Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Nesnelerin İnterneti (IoT) Nedir, Nasıl Çalışır?

Nesnelerin İnterneti (IoT), günlük cihazları ve fiziksel nesneleri internete bağlama fikrini açıklayan bir kavramdır. Fikir, kullanıcıların cihazlarla daha akıllıca iletişim kurmasına ve onlardan kullanıcıları olumlu yönde etkileyen yararlı bilgiler toplamasına yardımcı olmaktır.

Tanım: Internet of Things (IoT), Türkçe tabiri ile nesnelerin interneti çok yeni bir kavram değil, ancak son yıllarda popüler hale geldi. IoT, ev aletlerinden tarıma ve uzay araştırmalarına kadar her sektörde kullanılan bir ağ teknolojisidir.

Nesnelerin İnterneti (IoT) nedir?

Nesnelerin İnterneti (IoT), dünya çapında kablosuz ağlar üzerinden iletişim kuran fiziksel cihazların ağını ifade eder. Bu cihazlara, internet üzerinden diğer cihazlara ve sistemlere bağlanmak ve veri alışverişi yapmak için sensörler, yazılımlar ve diğer teknolojiler yerleştirilmiştir. 

IoT, ev aletleri, araçlar ve endüstriyel aletler gibi nesneleri birbirine bağlamamızı sağlar. Bu cihazların çoğu, minimum insan müdahalesi ile ağdan talimat alır ve klavye ve ekran olmadan küresel bilgi ağıyla etkileşime girer. 

IoT’yi mümkün kılan teknolojiler nelerdir?

Nesnelerin İnterneti fikri uzun süredir varlığını sürdürüyor ancak birkaç farklı teknolojideki son gelişmeler IoT’yi pratik hale getirdi. Teknolojiler şunları içerir:

  1. Radyo Frekansı Tanımlama (RFID)
  2. Düşük maliyetli, düşük güçlü Sensör Teknolojisi
  3. Bulut bilişim
  4. Yapay zeka
  5. Makine öğrenme
  6. Analitik

Nesnelerin İnterneti (IoT) Nasıl Çalışır?

Fiziksel veya İnsan müdahalesi olmadan tüm nesnelerin ve cihazların internet bağlantısı yardımıyla uzaktan kontrollerini mümkün kılan bağlı cihazlar ve teknolojiler ağının tamamını ifade eder.

IoT Nasıl Çalıştığına dair bir örnek:

Evinizde bulunan bir klimanın çalışır veya kapalı olduğunu bir akıllı cihaz yardımıyla (örneğin, akıllı telefonla) kontrol edilebilmesi ve kapatılması gibi durumlarda internet ağının kullanılmasını içerir.

Nesnelerin İnterneti (IoT) Tarihi

YılGelişim
1982Akıllı cihazlardan oluşan bir ağ kavramı, modifiye edilmiş bir Coca-Cola satış makinesiyle tartışıldı.
1999Nesnelerin İnterneti terimi, başlangıçta RFID teknolojisini tanıtmak için Kevin Ashton tarafından icat edildi.
2009/2010IoT, 2009 yılına kadar popüler olmadı ve 2010’da biraz popülerlik kazanmaya başladı.
20142014’ün başlarında kitle pazarına ulaştı.
Nesnelerin İnternetinin (IoT) Tarihi

Nesnelerin İnternetinin (IoT) Önemi

  1. Nesnelerin İnternetinin (IoT), teknoloji endüstrisinde önemli bir rol oynayacak ve kuruluşlar bunun önemini göz ardı edemeyecektir.
  2. IoT, hükümetlerin, işletmelerin ve insanların bağlantılı dünyayla etkileşim biçimini değiştirecek.
  3. Cihazları daha akıllı hale getirecek ve kuruluşlar, müşterilere bireye özel en iyi hizmetleri sunmak için bundan yararlanabilecek.
  4. Akıllı cihazlar yapan kuruluşların konsepti kullanması ve müşterinin davranışına göre çalışan ürünler sunması için geniş fırsat alanları açabilir.

Ek olarak, nesnelerin İnterneti, işletmelerin gelişmiş analizlere erişmesine ve yeni fırsatları ortaya çıkarmasına olanak tanır. Örneğin, işletmeler müşteri davranışı hakkında veriler toplayarak yüksek oranda hedeflenmiş içerikler ve projeler geliştirebilir.

Nesnelerin İnterneti (IoT) Temel Kavramlar ve Unsurlar

1. Nesneler

Nesnelerin İnterneti’ndeki ‘nesneler’ terimi, insan eyleminden bağımsız olarak ağ ile iletişim kurabilen herhangi bir fiziksel nesne olabilir. Basit bir ifadeyle, internet üzerinden diğer cihazlara (makineden makineye) ve fiziksel öncelikli cihazlara bağlanabilen herhangi bir fiziksel nesneyi içerir. Her şey ampul veya akıllı saatten tarım ekipmanlarına veya bağlı bir arabaya kadar değişebilir.

2. İnternet Bağlantısı

Bağlantı, IoT’nin önemli bir yönüdür. Cihazların diğer cihazlarla ve bulutta çalışan uygulama ve hizmetlerle iletişim kurmasını sağlar. Hem kablosuz hem de sabit birçok IoT bağlantısı ve ağ protokolü vardır. Çoğu gerçek hayattaki IoT nesnesinde, genellikle bir kombinasyondur. Bağlantı üç farklı seviyede gerçekleşir:

  1. Çok yakın bir mesafede (örneğin, cihazlar arasında)
  2. Daha uzakta (örneğin, cihazlar ve bulut arasında)
  3. çok büyük bir mesafede

Bağlantı standartları, ihtiyaç duyulan güce ve iletilen IoT verilerinin hacmine bağlı olarak da farklılık gösterir.

3. Veri ve Yapay Zeka (Al)

Yapay Zeka (AI), IoT ağlarının önemli bir parçası haline geldi. Veri madenciliği, istatistik, modelleme, makine öğrenimi ve yapay zeka gibi teknolojiler, tahmine dayalı analiz için veri akışlarını algılamak veya gelen verilere yanıt olarak otonom olarak kararlar almak için gerçek zamanlı olarak uygulanabilir. Teknikler, verilerdeki kalıpları veya anormallikleri tanımlamak için geçmiş verilere de uygulanabilir.

4. Nesnelerin İnterneti (IoT) Güvenliği

IoT cihazları güvenlik açıklarına karşı savunmasızdır. Birçok kuruluş saldırıya uğradığını bildirdi. IoT kullanan kuruluşların operasyonel teknoloji için farklı politikaları olmalıdır. Bu, olay müdahalesini, felaket kurtarma planlarını ve fidye yazılımı saldırılarına yönelik politikaları içermelidir.

IoT güvenlik hususları şunları içermelidir:

  1. Uç nokta erişimi
  2. kimlik doğrulama
  3. Gerektiğinde veri şifreleme

Nesnelerin İnterneti (IoT) Uygulamaları

  1. Tüketici Uygulamaları

Kalorileri, atılan adımları ve kalp atışlarını izlemek için sanal gözlükler, fitness bantları. Diğer uygulamalar arasında bağlantılı araçlar, ev otomasyonu ve ev aletleri yer alır.

  1. Toplu taşıma

Akıllı trafik kontrolü, akıllı park etme, elektronik ücret toplama sistemleri, lojistik ve filo yönetimi, araç kontrolü, güvenlik ve yol yardımı.

  1. Tarım

Tarım tekniklerini otomatikleştirmek ve riski en aza indirirken kaliteyi ve miktarı iyileştirmek için bilinçli kararlar almak için sıcaklık, yağış, nem, rüzgar hızı ve toprak içeriği hakkında veri toplamak.

IoT Teknolojisine Güvenen Sektörler

  1. Üretme
  2. Lojistik
  3. Toplu taşıma
  4. Yağ ve gaz
  5. Enerji/Kamu Hizmetleri
  6. Sağlık hizmeti
  7. Finansal hizmetler
  8. Madencilik
  9. Havacılık
  10. Tüketici elektroniği

Nesnelerin İnterneti (IoT) Becerilerini Öğrenmek İçin En İyi Kaynaklar

Nesnelerin İnterneti (IoT) ve IoT uygulamalarının geliştirilmesinde yer alan teknolojiler hızla gelişiyor. IoT alanında bir kariyere başlamak istiyorsanız, çeşitli beceriler edinmeye hazırlıklı ve yeni süreçlere, platformlara, çerçevelere ve araçlara uyum sağlamaya istekli olmalısınız. Aşağıdaki kaynaklar IoT ve ilgili becerilerinizi oluşturmanıza ve geliştirmenize yardımcı olacaktır.

1. Çevrimiçi Kurslar ve Sertifikalar 

Çevrimiçi kurslar ve sertifikalar, IoT hakkında bilgi edinmenin harika bir yoludur. Birçok kurs ayrıca algılama, çalıştırma ve iletişim gibi uygulamalı IoT kavramlarını da öğretir.

Neden bir IoT çevrimiçi kursuna/sertifikasına gitmelisiniz?

  1. Son yıllarda muazzam bir potansiyel gösteren bir teknoloji konsepti hakkında ayrıntılı bir anlayış edineceksiniz.
  2. IoT büyüyen bir alan olduğundan, birçok kuruluş IoT projelerine rehberlik etmesi için bu alanda bilgi sahibi olan profesyonelleri işe almayı tercih ediyor.
  3. IoT, büyük veri ve veri biliminden sonraki en sıcak iş olacak. Önümüzdeki yıllarda büyük iş fırsatları olması bekleniyor.

2. IBM IoT 

IBM’in IoT blogu, IoT’de daha derine inmek için ihtiyacınız olan teknik yönler hakkında size güncel bilgiler sağlayacaktır. 

3. Microsoft IoT 

Microsoft’un IoT blogunda IoT ile ilgili ürünleriyle ilgili tüm bilgilerin yanı sıra IoT ile ilgili farklı yönler hakkında makaleler bulacaksınız.

Nesnelerin İnterneti (IoT) Geleceği

IoT, gelişmekte olan en önemli teknolojilerden biri olarak ortaya çıkmıştır. Hem endüstriyel hem de tüketici dünyasını şekillendiriyor. 

Yapay Zeka ve Makine Öğrenimindeki gelişmeler IoT otomasyonunu çok daha kolay hale getirdi. Bu teknolojiler, yalnızca milyarlarca cihazı aynı anda etkinleştirmekle kalmıyor, aynı zamanda çeşitli iş süreçlerini otomatikleştirmek için çok büyük hacimli işlem yapılabilir verilerden yararlanıyor. Önümüzdeki yıllarda, bir dizi endüstrinin gelişmesine katkıda bulunan çok önemli bir faktör olacaktır.

IoT’nin geleceği sınırsız olma potansiyeline sahiptir. Yapay Zeka ve Nesnelerin İnterneti’nin (AIoT) birleşimi, daha bağlantılı bir gelecek vaat ediyor.

Önerilen kaynaklar: 5G nedir? Geleceğin İnternet Teknolojisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu