MPEG Nedir? Video Dosya Formatı

MPEG Nedir? Moving Picture Experts Group’un kısaltması olan MPEG, yüksek oranda sıkıştırılmış video dosyası türüdür. MPEG, Video ve ses dosyalarını daha küçük bir fiziksel boyuta sıkıştırmak için kullanılan bir sıkıştırma standardıdır.
Bilinmesi Gerekenler:
- Moving Picture Experts Group (MPEG), Tam hareketli görüntülerin sıkıştırılması için bir dijital video standardıdır.
MPEG standartları nelerdir?
Moving Pictures Experts Group (MPEG), ses ve videonun gösterimi ve kodlanması için standartlar geliştiren ve sürdüren bir endüstri kuruluşudur.
Standartları, kodlama yöntemlerini, dosya formatlarını, gereksinimleri vb. belirtir. Endüstri temsilcileri, ticari yazılım ve ses ve video sistemlerinin ortak standartlar aracılığıyla birlikte çalışabilmesi için standartlar oluşturmak için MPEG ile birlikte çalışır.
Aslında çok daha büyük olan Uluslararası Standartlar Organizasyonu (ISO) ve Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC) bünyesindeki birçok farklı standart belirleme ve yayın kuruluşundan biridir.
MPEG’in ana standartları şunlardır:
- MPEG-1: CD’ler, DVD’ler ve dijital TV’lerde düşük kaliteli videolar için kullanılmaktadır. Aynı zamanda, Popüler MP3 (MPEG-1 Audio Layer III) ses sıkıştırma formatını içerdiği için bu uygulamaya düzenli olarak rastlanmaktadır.
- MPEG-2: Bu standart, dijital televizyon yayıncılığı endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca, DVD’lerde ve diğer yüksek kaliteli video uygulamalarında kullanılmaktadır.
- MPEG-3: Yüksek çözünürlüklü televizyon (HDTV) sinyalleri için kodlama standartlarını ifade eder.
- MPEG-4: Bu, HD DVD ve Blu-ray gibi yüksek tanımlı video uygulamaları için kullanılmaktadır.
MPEG video sıkıştırma nedir?
MPEG veya herhangi bir format için dosya sıkıştırıcıların en yaygın nedeni, bir PC’deki depolama sorunudur. Çoğu zaman, bir cihazda depolanan dosya sayısı, kullanılan sabit disk alanından fazladır. Bu nedenle, gerekli depolama alanını en aza indirmek için video sıkıştırma araçları kullanılmaktadır.
- MPEG Video sıkıştırma, daha fazla alan elde etmek için kullanılan bir dosya boyutu küçültme işlemidir.
Ek olarak, MPEG dosya boyutunu küçülttüğünüzde, bunları e-posta veya çevrimiçi siteler üzerinden paylaşmayı kolaylaşır.
Bununla birlikte, MPEG-1 veya MPEG-2 sıkıştırmasını kullanan MPEG dosyaları, tek tek çerçevelerin kendilerini değil, yalnızca çerçeveler arasındaki değişiklikleri depolar. Bu, gerekli depolama alanını en aza indirir.
MPEG’in Avantajları ve Dezavantajları
Aşağıda MPEG’in avantajlarından ve dezavantajlarından bahsedilmiştir.
MPEG’in Avantajları:
- MPEG dosyaları, orijinal dosyaların çok yüksek kalitede kopyalarını üretir.
- MPEG dosya formatı çoğu web tarayıcısıyla uyumludur ve çeşitli platformlarda çalışabilir.
MPEG’in Dezavantajları:
- Düşük sıkıştırma oranı.
- Daha büyük dosya boyutları.
- Dosya boyutu büyük olduğundan açılması daha uzun.
MPEG dosyası nedir?
MPEG veya Moving Picture Experts Group dosyaları, yüksek oranda sıkıştırılmış video dosyası türüdür. Aynı zamanda, MPEG dosya formatı, MPEG dosyaları .mpg veya .mpeg dosya uzantılarıyla birlikte gelir.
MPEG dosyası nasıl açılır?
MPEG dosyaları oldukça uyumlu olduğu için QuickTime, VLC, iTunes ve Windows Media Player gibi çeşitli programlar kullanılarak açılabilirler. Ancak, Windows Media Player kullanıcıları bir MPEG-2 kodlayıcı yüklemelidir. Ayrıca, MPEG dosyaları çoğu mobil cihazla uyumlu değildir.
MPEG-4’ü MP4’e nasıl dönüştürebilirim?
Bunun için bir video dönüştürücü yazılımından yararlanabilirsiniz. İnternette bu tür birçok yazılım mevcuttur.
MPEG-4, MP4 ile aynı mı?
Evet, daha doğrusu MP4, dosyanın bir MPEG-4 program akışı içerdiğini göstermek için kullanılan dosya uzantısıdır.
İlgili Makale: MP4 nedir?
MPEG ve MP4 arasındaki fark nedir?
MP4 veya MPEG-4 Video Dosyası, Moving Picture Experts Group (MPEG) tarafından geliştirilmiş bir standarttır; genellikle internette video dosyalarını paylaşmak için kullanılır.
Her ikisi arasındaki farklar hakkında MP4’ün diğer MPEG formatlarından en büyük farkı, dijital video ve ses ile birlikte altyazıları, durağan görüntüleri ve diğer verileri depolayabilmesidir.