İnternet Servis Sağlayıcısı (ISS) nedir? Ne İş Yapar?

İnternet Servis Sağlayıcı (ISS) Nedir?
İnternet servis sağlayıcı (ISS), bireylere ve kuruluşlara internet hizmeti sağlayan şirketleri ifade eder. Bir internet servis sağlayıcısı, telekomünikasyon hattı erişimi yardımı ile internet hizmeti sağlar. Bu erişimler; Kablo, DSL veya çevirmeli bağlantı yoluyla gerçekleşir.
- Bir internet servis sağlayıcısı (ISS), ücretli abonelik karşılığında kullanıcılarına internet erişimi sağlayan bir şirkettir.
- Türkiye’de bulunan; Türk Telekom, Türknet, Superonline vb. şirketler internet servis sağlayıcısı olarak hizmet verirler.
İnternet Servis Sağlayıcı (ISS) nasıl çalışır?
İnternet servis sağlayıcıları, DSL hatları, uydu antenleri, T1 hatları ve fiber optik kablolar aracılığıyla internete bağlanmanızı sağlayan bir ağ teknolojisi ile çalışır. Bir İnternet bağlantısı, coğrafi konuma bağlı dijital abone hattı, kablolu modemler, uygu antenleri ile sağlanır.
İnternet Servis Sağlayıcı (ISS) Türleri nelerdir?

İnternet Servis Sağlayıcılarının kullandığı çevrimiçi bağlantı seçenekleri İnternetin ilk çağlarından beri değişip gelişse de, çoğu müşteri tarafından kullanılan yalnızca birkaç tane vardır.
ISS, tarafından sağlanan modern bağlantılar şunları içerir:
1. Dijital Abone Hattı (DSL) Sağlayıcısı
Dijital Abone Hattı (DSL), bir telefon hattı üzerinden İnternet bağlantısı sağlar. Bu hizmetler yaygındır çünkü evlerde zaten telefon hatları vardır. Geleneksel telefon şirketleri tarafından sunulurlar.
2. Fiber Optik İnternet Sağlayıcısı
Fiber optik teknolojisi kullanan internet bağlantısı, en hızlı internet hizmetidir. Bu hizmeti sunan ISS’ları cam şeritlerden yapılmış ve ışık hızında veri ileten fiber optik kablolar kullanır. Bakır kullanılmaz. Optik fiberlerin kullanılmasının birçok nedeni vardır. Bunlar ışığı iletmek için bir ortamdır ve aşağıdaki gibi özellikler sunar:
- Elektromanyetik girişime karşı bağışıklık
- Saniyede gigabayt gibi yüksek bant genişlikleri
- Maksimum 150 mil menzile sahip daha yüksek iletim sinyalleri
- Dayanıklılık ve güvenilirlik
3. Uydu İnternet Sağlayıcı
Uydu internet sağlayıcıları, internet ve kullanıcılar arasında veri iletmek için sabit uyduları kullanır. Veriler uzaydan Dünya’ya 22.000 millik bir mesafe kat ettiğinden, bu uzun mesafeler önemli gecikmelere neden olabilir.
Aslında uydu internet, diğer tüm bağlantı türleri arasında en hızlı yanıt sürelerine sahiptir. Ayrıca hız, hava koşullarından ciddi şekilde etkilenebilir. Hız ayrıca ağ tıkanıklığına, yani herhangi bir zamanda bir ağın ne kadar meşgul olduğuna da bağlıdır.
4. Wi-Fi İnternet Sağlayıcısı
Başka bir ISP sağlayıcı türü, Wi-Fi bağlantıları sunan sağlayıcıdır. Modem gerektirmeden, birden çok kullanıcı Wi-Fi bağlantılarına başka hiçbir yerde olmadığı kadar kolay ve esnek bir şekilde erişebilir. Wi-Fi, bağlı kalırken size özgürce hareket etme gücü verir. Günümüzde Wi-Fi bağlantılarını her yere götürebileceğiniz ve çok bağımsız çalışabileceğiniz küçük bir cep cihazı ile kullanabilirsiniz.
İyi Bir İnternet Servis Sağlayıcı Nasıl Seçilir?

İyi bir internet bağlantısına ve hizmetine sahip olmak için bir internet sağlayıcısını dikkatli bir şekilde seçmeniz gerekir. Ek olarak, bazı bölgelerde alt yapı sorunu ile karşılaştığınızda istediğiniz hizmeti alamayabilirsiniz. İşte dikkat edilmesi gereken noktalardan bazıları.
1. Bağlantı türü
Bir internet sağlayıcısı seçerken göz önünde bulundurmanız gereken ilk şey internet bağlantısının türü. Daha önce de belirtildiği gibi, farklı türde İnternet bağlantıları sunan farklı türde ISS’lar vardır. Örneğin, Geniş bant, fiber, kablo, çevirmeli ağ, uydu, DSL, bakır tel, kablosuz vb.
İnanılmaz yüksek hızlara ihtiyacınız varsa, kablo veya bakır yerine fiber veya geniş bandı tercih edebilirsiniz. Ancak, bunun bölgenizde mümkün olduğundan emin olmanız gerekir.
2. Kullanılabilirlik
Kentsel bir bölgede yaşıyorsanız, kullanımınıza, bütçenize ve ihtiyaçlarınıza bağlı olarak hemen hemen her bağlantıyı seçebilirsiniz. Ancak, kırsal bir bölgeden iseniz maalesef seçim sınırlıdır. Bir İnternet sağlayıcısına karar vermeden önce, kullanılabilirliği hakkında bilgi edinmelisiniz. Bölgenizde nelerin mevcut olduğunu kontrol edin ve ardından ihtiyaçlarınıza uygun saygın bir ISS seçin.
3. Hız
Bir sonraki önemli husus hızdır. Bir işletmeyi yönetirken, tüm operasyonlarınızın, sistemlerinizin ve hizmetlerinizin her zaman sorunsuz çalışmasını sağlamak için mükemmel hıza ihtiyacınız vardır. Doğru bir ISS, beklenmedik bir kesinti nedeniyle veri kaybetmemeniz için bulut yedekleme hizmetinizin her zaman kullanılabilir olmasını sağlayacaktır.
Hız ise coğrafi konumunuza bağlıdır. Şehirde bile binlerce Mbps’ye ulaşılabilirken, kırsalda birkaç Mbps ile yetinmek zorunda kalabilirsiniz. Bu nedenle, planınızda belirtilen hız ve bant genişliğine yalnızca dikkat etmeyin, bunları kendiniz test edin. Yanlış sağlayıcıya büyük meblağlar ödemeden ve hayal kırıklığıyla sonuçlanmadan önce bölgenizde ne kadar hız bekleyebileceğinizden emin olmak için hız testleri yapabilirsiniz.
4. Maliyetler
Herhangi bir şeye yatırım yaparken maliyet her zaman belirleyici bir faktördür. Küçük bir işletme veya tüketiciyseniz, işi tamamlamanız için size yeterli bant genişliği ve hız sağlayan ucuz planlar arayabilirsiniz.
Ancak, büyük bir işletmeyseniz ve işletmenizin çalışmaya devam etmesi için sürekli olarak yüksek hızlı bağlantıya ihtiyacınız varsa, istikrarlı bir ağ, yüksek bant genişliği ve yüksek hız sizin için en iyi sonucu verecektir. Bu kategoriye giriyorsanız, daha pahalı olabileceğini bilseniz bile benzer bir hizmet sunan en iyi sağlayıcıları aramalısınız.
En iyi seçimi yapmak için, bölgenizde ihtiyacınız olan bağlantı türünü sunan farklı ISS’ların fiyatlarını ve özelliklerini karşılaştırın. En iyi fiyat/performans oranını sunan sağlayıcıyı seçin.
5. Hizmet Düzeyi
Ek olarak, saygın bir İnternet servis sağlayıcısından internet bağlantınız varsa, ISS’nın sorumluluklarını ve ne bekleyebileceğinizi ve bekleyemeyeceğinizi özetleyen net Hizmet Düzeyi Sözleşmeleri vardır. Bu sizi karışıklık ve sürtünme kayıplarından kurtarır. Aşağıdaki gibi şeyleri belirtir:
- Yükleme ve indirme hızlarını ayarlayın
- Hizmet sunumunda kalıcı gecikmelerin olmamasını sağlamak
- Paket aktarım hızlarını test etme
- Ağı güvenli hale getirme
- Ağda yapmanıza izin verilmeyen şeyleri sınırlama
- Ödeme koşulları
- Hizmetlerinizin kapatılmasına izin verilen süre
- Hizmet kurtarma günlükleri
Ve dahası…
Hizmet Düzeyi Sözleşmesi, siz ve hizmet sağlayıcınız arasındaki bir sözleşmedir. Hizmetinizin tüm gerekli ayrıntılarını kaydedecektir. Örneğin, çalışma süresi, paket kaybı, gecikmeler, yanıt süresi vb. Bu, her iki taraf arasındaki şeffaflığı artırır ve hizmet sağlayıcıdan herhangi bir gizli niyet olmaksızın hangi hizmetleri aldığınızı öğrenebilirsiniz.
6. Adil Kullanım Politikası
Adil Kullanım Politikası, daha önce karşılaşmış olabileceğiniz yaygın bir terimdir. İnternet bağlantı kaynaklarının adil paylaşımını ifade eder.
Hiç büyük miktarda veri kullandıktan sonra İnternet hızınızın düştüğü hissine kapıldınız mı? Eğer öyleyse, kısmen yaşadınız. ISS’lar sınırsız internet planı sunarken, internet planınızda çok fazla veri kullanıyorsanız hızınızı düşürürler. Bunun nedeni, ISS’nızın sınırlı bant genişliğine sahip olmasıdır. Dolayısıyla, tek bir kullanıcı tüm hızı tüketirse, diğer kullanıcılar zayıf internet kullanımıyla karşı karşıya kalır.
7. Müşteri Hizmetleri
Müşteri desteği, hafife alınmaması gereken bir faktördür. İnternet bağlantınız sık sık düşerse veya birkaç saatliğine kesilirse, işiniz üzerinde yıkıcı bir etkisi olabilir. Bu rekabetçi modern iş dünyasında, müşterileriniz mücadele ederken siz çevrimdışı kalmayı göze alamazsınız. Ancak işler her an ters gidebilir. Bir sorunu hızlı bir şekilde çözemediğinizde, hızlı bir şekilde yardıma ihtiyacınız olur. Bu nedenle duyarlı bir müşteri ekibi karşılığını verir.
Sohbet, e-posta ve telefon gibi birden çok kanalda mükemmel müşteri hizmetleri sunan, sorgularınızı anında çözebilecek bilgili ancak arkadaş canlısı ve profesyonel aracılarla hizmet sağlayıcıları arayın.
İnternet Servis Sağlayıcı SSS
İnternet servis sağlayıcıları hakkında bazı sık sorulan sorular ve yanıtları burada.
ISS nedir?
ISS, İnternet Servis Sağlayıcısının kısaltmasıdır. Abonelerine İnternet erişimi sağlayan bir şirketi veya kuruluşu ifade eder.
İnternet Servis Sağlayıcısı hangi bilgileri görebilir?
İnternet sağlayıcınız IP adresinizi biliyor. Bu nedenle, çevrimiçi adımlarınızı takip edebilir. Bu aynı zamanda sörf davranışınızı, yani tükettiğiniz içeriği, ziyaret ettiğiniz web sitelerini vb. içerir. Veri saklama yasaları, İSS’ların müşteri tabanlarını izlemelerine izin verir.
Ek olarak, bazı ülkeler, kullanıcı verilerinin üçüncü taraflara satışına bile izin vermektedir.
İnternet hizmetinin maliyeti nedir?
İnternet hizmet bedelleri ISS’dan ISS’ya değişir. Maliyetler sağlayıcıya, hıza, konuma, bağlantı türüne, özelliklere vb. göre değişebilir. Fiber optik ve geniş bant gibi gelişmiş bağlantılara sahip planlar oldukça pahalı olabilir. Aynı şekilde, inanılmaz derecede yüksek hızlı bir internet bağlantısının maliyeti, ortalama veya yavaş hızlı bir internet bağlantısından daha pahalıdır.
ISS Sözlüğü: İnternet Servis Sağlayıcı Terimleri
İSS dünyasında, kavramı daha iyi anlamak istiyorsanız bilmeniz gereken yaygın olarak kullanılan bazı terimler vardır.
- Geniş bant: İndirme hızı ve yükleme hızı için kullanılan bir terimdir. Örneğin, video indirme veya yükleme
- Wi-Fi: Kablosuz ağ, akıllı telefon, dizüstü bilgisayar, tablet, sanal asistan vb. cihazlarınızı internete bağlamanızı sağlayan bir internet bağlantısıdır. Radyo dalgaları üzerinden bir yönlendirici yardımıyla yapılır.
- Bant genişliği: Bu, bir ağ tarafından bir defada iletilen veri miktarıdır.
- İnternet Paketi: Bireylere sunulan internet hizmetinin ‘paketler’ halinde sınırlandırılmasını ifade eder. Örneğin, İnternet hızı, veri kullanımı vb. sınırlamalar.
- Veri limiti: İnternet tarifeniz için her ay belirli bir veri miktarını sunar. Bazı planlar ayrıca sınırsız veri içerebilir.
- Paket: Bir ISP’den birden çok hizmet kullanıyorsanız, örneğin İnternet bağlantısı ve kablolu TV bağlantısı, bu hizmetler genellikle bir “paket” halinde birleştirilir. Örneğin, İnternet Üzerinden Ses Protokolü telefon (VolP), ev otomasyonu, gelişmiş güvenlik protokolleri vb.
- ADSL: Asimetrik Dijital Abone Hattı (ADSL), konut tipi bir DSL hizmetidir. Daha hızlı yükleme ve indirme hızları sunar.
- SDSL: Bu bir iş DSL hizmetidir ve eşit yükleme ve indirme hızları sunar. Şirketlerin süreçlerini hızlandırmalarını sağlar. Örneğin, Bulut yedeklemeleri, işlemleri ve daha fazlası.
- Tutarlılık: Tutarlılık, bir sağlayıcının İnternet hizmetlerinin ağır yükler altında hızları açısından ne kadar güvenilir olduğunu ifade eder.
- İndirme Hızı: verileri indirebileceğiniz hız, indirme hızınızdır. Örneğin, İnternette arama yaptığınızda, video izlediğinizde, oyun oynadığınızda, web sitelerinde gezindiğinizde, müzik dinlediğinizde vb.
- Yükleme hızı: Bu, bilgilerin İnternet üzerinden gönderilme hızıdır. Örneğin, bir arkadaşınıza veya meslektaşınıza bir resim gönderdiğinizde iletilen hızı belirler.
- Gecikme: Bu, internetten bilgi alındığında meydana gelen gecikmedir. Örneğin, bir web sitesi yüklerken yaşanan sorunu belirtir.
- Mbps, Kbps, Gbps: Megabit/saniye (Mbps), bir ağ üzerinden veri aktarılırken yükleme ve indirme hızlarının saniye cinsinden ölçümüdür. 1 Mbps, 1000 kbps veya saniyede kilobittir ve 1000 Mbps, saniyede 1 gigabittir (Gbps).
İnternet Servis Sağlayıcı Özet
İnternet Servis Sağlayıcıları, İnternet’in fırsat ve eğlence dolu uçsuz bucaksız dünyasını önünüze açtıkları için teşekkür etmeniz gereken kişilerdir. Müşterilerinize kesintisiz hizmet verebilmeniz için size internet bağlantıları ve hizmetleri sağlayarak işletmenizi desteklemenize yardımcı olurlar.
İster çevrimiçi alışveriş yapıyor, ister dünyanın dört bir yanından arkadaşlarınızla sosyal medyada sohbet ediyor veya çevrimiçi oyunlar oynuyor olun, İSS’lar size internette gezinmek için güvenli, hızlı ve güvenilir bir yol sunar.
Bu nedenle, bir ISS seçerken, ihtiyaçlarınız ve bütçeniz için doğru sağlayıcıyı seçtiğinizden emin olmak için bölgenizdeki bağlantı türüne, hıza ve bant genişliğine, müşteri desteğine, ve yukarıda belirtilen diğer noktalara dikkat edin.
Son olarak, bu makale hakkında eksik bir bilgi olduğunu düşünüyorsanız. İletişim sayfamızdan bizi bilgilendirebilirsiniz.
Önerilen Kaynaklar: