Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Güvenlik Duvarı (Firewall) Nedir?

İnternet ve teknoloji kullanımının hızla arttığı günümüzde yeni siber güvenlik tehditleri de ürkütücü bir hızla artıyor. Bu tehditler hem kuruluşlar hem de bireyler için kritik bir endişe haline geldi. Bir güvenlik duvarı, bir birey veya kuruluş olarak ağlarınızı korumak için kullanabileceğiniz en önemli araçlardan biridir.

Güvenlik duvarı, gelen ve giden verileri bir kuruluşun önceden belirlenmiş güvenlik politikalarına göre filtreleyen bir yazılımdır.

Güvenlik Duvarı Nedir?

Bir güvenlik duvarı, bilgisayar ağı ile internet arasındaki trafiği izleyen ve kontrol eden bir yazılım veya donanım parçasıdır. Paket filtreleme güvenlik duvarları, durum denetimli güvenlik duvarları, devre düzeyinde ağ geçitleri, proxy güvenlik duvarları, yeni nesil güvenlik duvarları, bulut güvenlik duvarları vb. gibi birkaç güvenlik duvarı türü vardır.

Bireyler veya kuruluşlar, gereksinimlerine ve iş ihtiyaçlarına göre mevcut olan çeşitli güvenlik duvarı türleri arasından seçim yapabilir. Makalenin sonraki bölümünde farklı güvenlik duvarı türlerini tartışacağız.

Güvenlik Duvarı Nasıl Çalışır? 

Güvenlik duvarını bilgisayar ağınız için bir güvenlik görevlisi olarak düşünebilirsiniz. Ağınıza giren veya çıkan her veri paketini bir dizi kural temelinde analiz eder. Veri paketini analiz ettikten sonra, veri paketinin girmesine veya çıkmasına izin verip vermeyeceğine veya bloke edilip edilmeyeceğine karar verir. Basit bir ifadeyle, bir güvenlik duvarını yalnızca güvendiğiniz kişilerin girmesine izin veren bir güvenlik görevlisi olarak düşünebilirsiniz.

Güvenlik Duvarı Nasıl Çalışır? 

Güvenlik duvarları yalnızca özellikle izin verdiğiniz verilere izin verir. Trafiğin iyi mi yoksa kötü mü olduğuna karar verir ve belirlediğiniz kurallara göre geçmesine izin verir veya engeller. Bu kurallar, trafiğin nereden geldiği, nereye gittiği ve içinde ne olduğu gibi şeylere bakar. Güvenlik duvarları, ağınızı siber saldırılardan korumak için şüpheli yerlerden gelen trafiği engeller.

Güvenlik Duvarı Türleri

Aşağıdakiler gibi farklı güvenlik duvarı türleri vardır:

Güvenlik Duvarı TürüTanım
Paket filtrelemeTrafiğin nereden geldiğini ve nereye gittiğini görmek için paket başlıklarını analiz eder. Analiz ettikten sonra, önceden tanımlanmış kurallara göre trafiğin geçmesine izin verilip verilmeyeceğine karar verir.
Durum denetimiYalnızca paket başlıklarını değil, aynı zamanda paketin içinden geçmesinin güvenli olup olmadığını belirlemek için paketin içeriğini de analiz eder. Bu güvenlik duvarı, karar vermesine yardımcı olan önceki trafiği de hatırlar.
Devre düzeyinde ağ geçidiOSI modelinin oturum katmanında çalışır ve bir bağlantının yetkili olup olmadığına göre karar verir. Bu güvenlik duvarı trafiğin içeriğini incelemez.
vekilİstemci ile sunucu arasında bir aracı görevi görür ve trafiği iletmeden önce tehditlere karşı inceleyebilir.
Gelecek nesilGeleneksel güvenlik duvarlarının özelliklerini izinsiz giriş önleme, uygulama farkındalığı, derin paket denetimi vb. gibi diğer güvenlik teknolojileriyle birleştirir.
YazılımBir bilgisayara yüklenir ve söz konusu aygıtı koruyan bir yazılım uygulaması olarak çalışır.
DonanımTüm ağ için güvenlik duvarı koruması sağlayan bağımsız bir cihazdır. Bu güvenlik duvarı türü genellikle bir yazılım güvenlik duvarından daha fazla işlem gücüne sahiptir.
BulutBulutta barındırılır ve internet üzerinden erişilen cihazlar ve veriler için koruma sağlar.

İlgili Makale: Farklı Güvenlik Duvarı (Firewall) Türleri Nelerdir?

Güvenlik Duvarı Kullanmanın Avantajları 

Güvenlik duvarlarının avantajlarından bazıları şunlardır:

  • Virüslere karşı koruma: Bir bilgisayar güvenlik duvarı, bilgisayar ile istenmeyen kaynaklar arasında bir kalkan oluşturarak bilgisayarın güvenliğini sağlar. Böylece, herhangi bir virüs veya trojan bilgisayara bulaşmadan veya zarar vermeden önce, önceden tanımlanmış kurallara göre onları engeller.
  • Trafiği izler: Bazıları kötü amaçlı olabileceğinden veya bilgisayara zarar verebilecek tehlikeli bir kaynaktan gelebileceğinden, gelen veya giden tüm trafiği sürekli olarak analiz eder ve izler.
  • Hacklenme şansını azaltır: Saldırganın sisteme sızmak ve kötü niyetli faaliyetlerde bulunmak amacıyla göndermiş olabileceği veri paketlerini bloke ederek veya bırakarak hacklemeyi engeller veya gerçekleşme şansını azaltır.

Kısaca, Güvenlik duvarları, tehlikeli veya gereksiz ağ trafiğini filtreleyerek bilgisayarınızı veya ağınızı dışarıdaki siber saldırganlardan korur.

Güvenlik Duvarı Kullanmanın Dezavantajları 

Güvenlik duvarlarının dezavantajlarından bazıları şunlardır:

  • Pahalı: Donanım güvenlik duvarları, yazılım güvenlik duvarlarına kıyasla oldukça pahalıdır ve BT uzmanlarının bunları korumasını gerektirir. Dolayısıyla maliyeti arttırmak.
  • %100 etkili değil: Kötü amaçlı yazılım saldırılarına karşı etkisiz olduğu için bilgisayar korsanlarına karşı tam koruma sağlamazlar.
  • Performansı düşürür: Arka planda çalışırken bile işlem gücü ve RAM kaynaklarının performansını düşürür. Bu nedenle, sistemin genel performansı düşer.

Doğru Güvenlik Duvarı Nasıl Seçilir? 

Doğru güvenlik duvarını seçerken göz önünde bulundurmanız gereken faktörlerden bazıları şunlardır:

  • Ağın boyutu
  • Ağın karmaşıklığı
  • Gerekli güvenlik seviyesi
  • Bütçe mevcut
  • Kullanım kolaylığı
  • Yönetmek
  • Diğer güvenlik araçları ve sistemleriyle uyumluluk
  • Güvenlik politikaları vb.

Sıkça Sorulan Sorular

Firewall Nedir?

Firewall (Güvenlik duvarı), gelen ve giden ağ trafiğini izleyen ve önceden tanımlanmış kurallara dayalı olarak şüpheli veri paketlerini algılayıp önleyebilen ve yalnızca gerçek trafiğin özel ağınıza girmesine izin veren bir araçtır.

Windows Güvenlik Duvarı Ne İşe Yarar?

Windows Firewall, yetkisiz kullanıcıların İnternet veya ağ üzerinden bilgisayarınıza erişmesini engelleyerek bilgisayarınızın korunmasına yardımcı olur. Sisteminize kimlerin erişimi olduğunu ve hangi erişimlerin verildiğini kontrol etmenizi sağlar.

Çözüm 

Bu yazıda, güvenlik duvarlarının ne olduğunu ele aldık. Ayrıca türlerini, işleyişini, avantajlarını, dezavantajlarını vb. derinlemesine inceledik. Konuyla ilgili herhangi bir sorunuz varsa, lütfen sorularınızı yorum şeklinde bize iletmekten çekinmeyin. Size yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.

Önerilen Kaynaklar:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu