Noindex Etiketi Nedir? Tanımı ve Anlamı

Noindex Etiketi Nedir?
Noindex etiketi, arama motorlarına sayfayı arama sonuçlarında dizine eklememesi konusunda bilgi veren bir HTML yönergesidir. Bir Noindex etiketi, HTTP yanıt başlığında veya meta etiketinde uygulanabilir.
Google botu, noindex etiketine sahip sayfaları arama sonuçlarından hariç tutar. Ancak, bunun için bir sayfanın taranabilir olması gerekir. Bu etiketler, tek tek sayfaları kimlerin görüntüleyebileceğini kontrol etmelerine izin verdiği için kök sunucularına erişimi olmayan web sitesi sahipleri tarafından kullanılabilir.
Noindex’in Anlamı Nedir?
“Noindex” terimi, arama tarayıcılarına sayfayı arama motoru sonuç sayfalarından (SERP’ler) hariç tutmalarını söyleyen bir robots meta etiketindeki özel bir yönergedir. Bu, arama yapanların sayfaya arama yoluyla erişemeyeceği anlamına gelir.
Herhangi bir teknik SEO stratejisinin değerli bir parçası olan robots meta etiketleri, arama yapanlara değer sağlamayan veya arama sonuçlarında görünmesini istemediğiniz bilgileri içeren sayfaları hariç tutmanıza olanak tanır. Örneğin:
- Onay ve teşekkür sayfaları
- Giriş sayfaları
- Gizlilik politikası veya hizmet şartları sayfası
- Kullanıcı profil bilgileri vb.
- Hata mesajları
Noindex Etiketi Nasıl Kullanılır?
Robots Meta Etiketi Nedir?
Robots meta etiketi, arama motoru botlarına belirli bir sayfada neleri yapıp neleri yapamayacaklarını söyleyen bir HTML yönergesidir.
kullanım Alanı: Belirli bir web sayfasının <head> bölümüne bir robots meta etiketi eklenir ve yalnızca o belirli sayfayla ilgili talimatları iletir. Bu etiket, tarayıcılardan bağlantıları takip etmemelerini, bir sayfayı çevirmemelerini, belirli bir arama botunu engellememelerini veya önbelleğe alınmış bir bağlantının SERP’lerde görünmesini engellemek için kullanılır.
Ortak robotlar meta etiketi yönergeleri şunları içerir:
- Noindex, nofollow: <meta name=”robots” content=”noindex, nofollow”>
- Noindex, follow: <meta name=”robots” content=”noindex”>
Robots.txt
Robots.txt, site sahiplerinin arama motorlarına sitelerinin hangi bölümlerinin taranmasını istemediklerini söylemelerini sağlayan bir dosyadır. Bu, alanınızın veya alt alanınızın kök dizininde asılı web siteniz için kişisel bir Rahatsız Etmeyin işareti gibidir.
Bir robots.txt dosyası, tek tek sayfalar yerine tüm alt dizinlere erişilmesini ve taranmasını engellemek için en iyisidir.
Arama motorlarının aşağıdakilere erişmesini ve dizine eklemesini engellemek için kullanın:
- Dahili arama sayfaları
- URL parametreleri
- Kullanıcı tarafından oluşturulan istenmeyen e-postaların sorunlara neden olabileceği forumlar
- Yalnızca çalışanlara özel olan vb. dahili alt dizinler
Bir robots.txt dosyası oluşturmak için bu adımları izleyin ve XML site haritanıza bağlantı verdiğinizden emin olun. Ayrıca, robots.txt yönergeleriniz kapsamındaki sayfalar harici bağlantılar alırsa, arama motorları bunları dizine ekleyebilir. Bunu önlemek için robots.txt dosyasıyla birlikte bir robots meta etiketi kullanın.
Not: Bir sayfayı noindex yapmadan önce, Google Search Console‘da herhangi bir gelen organik trafik olup olmadığını kontrol edin. Varsa, sayfayı indekslemeden önce sitenizin bu trafiği yakalamaya nasıl devam edebileceğini belirleyin.
Noindex Etiketi Nasıl Uygulanır?
Robots.txt, web sayfalarının taranmasını (İndex almasını) önlemenin en iyi yoludur. Bu nedenle, bir sayfanın içeriğini arama motoru tarayıcılarından gizlemek için bir Robots.txt dosyası oluşturun.