Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Gümüş Nedir? Tanımı, Özellikleri ve Kullanımı

Gümüş Tanım: Gümüş, periyodik tablonun 11. Grubunda ve 5. periyotta bulunur. Atom numarası 47’dir. Gümüşün periyodik tablodaki sembolü Ag’dir. Sembol Latince Argentum kelimesinden gelir. Bu kelime “beyaz ve parlak” anlamına gelir ve Romalılar tarafından gümüşü tanımlamak için kullanılmıştır.

Tarihçe:

Gümüşü kimin keşfettiğine dair bir kayıt yok. Ancak, Mezopotamya, Mısırlılar, Yunanlılar ve Romalılar gibi birçok eski uygarlık onu elde etmeyi başarmış ve mücevherlerde, ev eşyalarında ve silahlarda kullanmıştır.

Gümüş Nedir?

Gümüş (Ag), periyodik elementler tablosunda yer alan, Sembolü Ag ve Atom numarası 47 olan Yumuşak, beyaz, parlak bir geçiş metalidir. Termal ve elektriksel iletkenlik özelliklerine sahiptir. Gümüş madeni, bazen doğada serbest bir element (doğal gümüş) olarak veya diğer metallerle karışım halinde bulunur. Ayrıca, Arjantinit, serarjit ve boynuz gümüşü gibi mineraller bu metali içerir.

Ek olarak, gümüş sülfürün diğer metallerin sülfürleriyle birleştiği minerallerde de bulunur. Üretilen gümüşün yaklaşık dörtte üçü, başta bakır ve kurşun olmak üzere diğer minerallerin çıkarılmasının bir yan ürünüdür.

Gümüş Bir Metal midir?

Gümüş, mükemmel bir ısı ve elektrik iletkeni olan kimyasal bir elementtir. Bu özellikler onu metal grubunun bir temsilcisi yapar. Diğer metallerin örnekleri arasında bakır, altın ve platin bulunur. Aslında gümüş, elektriksel iletkenliği en yüksek olan metaldir. Gümüş çok dövülebilir bir elementtir. Bu, sıkıştırıldığında (dövülerek veya preslenerek) kırılmadan ve ince levhalar oluşturmadan deforme olabileceği anlamına gelir. Ayrıca çok sünek bir malzemedir. Bu, ince teller oluşturmak için kırılmadan gerilebileceği anlamına gelir.

Gümüşün diğer fiziksel ve kimyasal özellikleri şunlardır:

  • Kaynama noktası 2162°C’dir.
  • Erime noktası 962°C’dir.
  • Molekül kütlesi 107.8682 u’dur.
  • Molar kütlesi 107.9 g/mol’dür.
  • Mohs ölçeğinde 2,5 ile 2,7 arasında bir sertliğe sahiptir. Altından biraz daha serttir.
  • 10 g/cm³ yoğunluğa sahiptir.
  • Metalik bir parlaklığa sahiptir. Metallerin en parlağıdır.
  • Rengi gümüşi beyazdır.
  • Yüksek yansıtma özelliğine sahiptir. Alabileceği ışığın %95’ine kadar yansıtır.
  • Düşük kimyasal reaktiviteye sahiptir.

Gümüşün Kullanım Alanları

Halk arasında gümüş, madeni para ve mücevherlerde kullanımıyla bilinir. Saf gümüş, özelliklerini iyileştirmek için diğer metallerle birleştirilir. Örneğin gümüş, madeni para yapmak için bakırla alaşımlanır. Bu alaşım gümüşü daha sert yapar. Bu işlem aynı zamanda mücevher ve diğer ev eşyalarını yapmak için de kullanılır. Bununla birlikte, gümüşün pek çok kişinin bilmediği daha birçok uygulaması vardır.

Bu kullanımlardan bazıları şunlardır:

  • Elektronikte, yüksek iletkenliği nedeniyle çok sık kullanılır. Entegre devrelerde ve klavyelerde kullanılır. Ayrıca yarı iletken kablolar yapmak için kullanılır.
  • Gümüş, ışığa duyarlılığı nedeniyle özellikle bromür ve iyodür içerdiğinden fotoğraf geliştirme süreci için gereklidir.
  • Diş amalgamlarında hastaların dişlerindeki delikleri kapatmak için kullanılır. Bunun için gümüş bakırla karıştırılarak inceltilir.
  • Cilt ilaçlarında kullanılır. Örneğin, siğilleri gidermek için gümüş nitrat kullanılır. Diğer tıbbi uygulamalar ise antibiyotikli yanık kremleridir.
  • Gümüş, sünekliğini ve işlenebilirliğini arttırmak için diğer metallerle alaşımlanır. Havacılık endüstrisinde kurşun ve talyumlu alaşımlarda kullanılır. Çinko ile alaşımı pil yapımında kullanılır.
  • Ayrıca bıçak, jilet ve kılıç gibi silahların yapımında da kullanılır.
  • DVD ve CD’lerde kaplama olarak kullanılır. Bu, oksidasyona ve yansıtmaya karşı direncini arttırır.
  • Gümüş klorür, deodorantlarda bakteri üremesini engellemek için kullanılır.
  • Uzay istasyonlarındaki su, klor yerine iyonize gümüş ile arıtılıyor.
  • Gümüş, çevresel manipülasyon için kullanılır. Gümüş iyodür atmosfere salınır ve bulut yoğunlaşmasını ve müteakip çökelmeyi destekler.
  • Güneş panellerinin imalatında kullanılır.
  • Gümüş ayna ve diğer dekorasyon ürünlerinin yapımında kullanılır.

Gümüş hakkında SSS

Gümüş nerede bulunur?

Gümüş, yer kabuğunun içinde bulunan nispeten nadir bir elementtir. Gümüş hem mineral hem de serbest halde bulunabilir ve tipik olarak altın, bakır, kurşun ve çinko gibi diğer metal cevherleriyle birlikte çıkarılır. Yerkabuğunda 68. ve kozmik bollukta 65. en bol bulunan elementtir.

En çok gümüşü hangi ülke üretiyor?

Meksika, yılda 5.600 tondan fazla gümüşten sorumludur ve küresel gümüş üretiminin yaklaşık yedide birini (38.223 ton) oluşturmaktadır.

Gümüş ne işe yarar?

Gümüşün bir dizi güvenilir kullanımı vardır. Genellikle mücevherlerde ve gümüş sofra takımlarında, lehim ve sert lehim alaşımlarında, pillerde, elektrik kontaklarında ve daha birçok ev ve endüstriyel üründe bulunur. Gümüş, insanoğlunun bildiği görünür ışığın en iyi yansıtıcısı olduğu için ayna yapımında da sıklıkla kullanılır. Ayrıca, Gümüş hem sünek hem de dövülebilir olduğu için binlerce ürün için çok faydalı bir metaldir.

Gümüş antibakteriyel midir?

Gümüşün antibakteriyel etkisinin bir elektrik alanının varlığıyla arttığı uzun zamandır bilinmektedir. Topikal antiseptik olarak kullanılır. 

Sonuç

Son olarak, gümüş nedir? içeriğimizde biraz iyileştirme olmasını istiyorsanız yorumlar kısmından bize bildirebilirsiniz.

Önerilen Kaynaklar:

Titanyum Nedir?

Başa dön tuşu