Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Olumlu Düşünme Nedir? Nasıl Geliştirilir?

Olumlu düşünme, hayatın parlak tarafına odaklanan ve olumlu sonuçlar bekleyen zihinsel ve duygusal bir tutumdur.

Bu makalede olumsuz düşüncelerden nasıl kurtulacağınızı ve olumlu düşünme becerilerinizi nasıl geliştirebileceğiniz hakkında önemli bilgiler paylaşacağım.

Makale İçeriği:

  1. Olumlu Düşünme Nedir?
  2. Psikolojide Olumlu ve Olumsuz Düşünme
  3. Pozitif Psikoloji ve Olumlu Düşünme
  4. Olumlu Düşünmenin Sağlığa Faydaları
  5. Olumlu Düşünmenin Yolları
  6. Pozitif düşünme
  7. Olumlu Düşünme Nasıl Geliştirilir?
  8. Olumlu Düşünme Egzersizleri

Olumlu Düşünme Nedir?

Olumlu düşünme, iyiye odaklanan ve size fayda sağlayacak sonuçlar bekleyen duygusal ve zihinsel bir tutumdur. En kötüsünü beklemek yerine mutluluğu, sağlığı ve başarıyı beklemektir.

  • Olumlu veya pozitif düşünmek, hayatın kötü yönlerinden kaçınmak veya görmezden gelmek anlamına gelmez. 

Psikolojide Olumlu ve Olumsuz Düşünme

Psikolojide olumlu düşünme

Bazı araştırmacılar, olumlu düşünceyi açıklayıcı stil açısından değerlendiriyor.

  • İyimser açılama stili: İyimser bir açıklama stiline sahip insanlar, iyi şeyler olduğunda kendilerine puan verme eğilimindedir ve genellikle kötü sonuçlar için dış güçleri suçlarlar.
  • Karamsar açıklama stili: Öte yandan, karamsar açıklama tarzına sahip kişiler, kötü şeyler olduğunda genellikle kendilerini suçlarlar, ancak başarılı sonuçlar için kendilerine yeterli görmezler.

Karamsar düşünenlerin, Olumsuz olayları beklendiği gibi ve kalıcı olarak görme eğilimleri de vardır. Tahmin edebileceğiniz gibi, kontrolünüz dışındaki olaylar için kendinizi suçlamak veya bu talihsiz olayları hayatınızın kalıcı bir parçası olarak görmek, ruh halinizi olumsuz etkileyebilir.

Olumlu düşünenler, iyimser bir açıklayıcı stil kullanmaya daha yatkındır. Ancak insanların olayları atfetme şekli de tam duruma bağlı olarak değişebilir. Örneğin, genellikle olumlu düşünen bir kişi, iş veya okul gibi özellikle zorlu durumlarda daha karamsar bir açıklama stili kullanabilir.

Bir kişinin olumlu bir bakış açısına sahip olup olmadığını belirleyen birçok faktör olsa da, hayatındaki olayları açıklama tarzı olarak bilinen açıklama biçimi önemli bir rol oynamaktadır.

Pozitif Psikoloji ve Olumlu Düşünme

“Olumlu düşünme” ve “pozitif psikoloji” terimleri bazen birbirinin yerine kullanılsa da, bunların aynı şey olmadığını anlamak önemlidir. 

  • Olumlu düşünme, olaylara olumlu bir bakış açısıyla bakmakla ilgilidir. Olumlu, iyimser bir tutumu sürdürmeye odaklanan bir düşünce türüdür.
  • Pozitif psikoloji, iyimserliğin etkilerini, buna neyin sebep olduğunu ve en iyi ne zaman kullanıldığını inceleyen bir psikoloji dalıdır.

Olumlu Düşünmenin Sağlığa Faydaları

Olumlu Düşünmenin Faydaları

Pozitif düşünmenin, iyimserliğin ve olumlu düşünmenin sağlayabileceği sağlık yararları şunları içerir:

  • Daha iyi yaşam kalitesi
  • Artan yaşam süresi
  • Daha düşük depresyon oranları
  • Daha düşük sıkıntı ve ağrı seviyeleri
  • Hastalıklara karşı daha fazla direnç
  • Daha iyi psikolojik ve fiziksel refah
  • Kanserden ölüm riskinin azalması
  • Solunum koşullarından kaynaklanan ölüm riskinin azalması
  • Enfeksiyonlardan ölüm riskinin azalması
  • Zorluklar ve stres zamanlarında daha iyi başa çıkma becerileri

Ayrıca olumlu bir bakış açısına sahip olmak stresli durumlarla daha iyi başa çıkmanızı sağlar ve bu da stresin vücudunuz üzerindeki zararlı sağlık etkilerini azaltır.

Olumsuz düşünme, sosyal kaygı, depresyon, stres ve düşük benlik saygısı gibi sorunları içerir.

Olumlu Düşünmenin Yolları

Olumlu Düşünmenin Yolları

Olumsuz düşünmeye daha yatkın olsanız da, daha olumlu bir düşünür olmak için kullanabileceğiniz stratejiler vardır. Özellikle bu stratejileri düzenli olarak uygulamak, hayata daha olumlu bakma alışkanlığı kazanmanıza yardımcı olabilir.

Düşüncelerinize dikkat edin: Her gün sahip olduğunuz düşünce türlerine dikkat etmeye başlayın. Özellikle birçoğunun olumsuz olduğunu fark ederseniz, nasıl düşündüğünüzü daha olumlu bir şekilde yeniden çerçevelemek için bilinçli bir çaba gösterin.

Negatif düşünceyi belirleme

Kendi konuşmanızın olumlu mu yoksa olumsuz mu olduğundan emin değil misiniz? Bazı yaygın olumsuz kendi kendine konuşma biçimleri şunları içerir:

  • Filtreleme. Bir durumun olumsuz yönlerini büyütür ve tüm olumlu yönlerini filtrelersiniz. Örneğin, işte harika bir gün geçirdiniz. Görevlerinizi vaktinden önce tamamladınız ve hızlı ve eksiksiz bir iş yaptığınız için iltifat aldınız. O akşam, yalnızca daha fazla iş yapma planınıza odaklanır ve aldığınız iltifatları unutursunuz.
  • Kişiselleştirme. Kötü bir şey olduğunda, otomatik olarak kendini suçlarsın. Örneğin, arkadaşlarınızla bir akşamın iptal edildiğini duyarsınız ve planlardaki değişikliğin, kimsenin etrafınızda olmak istememesinden kaynaklandığını düşünürsünüz.
  • Kötü düşünce, Daha kötüsünün olacağı gerçeği olmadan otomatik olarak en kötüsünü olacağını tahmin edersiniz. 
  • Suçlama. Başına gelenlerden kendin yerine başkasının sorumlu olduğunu söylemeye çalışıyorsanız. Düşüncelerinizden ve hislerinizden sorumlu olmaktan kaçınmalısınız.
  • Bir şey “yapmalısın” demek. Yapman gerektiğini düşündüğün her şeyi düşünüyorsun ve onları yapmadığın için kendini suçluyorsun.
  • Büyüteç. Küçük sorunlardan büyük şeyler çıkarıyorsunuz.
  • Mükemmelliyetcilik. İmkansız standartları korumak ve daha mükemmel olmaya çalışmak, kendinizi başarısızlığa hazırlar.
  • Polarize. Olayları yalnızca iyi ya da kötü olarak görürsünüz. Orta yol yoktur.

Bu düşüncelerden birine sahipseniz bunları nasıl olumlu bir düşünceye çevirebileceğimize göz atalım.

Olumlu düşünmeye odaklanmak

Negatif düşünceyi pozitif düşünceye dönüştürmeyi öğrenebilirsiniz. İşlem basittir, ancak zaman ve pratik gerektirir – sonuçta yeni bir alışkanlık yaratıyorsunuz. Daha olumlu ve iyimser bir şekilde düşünmenin ve davranmanın bazı yolları şunlardır:

  1. Değiştirilecek alanları belirleyin. Daha iyimser olmak ve daha olumlu düşünmeye dahil olmak istiyorsanız, önce iş, günlük işe gidip gelme, yaşam değişiklikleri veya bir ilişki olsun, yaşamınızda genellikle olumsuz düşündüğünüz alanları belirleyin. Daha olumlu bir şekilde yaklaşmak için bir alana odaklanarak küçük başlayabilirsiniz. Stresinizi yönetmek için olumsuz bir düşünce yerine olumlu bir düşünce düşünün.
  2. Kendini kontrol et. Gün içinde periyodik olarak durun ve ne düşündüğünüzü değerlendirin. Düşüncelerinizin çoğunlukla olumsuz olduğunu fark ederseniz, onlara olumlu bir dönüş yapmanın bir yolunu bulmaya çalışın.
  3. Mizah için açık olun. Özellikle zor zamanlarda kendinize gülümsemek veya gülmek için izin verin. Günlük olaylarda mizah arayın. Hayata gülebildiğiniz zaman, daha az stresli hissedersiniz.
  4. Sağlıklı bir yaşam tarzı izleyin. Haftanın çoğu günü yaklaşık 30 dakika egzersiz yapmayı hedefleyin. Ayrıca gün içinde 5 veya 10 dakikalık zaman dilimlerine de bölebilirsiniz. Egzersiz ruh halini olumlu yönde etkileyebilir ve stresi azaltabilir. Zihninizi ve vücudunuzu beslemek için sağlıklı bir diyet uygulayın. Yeterli uyku almak. Ve stresi yönetme tekniklerini öğrenin.
  5. Kendinizi pozitif insanlarla kuşatın. Hayatınızdaki kişilerin olumlu tavsiyeler ve geri bildirimler vermek için güvenebileceğiniz olumlu, destekleyici insanlar olduğundan emin olun. Aynı zamanda Negatif insanlar stres seviyenizi artırabilir ve stresi sağlıklı yollarla yönetme yeteneğinizden şüphe duymanıza neden olabilir.
  6. Olumlu kendi kendine konuşma alıştırması yapın. Basit bir kuralı izleyerek başlayın: Başkasına söylemeyeceğiniz hiçbir şeyi kendinize söylemeyin. Ayrıca Kendinize karşı nazik ve cesaretlendirici olun. Ayrıca aklınıza olumsuz bir düşünce girerse, onu mantıklı bir şekilde değerlendirin ve sizin için neyin iyi olduğuna dair olumlamalarla yanıt verin. Hayatınızda şükrettiğiniz şeyleri düşünün.

Pozitif düşünme

Negatif kendi kendine konuşmaPozitif düşünme
Daha önce hiç yapmadım.Yeni bir şeyler öğrenmek için bir fırsat.
Çok karmaşık.Farklı bir açıdan ele alacağım.
kaynaklarım yok.Zorunluluk icatların anasıdır.
Bunu yapmak için çok tembelim.Programıma sığdıramadım ama bazı öncelikleri yeniden gözden geçirebilirim.
İşe yaramasına imkan yok.Çalıştırmayı deneyebilirim.
Çok radikal bir değişiklik.Bir şans verelim.
Kimse benimle iletişim kurmaya tenezzül etmiyor.İletişim becerilerimi iyi bir şekilde kullanabilecek miyim.
Bu konuda daha iyi olmayacağım.Başka bir şey deneyeceğim.

Her gün pozitif ve olumlu düşünme pratiği yapmak

Olumsuz bir bakış açısına sahipseniz, bir gecede iyimser olmayı beklemeyin. Ancak pratikle olumlu bir düşünür olabilirsiniz.

Ruh haliniz genel olarak iyimser olduğunda, günlük stresle daha yapıcı bir şekilde başa çıkabilirsiniz. Bu yetenek, pozitif düşüncenin yaygın olarak gözlemlenen sağlık yararlarına katkıda bulunabilir.

Olumlu Düşünme Nasıl Geliştirilir?

Olumlu Düşünme

Olumlu düşüncenizi geliştirebilecek stratejiler, düşüncelerinizi fark etmeyi ve olumsuz düşüncelerden daha olumlu olana geçmek için bilinçli bir çaba göstermeyi içerir.

Düşünce Farkındalığını Anlamak

Gelecekten korktuğunuzda, kendinizi küçük gördüğünüzde, hatalar için kendinizi eleştirdiğinizde, yeteneklerinizden şüphe ettiğinizde veya başarısızlık beklediğinizde olumsuz düşünüyorsunuz. 

  • Ayrıca Olumsuz düşünme güveninizi zedeler, performansınıza zarar verir ve zihinsel becerilerinizi felç eder.

Düşünce Farkındalığı, düşüncelerinizi gözlemlediğiniz ve kafanızdan neler geçtiğinin farkına vardığınız süreçtir.

  • Düşüncelerinizin daha fazla farkına varmanın bir yolu, stresli bir durum hakkında düşünürken bilinç akışınızı gözlemlemektir. 

Hiçbir düşünceyi bastırmayın: bunun yerine, siz onları izlerken onların kendi rotalarını çizmelerine izin verin ve ortaya çıktıklarında günlüğünüze yazın.

  1. Düşünce Farkındalığına daha genel bir yaklaşım, bir Stres Günlüğüne stres kaydetmekle birlikte gelir.
  2. Stres Günlüğü kullanmanın faydalarından biri, bir veya iki hafta boyunca, hayatınızda strese neden olan tüm tatsız şeyleri günlüğe kaydetmenizdir.
  3. Bu, olumsuz düşünceleri ve endişeleri içerecek ve aynı zamanda olumsuz olarak algıladığınız zor veya hoş olmayan anıları ve durumları da içerebilir.
  4. Olumsuz düşüncelerinizi makul bir süre için günlüğe kaydederek, olumsuz düşüncenizdeki kalıpları hızla görebilirsiniz.
  5. Günün sonunda günlüğünüzü analiz ettiğinizde, en yaygın ve en zararlı düşünceleri görebilmelisiniz. Bunları bir öncelik olarak ele alın.

Düşünce farkındalığı, olumsuz düşünceleri yönetme sürecindeki ilk adımdır, çünkü yalnızca farkında olduğunuz düşünceleri yönetebilirsiniz.

Akılcı Düşünmeyi Geliştirmek

Olumsuz düşünceyle başa çıkmanın bir sonraki adımı, Düşünce Farkındalığı tekniğini kullanarak tanımladığınız olumsuz düşüncelere meydan okumaktır. Yazdığınız her düşünceye bakın ve mantıklı bir şekilde ona meydan okuyun.

Örnek olarak, Stres Günlüğünüzü analiz ederek, sıklıkla aşağıdaki olumsuz düşüncelere sahip olduğunuzu belirleyebilirsiniz:

  • Yetersizlik duyguları.
  • İşinizdeki performansınızın yeterince iyi olmayacağı endişesi.
  • Kontrolünüz dışındaki şeylerin çabalarınızı baltalayacağına dair bir endişe.
  • Başkalarının işinize tepkileri hakkında endişeler.

Bunlardan başlayarak, bu olumsuz düşüncelere aşağıdaki şekillerde meydan okuyabilirsiniz:

  • Yetersizlik duygusu: İşi yapmak için makul ölçüde gerektiği kadar kendinizi eğittiniz ve eğittiniz mi? Bunu yapmak için ihtiyacınız olan deneyime ve kaynaklara sahip misiniz? Uygun şekilde planladınız, hazırlandınız ve prova yaptınız mı? Bütün bunları yaptıysanız, mantıklı bir şekilde yapmanız gereken her şeyi yapmışsınız demektir. Hâlâ endişeleniyorsanız, işi yapmak için kendinize ulaşılamayacak kadar yüksek standartlar mı belirliyorsunuz?
  • Performansla ilgili endişeler: Makul bir kişinin iyi bir iş çıkarması için gerekli olduğunu düşündüğü eğitime sahip misiniz? Uygun şekilde planladınız mı? İhtiyacınız olan bilgi ve kaynaklara sahip misiniz? İhtiyacınız olan zamanı ayırdınız ve destek ekibinize uygun şekilde ipucu verdiniz mi? iyice hazırladınız mı? Eğer yapmadıysanız, o zaman bunları hızlı bir şekilde yapmanız gerekir. Eğer sahipseniz, elinizden gelen en iyi performansı vermek için iyi bir konumdasınız demektir.
  • Kontrolünüz dışındaki sorunlarla ilgili sorunlar: Uygun acil durum planlaması yaptınız mı? Olası tüm riskleri ve beklenmedik durumları uygun şekilde düşündünüz ve yönettiniz mi? Eğer öyleyse, olası sorunları çözmek için iyi hazırlanmış olacaksınız.
  • Diğer insanların tepkileri hakkında endişelen: İyi bir hazırlık yaptıysanız ve elinizden gelenin en iyisini yaptıysanız, bilmeniz gereken tek şey bu. Makul olarak yapabileceğiniz kadar iyi performans gösterirseniz ve hedef kitlenizin ihtiyaçlarına odaklanmaya devam ederseniz, o zaman adil insanlar muhtemelen iyi yanıt verecektir. İnsanlar adil değilse, bu sizin kontrolünüz dışında bir şeydir.

NOT:

  1. Tek bir olayı genelleme hatasına düşmeyin. Tamam, işte bir hata yaptın ama bu, işinde kötü olduğun anlamına gelmez.
  2. Benzer şekilde, stresli bulduğunuz olaylar hakkında uzun bir bakış açısına sahip olduğunuzdan emin olun. Yeni sorumlulukları şimdi stresli buluyor olmanız, gelecekte her zaman stresli olacakları anlamına gelmez.
  3. Çoğu zaman yapılacak en iyi şey, haksız yorumların üzerine çıkmaktır. Her olumsuz düşünceye mantıklı yanıtınızı Günlük sayfasındaki Akılcı Düşünce sütununa yazın.

Olumsuz düşüncelerinize objektif olarak bakmakta zorlanıyorsanız, en iyi arkadaşınız veya saygın bir koç veya akıl hocanız olduğunuzu hayal edin. Negatif düşünceler listesine bakın. Bunların objektif tavsiyelerde bulunduğunuz biri tarafından yazıldığını hayal edin ve bu düşüncelere nasıl meydan okuyacağınızı düşünün.

Olumsuz düşüncelere akılcı bir şekilde meydan okuduğunuzda, düşüncelerin yanlış olup olmadığını veya onlar için bir anlamı olup olmadığını hızlı bir şekilde görebilmelisiniz. Herhangi bir madde varsa, uygun önlemi alın. Bu durumlarda, olumsuz düşünme, size yapmanız gereken erken bir uyarı verdi.

Olumlu Düşünme Egzersizleri

Yanlış olumsuz düşünceye meydan okumak için Rasyonel Düşünmeyi kullandığınızda, bunlara karşı koymak için rasyonel, olumlu düşünceler ve onaylamalar kullanmak genellikle yararlıdır. Ayrıca duruma bakmak ve sunduğu fırsatlar olup olmadığını görmek de yararlıdır.

Yukarıdaki örnekleri sürdürürsek, olumlu düşünme egzersizleri şunlar olabilir:

  • Yetersizlik duygusu: “Bunun için iyi eğitildim. İhtiyacım olan deneyime, araçlara ve kaynaklara sahibim. Tüm olası sorunlar için düşündüm ve hazırlandım. Gerçekten iyi bir iş yapabilirim.”
  • Performansla ilgili endişeler: “Bunun için iyi araştırdım ve planladım ve sorunu tamamen anlıyorum. İhtiyacım olan zamana, kaynaklara ve yardıma sahibim. Mükemmel bir iş çıkarmaya hazırım.”
  • Kontrolünüz dışındaki sorunlarla ilgili sorunlar: “Makul olarak olabilecek her şeyi düşündük ve olası tüm beklenmedik durumlarla nasıl başa çıkabileceğimizi planladık. Gerektiğinde herkes yardım etmeye hazır. Olağandışı olaylara esnek ve etkili bir şekilde tepki vermek için çok iyi bir konumdayız. “
  • Diğer insanların tepkisinden endişe edin: “Ben iyi hazırlanmışım ve elimden gelenin en iyisini yapıyorum. Adil insanlar buna saygı duyacaktır. Olgun ve profesyonel bir şekilde her türlü haksız eleştirinin üstesinden geleceğim.”

Sonuç

Son olarak, doğuştan iyimser olmasanız bile, nasıl daha olumlu düşüneceğinizi öğrenmek ve olumlu düşünen biri olmak için yapabileceğiniz adımları öğrenmiş oldunuz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu