JPEG Nedir? Görüntü Dosyası Formatı

JPEG nedir? Joint Photographic Experts Group’un kısatlması olan JPEG bir görüntü dosya formatıdır. Günümüzde dijital görüntüler ve grafikler için kullanılan en yaygın dosya uzantısıdır.
Bu Makalede, JPEG dosya formatı ile ilgili bilmeniz gereken tüm konulara değineceğiz. Daha fazla bilgi için okumaya devam edin.
Makale içeriği:
- JPEG dosyası nedir?
- JPEG dosyaları ne için kullanılır?
- JPEG dosyalarının avantajları ve dezavantajları
- JPEG dosyası nasıl açılır?
- JPG veya JPEG Dosyası Nasıl Dönüştürülür?
- JPEG dosyası oluşturma ve düzenleme
- JPEG dosyaları: sık sorulan sorular
JPEG dosyası nedir?

JPG veya JPEG, birçok teknoloji ortamı tarafından yaygın olarak benimsenen bir dijital görüntü (resim) formatıdır. JPEG dosyası, görüntü düzenleme yazılımı tarafından oluşturulan dijital fotoğrafları ve grafikleri depolamak için kullanılan .JPEG biçiminde kaydedilen görüntüleri içerir.
Ortak Fotoğraf Uzmanları Grubu, anlamına gelen JPEG, Joint Photographic Experts Group’un kısaltmasıdır.
JPEG görüntü formatı aşağıdaki uzantılara sahiptir.
- .jpg
- .jpeg
- .jpe
- .jif
- .jfif
- .jfi
Bazı JPEG Görüntü dosyaları .JPE dosya uzantısını kullanır, ancak bu çok yaygın değildir. JFIF dosyaları, JPEG sıkıştırması da kullanılan ancak JPG dosyaları kadar popüler olmayan JPEG dosya değişim formatı dosyalarıdır.
JPEG dosyası, 24 bit’e kadar rengi desteklemektedir. Ayrıca, JPEG bir görüntünün boyutunu çok fazla bozulma olmadan önemli ölçüde azaltabilen ve 16.777.216 renge kadar destekleyen kayıplı sıkıştırma özelliğine sahiptir.
JPEG Dosyaları Ne İçin Kullanılır?
JPEG dosyaları, 16.777.216 renge kadar destekleyen kayıplı sıkıştırma özelliği ve daha fazla depolama alanı tasarrufu sağladığı için fotoğrafçılar ve web yayıncılarının birincil tercihidir.
JPEG’i ne zaman kullanmalısınız?
JPEG sıkıştırmaları, fotoğraflarda en iyi sonucu verir, çünkü görüntüdeki ayrıntı sıkıştırma kusurlarını gizleme eğilimindedir. JPEG, keskin kenarlar ve eğrilerle mücadele eder.
Geometrik çizgi çizimleri, yazılar, karikatürler, bilgisayar ekran görüntüleri ve düz renkli ve keskin kenarlıklı diğer görüntüler için PNG ve GIF görüntü biçimleri genellikle tercih edilir.
JPEG’in Avantajları
- Üstün uyumluluk: JPEG’in diğer formatlara göre bir diğer hayati avantajı, JPEG fotoğraflarının piyasadaki hemen hemen her bilgisayar, akıllı telefon, kamera ve yazılım tarafından açılabilmesi veya düzenlenebilmesidir.
- Hızlı aktarım: Çok iyi bir sıkıştırma oranına, görüntü kalitesine ve ayrıca iyi bir aktarım hızına sahiptir.
- Yüksek çözünürlük: JPEG standardı, 16 milyona kadar renkle 24 bit rengi destekler, bu nedenle maksimum düzeyde çözünürlük sağlar.
- Küçük dosya boyutu: JPEG dosyalarının boyutu çok küçüktür ancak boyutuna göre kalitesi düşük değildir. Böylece JPEG dosyalarını depolarken görüntünün kalitesini etkilemeden disk alanımızdan tasarruf edebiliriz.
- Görüntü İşleme süresi, diğer görüntü standartlarına göre çok daha hızlıdır.
- Bol renk ve kontrast geçişleri ile tam renkli gerçekçi görüntüler için uygundur.
JPEG’in Dezavantajları
- Sıkıştırma verileri siler: Bu, JPEG standardının çıktının boyutunu küçültmek için bazı renk verilerini sildiği anlamına gelir. Bu renk verileri, dosya sıkıştırıldığında silinir ve daha sonra düzenleme yazılımıyla değiştiremezsiniz. Bu nedenle, JPEG fotoğrafları sınırlı derinliğe sahiptir, çünkü format, RAW görüntüler 4096’dan fazla kaydedebildiğinde her kanalda yalnızca 256 renk tonu kaydeder.
- İşleme kontrolü: JPEG’de çekim yaptığınızda, renk varyasyonlarını ve kameranızın işlemcisini sınırlarsınız. Bu nedenle, örneğin bir DSLR ile JPEG formatında çekim yapmak, yiyecek dağıtmak için bir Ferrari arabası kullanmak gibi bir his verir.
- Beyaz dengesi: JPEG formatında çekim yaparken beyaz dengesini daha sonra düzeltmenin imkansız olduğu gerçeği göz önüne alındığında, hoş olmayan sürprizlerden kaçınmak için beyaz dengesini önceden ayarlamanız gerekir.
- Saydamlık veya opaklık yok: PNG gibi biçimlerin aksine, JPEG biçimi saydamlığı veya opaklığı desteklemez.
- Bir JPEG’i Yeniden Kaydetme: Tekrarlanan JPEG kaydetmeleri görüntü kalitesini bozar.
JPEG dosyası nasıl açılır?
JPG dosyaları, tüm resim görüntüleyiciler ve düzenleyiciler tarafından En çok desteklenen resim formatıdır. Herhangi bir resim görüntüleyici ile kolaylıkla açabilirsiniz.
Masaüstü ve mobil platformlar için çok sayıda ücretsiz ve ticari resim görüntüleme ve düzenleme uygulaması mevcuttur, bunlara aşağıdakiler dahildir:
- Microsoft Fotoğraflar (Windows ile birlikte gelir)
- Apple Ön izleme (MacOS ile birlikte gelir)
- Adobe Photoshop (Windows ve MacOS)
- GIMP (çoklu platform)
NOT: Bir JPG görüntüsünü Google Chrome (multiplatform) veya Mozilla Firefox (multiplatform) gibi web tarayıcınızla tarayıcı pencerenize sürükleyip bırakarak da görüntüleyebilirsiniz.
JPG veya JPEG Dosyası Nasıl Dönüştürülür?
Bugün, çeşitli dosya dönüştürme araçlarının yardımıyla herhangi bir dosya biçimini başka bir dosya biçimine kolayca dönüştürebilirsiniz. Görüntü dosyalarını dönüştürmek için görüntü dönüştürücü araçlarını kullanıyoruz.
Microsoft Fotoğraflar, Apple Preview ve Adobe Photoshop dahil olmak üzere birçok resim görüntüleyici ve düzenleyici, JPG dosyalarını diğer biçimlere dönüştürebilir.
Örneğin, Microsoft Fotoğraflar, JPG dosyalarını aşağıdaki biçimlere dönüştürebilir:
- .PNG: Taşınabilir Ağ Grafiği
- .TIF, .TIFF: Etiketli Görüntü Dosyası Formatı
- .BMP: Bitmap Görüntüsü
- .JXR: JPEG XR Resmi
JPEG ve PNG arasındaki fark nedir?
JPEG, diskte daha küçük dosyalar oluşturur. Bunu, kasıtlı olarak görüntünün kalitesini düşürerek yapar. Bu kalite kaybı kalıcıdır ve geri döndürülemez.
PNG görüntü kalitesini düşürmez ancak dosyalar daha büyüktür. JPEG standardı, dosya boyutunun kritik olduğu ve görüntü kalitesinin önemli olmadığı durumlar için icat edilmiştir. Görüntü kalitesi kritik olduğunda ve dosya boyutunun önemli olmadığı durumlarda PNG kullanın.
Sonuç
JPEG formatı, büyük dosyaları sıkıştırarak daha küçük dosyalara dönüştürmek için oluşturulmuştur. Bu nedenle JPEG, görüntüleri ve fotoğrafları sıkıştırmak için en yaygın kullanılan standartlardan biridir.
Önerilen Kaynaklar: