kendine güven, bir bireyin, özellikle bir görev veya zorluk bağlamında, kendi yeteneklerine olan inancını ifade eder.

Öz yeterlik ve benlik saygısı genellikle öz güven ile birbirinin yerine kullanılır. 

Kendimizi becerilerde ustalaştığımızı ve hedeflere ulaştığımızı gördüğümüzde bir öz yeterlilik duygusu kazanırız. Bu, belirli bir alanda öğrenir ve çok çalışırsak başarılı olacağımıza inanmamızı teşvik eder. İnsanları zorlu zorlukları kabul etmeye ve aksilikler karşısında ilerlemeye devam etmeye yönlendiren bu tür bir güvendir.

Benlik saygısı, hayatımızda olup bitenlerle başa çıkabileceğimize ve mutlu olmaya hakkımız olduğuna dair daha genel bir duygudur.

Ayrıca benlik saygısı, kısmen çevremizdeki insanların bizi onayladığı hissinden gelir. Bunu kontrol edemeyebiliriz veya edemeyebiliriz ve başkalarından çok fazla eleştiri veya reddedilme yaşarsak, başka şekillerde desteklemediğimiz sürece benlik saygımız kolayca zarar görebilir.

Güven ve Davranış

Kendinden emin davranışı düşük özgüvenle ilişkili davranışlarla karşılaştıran aşağıdaki tabloya bir göz atın. Kendinizde hangi düşünce veya eylemleri fark ediyorsunuz?

Kendine güvenen davranışDüşük Öz Güvenle İlişkili Davranış
Başkaları sizinle alay etse veya eleştirse bile, doğru olduğuna inandığınız şeyi yapmak.Davranışınızı diğer insanların ne düşündüğüne göre yönetmek.
Risk almaya ve daha iyi şeyler başarmak için ekstra yol kat etmeye istekli olmak.Konfor bölgenizde kalmak, başarısızlıktan korkmak ve riskten kaçınmak.
Hatalarını kabul etmek ve onlardan ders çıkarmak.Hataları örtbas etmek için çok çalışmak ve kimse fark etmeden sorunu çözebileceğinizi ummak.
Başkalarının başarılarınız için sizi tebrik etmesini bekliyorum.Kendi erdemlerinizi olabildiğince çok insana mümkün olduğunca sık övün.
Övgüleri nezaketle kabul etmek. “Teşekkürler, Bu İş üzerinde gerçekten çok çalıştım. Çabalarımın farkına varmanıza sevindim.”İltifatları gelişigüzel bir şekilde reddetmek. “Ah, Bu İş gerçekten bir şey değildi. Herhangi biri yapabilirdi.”

Bu örneklerin gösterdiği gibi, düşük özgüven, kendine zarar verebilir ve olumsuzluk olarak kendini gösterebilir.

Kendine güvenen insanlar genellikle daha olumludur. kendilerine değer verirler ve yargılarına güvenirler. Ama aynı zamanda başarısızlıklarını ve hatalarını da kabul ederler ve onlardan öğrenirler.

Kendine Güven Neden Önemlidir?

Kendine güven, hayatımızın hemen her alanında hayati öneme sahiptir, ancak birçok insan onu bulmak için mücadele eder. Ne yazık ki, bu bir kısır döngü haline gelebilir: Kendine güveni olmayan kişilerin kendilerine daha fazla güven verebilecek başarıya ulaşma olasılıkları daha düşüktür.

Örneğin, gözle görülür bir şekilde gergin, beceriksiz veya sürekli özür dileyen biri tarafından sunulan bir projeyi destekleme eğiliminde olmayabilirsiniz. Öte yandan, net konuşan, başını dik tutan ve soruları güvenle cevaplayan biri tarafından ikna edilirsiniz.

Öz güven Eksikliği ve Geliştirme Yolları

Vücut dili

Örneğin toplantılarda endişeli hissettiğimizde, eğilerek, omuzlarımızı kamburlaştırarak ve başımızı eğerek kendimizi küçültme eğilimindeyizdir. Sadece dik oturmak daha az stresli ve daha iddialı hissetmenizi sağlayabilir.

Sunum yapıyorsanız, avuç içlerinizi dinleyicilerinize doğru hafifçe birbirinden ayırmanız, fikirleri paylaşma konusunda açık ve istekli olduğunuzu gösterir.

İlk izlenim

Yüz yüze iletişim

Kendine güveni düşük insanlar genellikle iyi bir ilk izlenim bırakmakta zorlanırlar. Utangaç veya kendinizden emin olmayabilirsiniz, ancak daha kendinden emin görünmek için çaba gösterebilirsiniz.

Öz güven için İnsanlarla etkileşim kurmak çok önemlidir:

  • konuşurken göz temasını koruyun. Bu, diğer kişinin söyledikleriyle ilgilendiğinizi ve konuşmada aktif bir rol oynadığınızı gösterir. 
  • Konuşma devam ederken kıpırdamayın veya başka yere bakmayın, çünkü bu dikkatiniz dağılmış veya endişeli görünmenize neden olabilir.

Kendine Güvenen Alışkanlıklar Oluşturun

Benlik saygınızı geliştirmek ve iyileştirmek için iyi alışkanlıklar geliştirmeyi ve kötü olanları kırmayı hedefleyin.

  • Düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme, fiziksel ve zihinsel sağlığınızı önemli ölçüde iyileştirebilir.

Geçmiş Başarıları Gözden Geçirin

“Bunu yapabilirim, işte kanıtı” diyebildiğiniz zaman özgüveniniz artacaktır. Kişisel Analizinizin bir parçası olarak, geçmişteki başarılarınıza dayanarak iyi olduğunuz şeyleri belirlemiş olacaksınız.

Kendine olan güvenine zarar veren her türlü olumsuz konuşmayı tanımlamayı ve yenmeyi öğrenebilirsin.

İlgili makale: Olumlu düşünme

Güven Artırıcı Hedefler Belirleyin

Hedefler belirlemek ve bunlara ulaşmak ve ne kadar ilerlediğinizi görmek özgüven geliştirmenin temel yollarıdır.

Ulaşmak istediğiniz ana hedefleri belirlediğinizde, atmanız gereken ilk adımları netleştirin.

  • Küçük adımlar oluşturduğunuzdan emin olun ve yapılması zor bir adımla başlamayın. Özellikle bu adımları başarıyla tamamlamak güveninizi arttıracaktır.

Öz Güven Anahtar noktaları

Kendine güvendiğinde, kendi yargına ve yeteneklerine güvenirsin ve güçlü bir öz değer ve kendine inanma duygusuna sahip olursun.

Kendinize daha fazla güvenmek için hemen adımlar atabilir ve onu engelleyen faktörleri ele alabilirsiniz. Daha sonra, bu kısa vadeli stratejileri, gelecekte özgüven inşa etmenin ve sürdürmenin yolları olarak geliştirebilirsiniz.

İyi alışkanlıklar geliştirmek, geçmiş başarıları gözden geçirmek ve kendinize hedeflenen hedefler belirlemek, özgüveninizi artıracak ve uzun vadede güveninizi oluşturacak ve sürdürecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu