Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Önemli Web Verileri Nedir? LCP, FID ve CLS

Önemli Web Verileri, Google’ın Mayıs 2020’de başlattığı Google Sayfa Deneyiminin bir parçasıdır. Bu veriler, LCP, FID ve CLS’den oluşur ve bir web sitesinin hızına, yanıt verebilirliğine ve görsel kararlılığına göre ölçülür. Arama motoru optimizasyonu (SEO) için bir sıralama faktörü olarak kabul edilir. Bu nedenle tüm blog yazarları ve web sitesi sahiplerinin Önemli Web Verilerini korumaları gerekir.

Bu makalede, Önemli Web Verileri’nin ne olduğunu, web sitesi sıralaması için neden önemli olduğunu ve Web Verileri Sorununun nasıl düzeltileceğini öğreneceksiniz.

Önemli Web Verileri Nedir?

Önemli Web Verileri, Google’ın bir web sitesinin sayfa deneyimini ölçmek için kullandığı Sayfa deneyimi Güncellemesinin bir metriğidir. LCP (En Büyük İçerikli Boya), FID (İlk Giriş Gecikmesi) ve CLS (Kümülatif Düzen Kayması) olmak üzere 3 önemli faktörden oluşur.

Önemli Web Verileri Parametresi

Önemli Web Verileri

Önemli Web Verileri temel olarak LCP, FID ve CLS olmak üzere üç önemli faktörden oluşur. Bu, faktörler size mobil ve masaüstünde hangi URL’lerinizin doğru olduğunu ve hangi URL’leri geliştirmeniz gerektiği hakkında bilgi verir.

1. LCP (En Büyük İçerikli Boya)

En Büyük İçerikli Boyama (LCP), bir web sayfasını açtıktan sonra ana sayfa içeriğinin ne kadar hızlı göründüğünü ölçer. Örneğin, bir sayfanın içeriğinde bulunan resimlerin veya videoların kaç saniyede yüklendiğini ölçer. Google’ın yönergesine göre, web sitenizin LCP puanı 2,5 saniye olmalıdır.

  • LCP, bir sayfanın yüklenmesinin ve etkileşimde bulunulmasının ne kadar sürdüğüne odaklanır.
  • Google PageSpeed ​​​​Insights’ı kullanarak LCP puanınızı kontrol edebilirsiniz.

2. FID (İlk Giriş Gecikmesi)

İlk Giriş Gecikmesi (FID), bir web sayfası içerisinde bulunan öğelerin kaç saniyede yanıt verdiğini ölçer. Örneğin, bir kullanıcı web sitesini ziyaret ettiğinde, sayfa içerisinde bulunan bağlantılara, butonlara, resimlere vb. herhangi bir öğeye tıkladığında, öğenin yanıt verme süresi FID ile ölçülür.

  • Bir kullanıcı web sitenize gelip bir butona tıkladığında, kullanıcının tıklamasından web sitesinin yanıt vermesine kadar geçen süreye FID denir.
  • Google’ın yönergesine göre, web sitenizin FID Puanı 100 MS (milisaniye) olmalıdır.
  • Google PageSpeed ​​​​Insights’ı kullanarak FID puanınızı kontrol edebilirsiniz.

3. CLS (Kümülatif Düzen Kayması)

CLS (Kümülatif Düzen Kayması), bir web sayfasının yükleme işlemi sırasında beklenmeyen düzen kaymalarını algılayan bir ölçümdür.

  • Kümülatif düzen kayması, bir kullanıcının bir web sayfasını yüklerken düzen kaymalarını ne sıklıkta deneyimlemesi gerektiğini açıklar. 
  • Google’ın yönergesine göre, web sitesinin düzeni 0.1 olmalıdır.
  • Google PageSpeed ​​​​Insights’ı kullanarak CLS puanınızı kontrol edebilirsiniz.

Önemli Web Verileri neden önemlidir?

Çünkü Önemli Web Verileri, web sitesi hızıyla doğrudan ilişkilidir ve günümüzde hız, herhangi bir web sitesini sıralamak için önemli bir faktördür. Hiçbir kullanıcı yüklenmesi çok uzun süren web sitelerini ziyaret etmekten hoşlanmaz, günümüzde kullanıcılar internetteki web sitelerine hızlı erişim istemektedir. Bu nedenle, iyi bir Kullanıcı Deneyimi için web sitesinin hızını artırmak gerekir.

Web verileri, web sitenizin hızının hangi nedenle kötü olduğu konusunda size bilgi verir ve bu metrikleri iyileştirerek web sitenizin hızını artırabilirsiniz. Bu size sıralamada büyük avantaj sağlayacaktır.

Önemli Web Verileri Raporu Nasıl Görüntülenir?

Google Search Console‘dan web verilerinizi ve sayfa deneyiminizi görüntüleyebilirsiniz.

  • Öncelikle Google Search Console hesabınıza giriş yapın.
  • Şimdi Önemli Web Verileri raporunu görmek istediğiniz web sitesini seçin.
  • Burada sol taraftaki deneyim bölümünde Önemli Web Verileri seçeneğini bulacaksınız, üzerine tıklayın.
  • Bunu yaptığınızda, Önemli Web Verileri raporu ekranınızda görünecektir. Buradan mobil ve masaüstünüzde kaç tane URL’nin İyi kategorisinde, kaç tane URL’nin İyileştirilmesi Gerekiyor ve kaç tane URL’nin Kötü kategorisinde olduğunu görebilirsiniz.
  • Mobil ve Masaüstü önünde Raporu Aç’a tıklayarak URL’nizin puanının neden düşük olduğunu kontrol edebilirsiniz.

Bu sayede Google Search Console’a giriş yapabilir ve web sitenizin Önemli Web Verileri raporunu çıkarabilirsiniz.

İlgili Makale: Google Search Console Nedir, Ne için Kullanılır?

Önemli Web Verileri Sorunu Nasıl Düzeltilir ?

Önemli web verileri sorunu, temel olarak LCP, FID ve CLS olmak üzere üç nedenden kaynaklanmaktadır. Sitenizde bulunan Web Verileri Sorunlarını öğrenmek için, Google Page Speed ​​​​insight‘ta web sitenizin URL’sini girerek arama yapmanız gerekir. Bu araç, web sitenizi hızlandırmak için neleri geliştirmeniz gerektiğini söyler.

Aşağıdaki noktalardan bazılarını izleyerek web sitenizin Önemli Web Verileri Sorununu düzeltebilirsiniz.

  • İyi ve hızlı web barındırma satın alın.
  • Görüntüleri Optimize Edin.
  • Web sitesinde doğru yazı tipini kullanın.
  • Java Script, CSS’yi küçültün.
  • Kullanılmayan JavaScript ve CSS’yi kaldırın.
  • Web sitesinde Reklam Yerleştirmeyi düzgün yapın.
  • Web sitesi tasarımını basit tutmaya çalışın.

Tüm bunları düzelttikten sonra, Google Search Console’da Core Web Vitals bölümüne gelmeniz ve Düzeltmeyi Doğrula’ya tıklamanız gerekiyor. Sadece bunu yaparak, bu sorununuz birkaç gün içinde çözülecektir.

İlgili Makale: Google Arama Konsolu (Search Console) Kullanım Kılavuzu

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu