İletişimin 7 C’si

İletişimin 7 C’si nedir?

İletişimin 7 C’si, profesyonel iletişim becerilerini geliştirmeye yardımcı olan ve mesajın tam olarak amaçlandığı şekilde anlaşılma şansını artıran bir kontrol listesidir.

Başarılı insanların başkalarıyla iyi bir şekilde iletişim kurma kapasitesine sahip oldukları söylenir. Bu nedenle, müşterilerinizin, işinizin ve topluluğun psikolojisi hakkında bilmeniz gereken her şey, başarılı bir sözlü konuşma veya yazılı mesaja bağlıdır.

İletişim becerileri, müşterinizi tanımaktan kusursuz bir problem çözme stratejisi geliştirmeye kadar iş yerinde hayati önem taşır. Araştırmaya göre, daha fazla potansiyel müşteri oluşturmaya yardımcı olan çok önemli bir yetenek. Daha üretken ve etkili bir iletişimci olduğunuzdan emin olmak için 7 C’si iletişim kontrol listesini kullanabilirsiniz:

Kitlenize Dikkat Edin

İletişim iki yönlü bir süreçtir. İletişimin temel amacı dinleyicinin anlamasını sağlamaktır. İletişim her zaman alıcının/dinleyicinin anlama düzeyine uyacak şekilde paketlenmelidir.

Amacınızı Anlayın

İletişim kurarken amacınızı bilmelisiniz. Belirli bilgileri paylaştığınızı veya sosyal olduğunuzu açıkça belirtmelisiniz.

Konunuzu Bilin

Göndericiler, ilgili konunun tüm gerçeklerinden ve ayrıntılarından haberdar olmalıdır. Konuyu netleştirmeye yardımcı olacak zaman zaman geri bildirim alın.

Her seferinde biraz iletişim kurun ve alıcının anlayıp anlamadığını kontrol edin. Soruları izleyicilere sorun ve soruları sormalarına izin verin.

Hedef belirle

İletişim kurarken belirli bir hedef belirlemelisiniz, çünkü hedef kitlenizi etkilemek etkili iletişimde önemli şeylerden biridir. Herkes asıl sonucunu başlangıçta anlamalıdır.

Açık ve Organize Olun

Kısa cümleler yazmak, her şeyi netleştirmek için çok önemlidir. Ayrıca, uzun cümleler yazmak, hedef kitlenizin dikkatini kaybetmenin en hızlı yollarından biridir. Bu tür sorunlardan kaçınmak için uzun cümleleri kısa olanlarla değiştirmeliyiz.

Düzenli kalmak çoğu insan için kolay değildir. Hedef kitlenizle iletişim kurmaya çalışmadan önce üst düzey bir taslak oluşturur.

Bilgileri birkaç şekilde sunun. Bir dinleyicide işe yarayan şeyler bir başkasında işe yaramayabilir. İzleyicilere bakın ve güçlü ilişkiler kurmaya yardımcı olacak göz teması kurarak iletişim kurun.

İletişimin 7 C'si

İletişimin 7 C’si

  • Netlik
  • Kısa ve öz
  • Somutluk
  • Doğruluk
  • Düşünce
  • Tamlık
  • Nazik

1. Netlik

Mesaj açık ve alıcı tarafından kolayca anlaşılabilir olmalıdır. İletişimin amacı gönderici için net olmalıdır, o zaman sadece alıcı bundan emin olacaktır. Mesaj, aynı anda tek bir hedefi vurgulamalı ve tek bir cümlede birkaç fikri kapsamamalıdır.

Özellikle Açık ve dürüst olmak, iletişiminizin etkinliğini optimize etmede çok önemlidir. Anlaşılabilir olması için, her bir ifadedeki fikir sayısını minimumda tutun ve her seferinde belirli bir fikri veya hedefi vurgulayın.

Ayrıca okuyucunuzun söylediklerinizi anlayabildiğinden emin olmalısınız. Mesajınızın alıcıları, ne ifade etmeye çalıştığınızı anlamak için “satır aralarını okumak” veya kendi varsayımlarını oluşturmak zorunda kalmamalıdır. Okuyucunun harekete geçmek için ihtiyaç duyduğu bilgilere sahip olması için gerekli bilgi ve faaliyetler açıkça belirtilmelidir.

2. Kısa ve öz

Mesaj kesin ve konuya yönelik olmalıdır. Gönderici, uzun cümlelerden kaçınmalı ve konuyu mümkün olan en az kelimelerle aktarmaya çalışmalıdır. Kısa ve öz mesaj daha kapsamlıdır ve alıcının dikkatinin korunmasına yardımcı olur.

Gereksiz cümlelerin olup olmadığını veya amacınızı defalarca ve çeşitli şekillerde ifade edip etmediğini kontrol etmelisiniz. Bu tür sorunları mesajınızdan kaldırmak, içeriğinizi daha alakalı ve etkili hale getirecektir.

Hedef kitleniz ikisinde de tutarsızlıklar fark ederse dikkatleri dağılacak ve güvenilirliğiniz zarar görecektir. Bunun sonucunda iletişiminizin etkinliği zarar görecektir ve bu nedenle kısalık iletişimin en önemli 7 c’sinden biridir.

3. Somutluk

İletişim somut olmalı, yani mesaj açık olmalı ve özellikle yanlış anlaşılmaya yer bırakmayacak şekilde olmalıdır. Gönderenin söylediklerini doğrulamak için tüm gerçekler ve rakamlar bir mesajda açıkça belirtilmelidir.

Mesajınız tüm önemli ayrıntılara sahip olmalı, ancak çok fazla canlı gerçek ve belirsiz şey içermemelidir. Lazer benzeri bir odak olmalıdır. Somut bir mesajın temel özellikleri, gerçekler ve rakamlarla destekleniyor.

Bir mesaj yazarken, alıcının mantığınızı takip etmek ve sizinle aynı sonuçlara varmak için tüm bilgilere sahip olduğundan emin olun. Farklı senaryolarda, bu bilgi derecesi değişiklik gösterecektir ve mesajlarınızı buna göre değiştirmelisiniz.

4. Doğruluk

Mesaj doğru olmalı, yani doğru bir dil kullanılmalı ve gönderici dilbilgisi ve imla hatası olmadığından emin olmalıdır. Ayrıca, mesaj kesin ve iyi zamanlanmış olmalıdır. Özellikle doğru mesajlar alıcı üzerinde daha büyük bir etkiye sahiptir ve aynı zamanda doğru mesaj ile gönderenin morali artar.

Doğruluk, düşüncelerin, şekillerin ve kelimelerin doğruluğu anlamına gelir. Verilen bilgiler doğru bir şekilde iletilmezse gönderici güvenilirliğini kaybeder.

5. Düşünce

Gönderici, etkili bir iletişim için alıcının görüşlerini, bilgilerini, zihniyetini, geçmişini vb. dikkate almalıdır. İletişim kurmak için gönderici, hedef alıcıyla ilişki kurmalı ve dahil olmalıdır.

Mesajınızın hedef kitleniz göz önünde bulundurularak tasarlanması esastır. Tutarlı olmadıkları takdirde mesajlarınız etkisiz olacaktır. Bu tür mesajlar gönderirken konuyla ilgili kalmanız ve iletişiminizi kısa ve anlaşılır tutmanız çok önemlidir.

Kitlenizin bakış açılarını, zihniyetini, geçmişini, inanç sistemini, eğitim seviyesini vb. Etkili iletişim için hedef kitlenizin gereksinimlerini, eğilimlerini ve duygularını anlamalısınız.

6. Tamlık

Mesaj eksiksiz olmalıdır, yani hedef kitlenin gerektirdiği tüm ilgili bilgileri içermelidir. Eksiksiz bilgi, alıcıların tüm sorularına yanıt verir ve alıcının daha iyi karar vermesine yardımcı olur.

Örneğin, bir e-posta pazarlama kampanyasında, mesajınızda hedef kitlenizin tam olarak ne yapmasını istediğinizi bilmesini sağlayan bir “harekete geçirici mesaj” olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir.

Etkili iletişim için, kişi adları, tarihler, saatler ve yerler gibi tüm ilgili bilgileri mesajlara dahil etmek önemlidir.

Ne kadar çok konuşursanız, yanlış anlaşılmaya neden olma şansınız o kadar artar. Sadece yapmanız gereken noktalara odaklanarak bu tehlikeden kaçınmak.

7. Nazik

Göndericinin, mesajın olumlu olması ve izleyiciye odaklanması için alıcının hem duygularını hem de bakış açılarını dikkate alması gerektiğini ima eder. Mesaj önyargılı olmamalı ve alıcıya saygı gösteren terimleri içermelidir.

Nazik mesaj iyimser ve hedef kitleye yöneliktir. Mesajın alıcısına saygı gösteren ifadeler kullanır. Hiçbir şekilde eğri değildir. Mesaj kesin, doğru ve zamanında.

7 C İletişimin Faydaları

İletişimin 7 C’si önemli yanlarından bazıları:

1. İtibarı Optimize Eder

Bir kuruluşun itibarı, kapsamlı iletişim yoluyla oluşturulur ve geliştirilir

2. İletişimi Uygun Maliyetli Hale Getirir

Ayrıca, hiçbir kritik bilgi kaybolmadığından uygun maliyetlidirler ve iletişim tamamlandığında ek mesajların gönderilmesiyle ilişkili ek masraflar yoktur.

3. İletişimi Bilgilendirici ve İkna Edici Hale Getirir

Daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulduğunda, kapsamlı bir konuşma her zaman bunu sağlar. Alıcının tüm sorularını yanıtlar. Mesajlarda 7 C kullanılması hedef kitleyi ikna etmede faydalıdır.

4. Gönderici ve Alıcı arasındaki etkileşimi iyileştirir

Mesajların izleyicileri/okuyucuları/alıcıları, istenen tüm kritik bilgileri elde ettikleri için eksiksiz iletişimden yararlanır.

5. İletişimi sonuç odaklı yapar

7 C iletişim, gereksiz kelimelerin kullanımından kaçınarak temel kavramı vurgular. Dinleyiciye birkaç kelimeyle kısa ve önemli bir mesaj iletir.

Çözüm!

iletişimin 7 c’sinin bir iletişim sürecini açık, özlü, somut, doğru, eksiksiz, tutarlı ve nazik hale getirmede yararlı olduğu açıktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu