Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Kişilerarası iletişim Nedir? Tanım, Örnek, Gelişim

Kişilerarası iletişimi, daha önce duymamış olsanız bile bu iletişim türünü günlük yaşamınızda birçok alanda farkında olmadan etkin bir biçimde kullanırsınız. Kişilerarası iletişim, bireylerin birbirleri ile etkileşimde bulunduğu duyusal, sözel ve yazılı iletişimin bir parçasıdır.

Bu yazımda, Kişilerarası iletişimin tanımını ve iletişimin nasıl geliştirileceği hakkında önemli bilgiler paylaşacağım.

Kişilerarası iletişim nedir?

Kişilerarası iletişim, iki veya daha fazla kişi arasında fikir, bilgi ve duygu alışverişinde bulunma sürecidir. Bunu yapmak için, sunulan mesajı anlamaya yardımcı olan iyi bir anlayışa sahip olmak için sözlü ve sözlü olmayan iletişimi kullanırlar.

Kişilerarası iletişimin özellikleri

Kişilerarası iletişim, etrafımızdakilerle iletişimi ifade eder ve aşağıdaki özelliklere sahiptir:

  • Yüz yüze görüşme
  • Katılımcı rollerinin özelleştirilmesi
  • İletişim her iki yönde de gerçekleşir

İletişimin amaçları:

  • Çevremizdekileri tanımak
  • İnsan bağlantıları oluşturma ve sürdürme
  • Muhatabın ikna edilmesi
  • Kişisel değerin tanınması
  • Duygusal, kontrol ve baskınlık ihtiyaçlarının karşılanması

Aynı zamanda, kişilerarası iletişim birçok farklı şekilde ve düzeyde gerçekleşir.

Kişilerarası iletişim türleri

Kişilerarası iletişim türleri aşağıdaki kategoriler altında yer alır.

  1. Sözlü iletişim, sözlü veya bazen yazılı dilin kullanılması yoluyla bilginin iletilmesidir. Ana işlevi birkaç kişi arasında saf veri iletmek olmasına rağmen, her türlü mesaj gönderilebilir.
  2. Yazılı iletişim: Yazılı kelimeler veya semboller yardımıyla iletişim kurduğunuz bir iletişim türüdür.
  3. Dinleme becerisi: Dinlemek bazen güçlü bir kişilerarası konuşma sırasında konuşmaktan daha önemlidir. 
  4. Sözsüz iletişim: Eylemler sözlerden daha yüksek sesle konuşur. Sözlü veya yazılı kelimelerin yardımı olmadan iletişim kurduğunuzda, sözel olmayan iletişimi ifade eder.

Böylelikle, yukarıda vermiş olduğumuz konu başlıkları iletişim türlerine örnektir düzenle.

Kişilerarası İletişim Örnekleri

Kişilerarası iletişimin bazı önemli örnekleri şunlardır:

  1. Telefon görüşmeleri: kişilerarası iletişimin önemli bir örneğidir, sözlü iletişimi gerektiren uzaktan uzağa iletişimi içerir.
  2. Toplantılar: Bir işletmenin önemli bir parçasıdır ve kişilerarası iletişimin başlıca örneği olarak kabul edilir. ikna etmek ve mesajlarını iletmek için sözlü ve sözsüz iletişimin bir karışımını kullanmaları gerekir.
  3. E-postalar ve mesajlaşma: Bu, yazılı iletişime dayanır, ancak e-postalardan veya mektuplardan daha az resmidir ve daha kişiselleştirilmiş bir yaklaşım gerektirir.
  4. Sunumlar: Bilgi sunarken kişilerarası iletişimin dört türünü de kullanırsınız. Açıkça konuşmanız, sözlü olmayan ipuçlarını kullanmanız, dinleyicilerinizi dinlemeniz ve yazılı metinlere atıfta bulunmanız gerekir.

Dört farklı kişilerarası iletişim türü hakkında bazı örnekleri Yukarıda listeledik ve hangi kategoriye girdiklerini açıkladık.

Kişilerarası iletişimde hangi unsurlar yer alır?

İletişimde yer alan unsurlar arasında başlıcaları şunlardır:

  • Gönderici ve alıcı: Bunlar her an rol değiştirdikleri için iletişimciler olarak tanımlanabilir. Gönderici ve alıcı iki temel unsurdur. Kişilerarası iletişim iki veya daha fazla kişi arasında gerçekleşir.
  • Mesaj: Değiş tokuş ettiği bilgi veya verilerdir. Mesajlar sözlü veya sözlü olmayan iletişim yoluyla değiş tokuş edilebilir. Mesele, evet, her ikisi için de anlaşılması kolay.
  • Kod: Belirli kurallar çerçevesinde bir araya getirilen ve anlamsal olarak yorumlanabilen, bilgi alışverişini sağlayan öğeler kümesidir.
  • Kanal: Mobil cihazlar aracılığıyla yapılan bir konuşma, arama veya mesajlaşma, kişilerarası iletişimin gerçekleşebileceği kanallara örnektir.
  • Bağlam: İletişimsel eylemin gerçekleştiği alandır. Başka bir deyişle hem göndericiyi hem de alıcıyı etkileyen ve ayrıca mesajın yorumlanmasını koşullandıran koşullar kümesi.
  • Geri bildirim: Geri bildirim olarak da bilinir. Kişilerarası iletişim sırasında verilen fikir ve bilgi alışverişidir.

İlgili Makale: İletişim Kanalları Nedir? Tanımı, Türleri ve Rolü

Kişilerarası iletişimin önemi

Kişilerarası iletişim becerileri, düşüncelerinizi ifade etmenize ve niyetinizi net bir şekilde iletmenize yardımcı olarak kişisel ve profesyonel ilişkilerinizi geliştirebilir.

Özellikle aşağıda kişilerarası iletişim becerilerinizi nasıl geliştirebileceğinize dair bazı önemli ipuçlarına değindik.

Kişilerarası iletişim nasıl geliştirilir?

Bu ipuçları çoğunlukla yüz yüze iletişim için geçerliyken, bazıları yazılı iletişime de uygulanabilir.

İlgili makale: İletişim Becerileri Nasıl Geliştirilir?

Kişilerarası iletişim becerilerinizi geliştirmenin en iyi yollarından bazıları şunlardır:

  • Zorlu konuşmaların büyümek için bir fırsat olduğu gerçeğini benimseyin ve kendinizi sakin ve odaklanmış hissettiğiniz anda tüm sorunları ele alın.
  • Karışıklığı önlemek için net beklentiler belirleyin.
  • Dikkatlice dinleyin ve kişiye tüm dikkatinizi verin.
  • Kişisel farklılıkları tanıyın ve saygı gösterin.
  • Anlaşma noktaları bulun.
  • Söylediklerini geri yansıtarak ve göz temasını teşvik ederek diğer kişinin duyulduğunu hissettirin.
  • Konuştuğunuz kişi yerine kendi duygu ve inançlarınıza odaklanmak için ‘siz’ ifadeleri yerine ‘ben’ ifadelerini kullanın. Konuşma tonunuz daha yumuşak ve daha az suçlayıcı hale gelir.
  • Geri bildirimi yapılandırırken şu yaklaşımı deneyin: ne olduğunu, ardından size nasıl hissettirdiğini belirtin ve son olarak nasıl daha iyi hale getirilebileceğine dair bir çözümle sonuca varın. Tepkinizin sorumluluğunu almak ve işlerin nasıl iyileştirilebileceğine dair bir fikirle gelmek en iyisidir.

Kişilerarası iletişiminizi geliştirin

Gerekli beceriler arasında en öne çıkanlar aşağıda listelenmiştir:

  • Aktif Dinleme: Aktif dinleme, çok değerli bir iletişim becerisidir. Amacı, konuşan kişiye dikkat etmek, sadece onlara cevap vermek değil, aynı zamanda ne ilettiklerini anlamaktır.
  • Beden dili: Sözsüz iletişim, kendiniz hakkında sözlü iletişimden çok daha fazlasını söyler. Bir konuşma sırasında duruşlara, jestlere ve ifadelere dikkat etmek, istediğimiz gibi iletişim kurmamıza çok yardımcı olacaktır.
  • Empati: Kendinizi diğer kişinin yerine koymak ve hissettiklerini değerlendirmek, onları daha iyi anlamamıza yardımcı olacaktır. Kişilerarası iletişimde empati çok faydalıdır çünkü kişi sadece kendini düşünmekle kalmaz, aynı zamanda bir başkasının durumunu anlayabilir.
  • Atılganlık: Bir fikri incitmeden veya gücendirmeden sunmanın, ancak dürüst bir duruş sergilemenin ve ulaşmak istediğiniz her şeyi vurgulamanın yolu. Optimal kişilerarası iletişimi sürdürmek çok yardımcı olacaktır.

İletişim sürecini anlayan insanlar, değişim üzerinde daha fazla kontrole ve daha az başarısızlığa sahiptir.

Son düşünceler

Son olarak, umarım bu makale kişilerarası iletişim konusunda kendinize daha fazla güvenmenize yardımcı olmuştur. Ayrıca ister işyerinde ister kişisel yaşamınızda becerilerinizi geliştirmek istiyor olun, iletişim, yaratıcılık, duygusal zeka veya eleştirel düşünme gibi temel yaşam becerilerinizi tazelemek için asla geç değildir.

Önerilen Kaynaklar:

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu