Modem Nedir? Tanımı, Türleri ve Özellikleri

Modem, cihazların internete bağlanmasına yardımcı olan bir tür ağ cihazıdır. Bu cihaz, veri gereksiniminize göre kurulabilen farklı tiplere sahiptir.

Modem nedir?

Modem, bilgisayarlarınızın, akıllı telefonlarınızın, tabletlerinizin ve diğer cihazlarınızın internete bağlanmasını sağlayan bir ağ cihazıdır. Modülatör Demodülatör anlamına gelen modem, İnternet Servis Sağlayıcısı (ISS) tarafından iletilen analog sinyalleri elektronik tarafından anlaşılabilecek bir dijital sinyale dönüştüren bir cihazdır.

Modemler, belirli bir zaman diliminde gönderebilecekleri maksimum veriye (bit/sn) göre sınıflandırılır. Ayrıca, modemler idealden daha az özelliklere sahip bir ortamda kullanılabilmeleri nedeniyle değişken oranlıdır. 

Modem seçerken şunlara dikkat etmelisiniz:

  1. Seçilen modem üzerinden veri aktarımı güvenli mi?
  2. Modemin upload (yükleme) ve download (indirme) hızı nedir?
  3. Modemin fiyatı ne kadar? Uygun mu yoksa pahalı mı?
  4. Modemin bağlı cihazlarla uyumluluğu nedir?

Modem nasıl çalışır?

Bir kullanıcı internete bir bilgisayardan veri yüklediğinde, modem bilgisayarınızdan dijital sinyali alır ve ardından bu sinyalleri analog sinyallere dönüştürür. Analog sinyallere telefon ağları ile kolayca erişilebilir. Bilgisayarlar internetten veri indirmeye çalıştığında, modem telefon üzerinden analog sinyali alır ve bu sinyali dijital sinyale dönüştürür. Dijital sinyale bilgisayar tarafından erişilebilir.

Bir Modemin Özellikleri

Modemler aşağıdaki özelliklere sahiptir:

  1. Modemler, dijital sinyalleri analog sinyallere dönüştürmede kullanışlıdır.
  2. Cihazların internete bağlanmasına yardımcı olurlar.
  3. Modem aracılığıyla yalnızca sınırlı sayıda sistem internete bağlanabilir.
  4. Modemler, güvenli iletim olasılığını azaltan siber saldırılara eğilimlidir. 
  5. Bir modemin maliyeti, sunduğu özelliklerin sayısına bağlıdır. Bu nedenle, Özelliklerin daha fazla dahil edilmesi modem maliyetinde bir artışa yol açacaktır. 
  6. Modemler bir hub’a bağlandığında yavaşlar.
  7. LAN ve internet arasındaki trafiği izleyemezler.
  8. Modemler, telefon hatlarıyla iletişim kurmak için RJ11 Jakı ve bilgisayarlarla bağlantı için RJ45 gerektirir.
  9. Modemlerin çalışması için, yapılandırma ve iletişim için aygıt sürücülerinin işletim sisteminde kurulu olması gerekir. 
  10. Bu cihazlar, interneti kullanmak için bir İnternet Servis Sağlayıcısı (ISS) ve bilgisayar ile yapılandırılmalıdır. 

Modem Türleri

1. Kablo Modemler

Kablo modemler, sabit hat bağlantısı üzerinden bilgisayar ile ISS arasında iletişim kurulmasına yardımcı olur. Bu modemler, kablo TV (CATV) ağı yardımıyla yüksek hızlı verilere erişim sağlar. Bu tür modemler, standart bir 10 BASE-T ethernet kartı ve bükümlü çift kablo yardımıyla PC’nize bağlanan harici cihazlardır. 

2. Telefon Modemleri

Bu modemler, iki bilgisayar arasında ses dereceli telefon hatları üzerinden veri iletişimini sağlayan ağ cihazlarıdır. Telefon modemleri, fiziksel kanallardan iletim için bitleri analog sinyallere dönüştürür. Bunlar ayrıca yerel döngülerdeki analog sinyalleri bilgisayarın anlayabileceği bitlere dönüştürür.

3. Çevirmeli modemler

Bu modemler, verileri analog biçim (telefon hatlarında kullanılan) ve dijital biçim (bilgisayarlarda kullanılan) arasında dönüştürür. Bu ağ aygıtları bir uçta bilgisayara, diğer uçta bir telefon hattına takılır. Bu modemler, verileri maksimum 56000 bit/sn hızında iletebilir. Çevirmeli modem yardımıyla bir ağa her bağlandığınızda, uzak modem ile cihazınız arasında farklı el sıkışma sesleri iletir. Bu ses, bağlantının çalışıp çalışmadığını doğrulamaya yardımcı olur. 

4. Uydu Modemleri

Bu modemler çanak antenler yardımıyla internet bağlantısı sağlar. Giriş bitlerini çıkış radyo sinyallerine aktarırlar. Daha sonra tersini yürütür. Bu modemler internet ağı sağlamada diğer modemlere göre daha güvenilirdir. 

5. Dijital Abone Hattı (DSL)

DSL, dijital verilerin telefon hatları üzerinden iletilmesi için kullanılır. Bu modemler, telefon hatları üzerinden yüksek hızlı internet bağlantısı sunar. İki tür DSL modem, ev kablonuzdaki mevcut telefon kablolarını kullanan asimetrik ve simetrik DSL içerir. Mevcut kablolamanın kullanılması nedeniyle, bu modemler uygun maliyetlidir. 

Modem Uygulamaları

Başlangıçta bu cihazlar ya yüz göndermek ya da kullanıcıyı internete bağlamak için kullanılıyordu. Bugünlerde modemlerin ikiden fazla uygulaması var. Bunlar aşağıdakileri içerir:

1. Veri aktarımı: Çevirmeli modemler, verilerin sorunsuz bir şekilde aktarılması için güvenli bağlantılar sağlar. Bunlar, bir aramanın kesilmesi durumunda tekrar arama işleviyle birlikte gelir. 

2. Güvenilir yedekleme: Modemler, kararlı geniş bant veya sunucu bağlantısının yokluğunda yedek görevi görür. Modemlerle, geniş bant bağlantısının durumu bilinmese bile veriler alınabilir ve sunucular yapılandırılabilir. 

3. Uzaktan yönetim: Bu ağ cihazları uzak veya hassas konumlara kurulabilir. Bununla birlikte, modemler belirli uygulamaların uzaktan kontrol edilmesine yardımcı olur. Bu, fiziksel değerlendirme gerektirecek sorunların hızlı bir şekilde çözülmesine yardımcı olur.  

Çözüm

Sonuç olarak, modem nedir ve çeşitleri hakkındaki bu yazımız sayesinde modemin ne olduğunu ve uygulamalarını nerede bulduğunu anlamış olduğunuzu umuyoruz. Ayrıca, farklı özelliklere sahip birçok yönlendirici türü vardır. Bu nedenle, hızınıza ve internet gereksinimlerinize göre bir modem seçmelisiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu