Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Moz Spam Puanı nedir? Eksiksiz Kılavuz

Moz’un spam puanı, bir sitenin diğer sitelere ne kadar benzediğini ölçen karşılaştırmalı bir ölçümdür. Bu nedenle, her web yönetici tarafından kullanılması gerekir. Bu içeriğimizde, moz spam değerinin ne olduğunu ve nasıl kontrol edileceği hakkında önemli paylaşımlarda bulunacağız.

Moz Spam Puanı nedir?

Moz Spam Puanı, web sitenizin Google tarafından cezalandırılma olasılığını temsil eden sayısal bir değerdir. Yüzde ne kadar yüksek olursa, bir web sitesinin spam puanı o kadar yüksek olur.

  • Moz Spam Puanının yüksek olması sitenin spam olduğu anlamına gelmez. İçerik kalitesinden düşük otorite ölçümlerine kadar çeşitli potansiyel sinyalleri temsil eder.
  • Moz Spam Puanı, geri bağlantıların ve dahili bağlantıların kalitesini ve alaka düzeyini değerlendirmek için kullanılmalıdır. 

Moz Spam Skoru Nasıl Kontrol Edilir?

Herhangi bir alan adının spam puanını kontrol etmek için Moz çubuğunu ücretsiz olarak indirmeniz ve tarayıcınıza yüklemeniz gerekir.

Tarayıcınıza yükledikten sonra, aşağıdaki ekran görüntüsünde gösterildiği gibi Moz bar simgesini göreceksiniz:

Moz Spam Skoru Nasıl Kontrol Edilir?
  • Simgeye tıklayın ve Moz hesabınıza giriş yapın. 
  • Moz hesabınız yoksa, bir Moz hesabı oluşturmanız gerekecektir. 
  • Ücretsiz olarak bir Moz hesabı oluşturabilirsiniz. 
  • Moz yazılımı tarafından sunulan ücretli abonelik planlarından herhangi birine abone olmanıza gerek yoktur.

Moz hesabınızda oturum açtıktan sonra, Moz spam puanı da dahil olmak üzere ziyaret ettiğiniz her web sitesine ait eksiksiz alan ölçümlerini göreceksiniz. Aşağıda bir örnek verilmiştir:

MozBar Metriklerini Özelleştirin

Moz Spam Puanı Nasıl Hesaplanır?

Moz spam puanı, bir web sitesinin kalitesini değerlendirmek için 27 sinyal kullanır. Bu, bir sitenin genel Moz spam puanının 27 farklı işaretin toplamı olduğu anlamına gelir. İşaretler ne kadar fazlaysa spam puanı da o kadar fazladır. 

Moz Spam Puanının Bileşenleri

Moz, bir etki alanına spam puanını sağlarken birkaç faktörü göz önünde bulundurur. Hepsine bir göz atalım (belirli bir sıra olmadan). 

1. Az Sayfa Sayısı

Moz, sayfa sayısı az olan web sitelerini spam olarak kabul eder. Bu, sitenizin yüzlerce sayfaya sahip olması gerektiği anlamına gelmez. Ancak Moz, spam sitelerinin çoğunun az sayıda sayfaya sahip olduğunu, dolayısıyla korelasyonun olduğunu tespit eder.

2. Spam Alan Adı

Bunlar, spam sitelerin çoğunun kullandığı TLD’ye (üst düzey alanlar) sahip sitelerdir. Örneğin, aşağıda vermiş olduğumuz bazı alan adlarını içerir:

  • .info
  • .cf
  • .ga
  • .ml
  • .loan
  • .tk
  • .work
  • .organic
  • .men
  • .date
  • .pl
  • .rs
  • .it
  • .es

3. Google Yazı Tipi API’sinin olmaması

Üzerinde bulunan Google Font API gibi özel yazı tiplerine sahip olmayan alan adları genellikle spam içerikli sitelere benzer kabul edilir. 

4. Google Etiket Yöneticisi ve DoubleClick Reklam Etiketi Eksik

Google Etiket Yöneticisi, kodu değiştirmeden web sitenizdeki pazarlama etiketlerini yönetmenize olanak tanır. Ancak, spam siteleri genellikle Google Etiket Yöneticisini yüklemez. 

Benzer şekilde, istenmeyen e-posta sitelerinin üzerinde nadiren bir DoubleClick reklam etiketi bulunur. Bu, Google’ın çevrimiçi reklamcılığı yönetme yöntemidir. Hangi reklamların, kampanyaların veya ürünlerin en iyi satışları sağladığını öğrenmelerine yardımcı olur. 

5. LinkedIn Bağlantısı Yok

LinkedIn hesaplarına işaret eden bir bağlantıya sahip siteler, potansiyel bir spam web sitesi olarak işaretlenmekten çok uzaktır. Bu, LinkedIn bağlantısı olmayanların spam ile ilişkilendirilme olasılığının daha yüksek olduğu ve bunun da Moz spam puanının yüksek olduğu anlamına gelir.

6. Telefon Numarası ve E-posta

Saygın web sitelerinin iletişim bilgileri mevcuttur. Altbilgi veya bize ulaşın sayfası gibi herhangi bir yerde bulunabilir. Bu, web sitesinin arkasında yasal bir kişi olduğunu gösterir. Ancak spam siteler söz konusu olduğunda, telefon numaralarını ve e-postalarını web sitelerinin hiçbir yerinde bulamazsınız. 

7. HTTPS yok

HTTPS, sitenin SSL sertifikalı olduğunu, yani müşterilerin bilgilerinin şifrelendiğini belirtir. Güvenli ve güvenli bir web sitesinin bir göstergesidir. HTTPS’nin olmaması, spam içerikli web sitelerinin iyi bir göstergesidir. 

İlgili Makale: SSL Sertifikası Nedir?

8. Alan Uzunluğu

Alan adı ne kadar uzunsa, spam olma olasılığı o kadar yüksektir. Ek olarak, istenmeyen e-posta sitelerinin hem kök etki alanı hem de alt etki alanı için aynı uzunluğa sahip olma eğilimi vardır. 

İlgili Makale: Alan adı (Domain name) Nedir?

9. Rakamlarla Alan Adı

Alan adında sayısal karakterler bulunan web siteleri genellikle spam sitelere benzer olarak algılanır ve bu da Moz spam puanının yüksek olmasına neden olur.

10. Meta Anahtar Kelimeler

Meta anahtar kelime etiketi, arama motorlarına belirli bir sayfanın içeriğiyle en alakalı anahtar kelimelerin hangileri olduğunu bildirmek için kullanılır. Çok fazla meta anahtar kelime kullanan web sitelerinin spam olma olasılığı, kullanmayanlara göre daha yüksektir. 

Spam sitelerinin bir başka işareti de birden çok sayfada çok uzun meta anahtar kelimeler kullanmalarıdır. 

11. Meta Açıklamaları

Meta açıklamaları, arama yapanlara web sitesinin bağlantısının ve içerik başlığının altında gösterilir. Daha iyi SEO için meta açıklamaları yazmanız önerilir. Ancak, Google bunları 155-160 karakterde keser. Spam içerikli siteler genellikle çok uzun meta açıklamalar yazarak bunu bir sonraki seviyeye taşır. Daha uzun meta açıklamaları, yüksek bir Moz spam puanına yol açar.

12. Yerel Olmayan Rel=Canonical Etiketler

Bir rel=canonical etiketi, arama motorlarına belirtilen URL’nin sayfanın ana sürümü olduğunu söyler. Yerel olmayan bir rel=canonical etiketi kullanan siteler genellikle spam ile ilişkilendirilir. 

13. Başlık Öğesinin Uzunluğu

Başlıklar, sayfada neler bekleyebileceğinizi vurgular. Spam siteleri genellikle çok uzun veya özlü başlıklara sahiptir. 

14. Site Simgeleri

Favicon’lar, tarayıcının adres çubuğunun sol tarafında görünen küçük 16 x 16 pikseldir. Yüksek yetkili web sitelerinin favicon’ları vardır (genellikle logoları). Spam siteleri nadiren favicon kullanır. 

İlgili Makale: Favicon Nedir?

15. Facebook Pikseli

Facebook Pixel, kullanıcı davranışını ve eylemlerini ölçmeye yardımcı olan bir koddur. Moz’a göre, istenmeyen e-posta sitelerinde hiçbir zaman Facebook Pixel bulunmaz. 

16. Dış Bağlantılar

Dış bağlantılar (doğru kullanıldığında) içeriğinizin otoritesini ve güvenilirliğini artırabilir. Ancak, istenmeyen posta sitelerinde ya çok yüksek ya da düşük dış bağlantılar vardır.

17. Bağlantılı Etki Alanı Sayısı

Bir web sitesinin bağlandığı anormal derecede yüksek veya düşük benzersiz alan adları olduğunda, bu web sitesi spam olarak kabul edilir ve bu da Moz spam puanının yüksek olmasına neden olur.

18. Dış Bağlantıların İçeriğe Oranı

Kullanıcılar için oluşturulmuş meşru sitelerin içeriklerinde sınırlı sayıda dış bağlantı bulunur (genellikle 5-10, ancak içeriğin boyutuna bağlı olarak daha fazla olabilir). Çok fazla harici bağlantı varsa, sitenin spam olma olasılığı yüksektir. 

İlgili Makale: Backlink Nedir? 

19. Alan Adındaki Ünlüler/Sıralı Harfler 

Bir alan adı, spam web sitelerinin ilk göstergesi olabilir. Alan adında çok sayıda ardışık ünlü veya ünsüz varsa, o zaman spam olarak algılanır ve Moz spam puanı yüksektir.

20. Alan Adındaki Tireler

Çok az meşru web sitesi, alan adında birden çok tire kullanır. Bunun aksine, spam sitelerinin alan adlarında çok sayıda kısa çizgi kullanma olasılığı daha yüksektir. 

21. Zehirli Sözcüklerin Varlığı

Zehirli kelimeler, yetişkinlere uygun içerik, oyun, kumarhaneler ve ilaçlar gibi webspam konularıyla ilişkilendirilen kelimelerdir. İçerikte çok fazla zehirli kelime varsa, web sitesinin spam olma olasılığı çok yüksektir. 

Ayrıca, Spam sitelerinde, giden bağlantıların bağlantı metninde yalnızca zehirli kelimeler bulunur. 

Moz Spam Puanı Sıralamayı Etkiler mi?

Yukarıda belirtildiği gibi, içeriğin, iç ve dış bağlantıların kalitesini araştırmak için spam puanı referans olarak kullanılmalıdır. 

Yani cevap hayır, Moz Spam Skoru sıralamaları etkilemez. Aslında, spam puanları yüksek olan bazı popüler web siteleri var, ancak arama sonuçlarında üst sıralarda yer alıyorlar. 

Moz Spam Puanının Yüksek Olmasına Rağmen Daha Yüksek Sıralanan Web Sitelerinde Yaygın Olan Nedir?

Dikkat ederseniz tüm bu sitelerin domain otoritesi yüksektir ve köklü sitelerden backlink almıştır. Ayrıca, ortalama ziyaret süresinin de yüksek olması, arama motorlarına web sitesinin kullanıcının aradığı bilgilere sahip olduğunu gösterir. 

Moz Spam Puanı Nasıl Düşürülür?

Alanınızın (web sitenizin) spam puanını azaltabileceğiniz yollardan bazıları şunlardır:

Moz Spam Puanı Nasıl Düşürülür?
  • Web sitenizdeki sayfa sayısını artırın. Spam sitelerinde genellikle az sayıda sayfa bulunur.
  • .info, .cc vb. istenmeyen posta sitelerinin çoğuyla eşleşen bir TLD’niz varsa, etki alanınız için bir .com TLD’si edinin.
  • Alan adında veya alt alan adında anahtar kelimeler kullanmaktan kaçının. Sadece üst sıralarda yer almak için alan adını ve alt alan adını aynı tutmayın. Bu bir Black Hat SEO tekniğidir ve sorun yaratır.
  • Numaraları alan adınızdan kaldırın. Kolayca hatırlanabilen bir isim seçin. Ne kadar kısa olursa o kadar iyi.
  • Alan adınızdan ünlüleri, ünsüzleri ve kısa çizgileri kaldırın.
  • Google yazı tipi API’sini sitenize ekleyin. Yüksek kaliteli açık kaynaklı yazı tipi dosyalarını destekler. Google yazı tipi API’sini kullanmaya nasıl başlayacağınız bağlantıda açıklanmıştır.
  • Sitenize DoubleClick, Facebook izleme pikseli ve Google Etiket Yöneticisi etiketi ekleyin. Spam sitelerinde bunlara sahip değildir. Bu etiketler reklamcılıkla ilişkilendirilir. Bu etiketleri eklerseniz, Moz spam puanınızı önemli ölçüde düşürebilirsiniz.
  • Web sitenize bir telefon numarası, e-posta adresi ve LinkedIn profil URL’si ekleyin. Kullanıcıların işletmenizle iletişim kurmasını kolaylaştırın.
  • HTTPS kullanın çünkü tüm güvenilir siteler, tarayıcı tarafından sunucuya yapılan bağlantıyı güvence altına almak için HTTPS kullanır.
  • Meta anahtar kelimeleri sitenizin tüm sayfalarından kaldırın.
  • Yerel olmayan bir rel=canonical etiketi kullanmaktan kaçının.
  • Tüm meta açıklamalarınızı ve meta başlıklarınızı istediğiniz sınırlar içinde tutun.
  • Tüm OBL’leri (Giden bağlantılar) sınırlar içinde tutun. Anormal derecede yüksek giden bağlantılar, Moz spam puanınızı yükseltebilir.
  • Sayfalarınızın URL’sini uygun bir uzunluğa ayarlayın. Yine Yoast SEO eklentisi, SEO dostu bir URL oluşturmanıza yardımcı olabilir.
  • İçeriğinizdeki veya bağlantı metnindeki spam siteleriyle ilişkili kelimeleri kaldırın.

Ek olarak, web sitenizin bağlantı profilini doğal tutun çünkü bu, spam puanını etkilemese de web sitenizin Google tarafından cezalandırılma şansını önemli ölçüde artırabilir. Sitenize yönlendiren doğal olmayan bağlantıları şu şekilde kaldırabilirsiniz:

Moz Spam Puanı Bağlantıları Nasıl Kaldırılır?

Web sitenize işaret eden tüm gelen bağlantıları kontrol edin. Google Search Console’dan veya Moz Link Explorer gibi başka herhangi bir bağlantı kontrol aracından yardım alabilirsiniz.

Spam içerikli bağlantıların bir listesini hazırlayın ve bunları Search Console aracılığıyla reddedin. Spam içerikli bağlantıları sizin oluşturmadığınızı Google’a kanıtlamanız gerekir.

Alanınıza spam bağlantısı olan her web yöneticisine bir e-posta gönderin ve onlardan bağlantınızı kaldırmalarını isteyin. Reddetmek yeterli değildir. Moz spam puanınızı düşürmek için düşük kaliteli bağlantıları kaldırmanız gerekir.

Google’dan almış olabileceğiniz mesajlar için Search Console’u kontrol edin. Uygun işlemi yapın ve web sitenizi hatasız tutun.

Son düşünceler

Moz spam puanı, benzer özelliklere sahip web sitelerinin Google tarafından cezalandırıldığının veya yasaklandığının bir göstergesidir. Web sitenizin Moz spam puanı yüksekse, kötü olanları belirlemek ve ortadan kaldırmak için içeriğinizi, geri bağlantılarınızı ve dahili bağlantılarınızı analiz etmeye başlamalısınız. 

Önerilen Kaynaklar:

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu