Google Docs (Dokümanlar) Nedir? Nasıl Kullanılır?

Google Docs (Dokümanlar), Google tarafından geliştirilen ve ilk olarak 2006 yılında kullanıma sunulan web tabanlı ücretsiz bir kelime işlemcisidir. Bununla birlikte, Google Drive‘ın bir parçası olan Google Docs, E-Tablolar, Google Slaytlar, Google Çizimler, Google Formlar, Google Sites ve Google Keep gibi birçok uygulamayı kullanmanıza olanak sağlar.
Ek olarak, Google Docs (Dokümanlar), Google’ın çevrimiçi ofis paketinin kelime işlemci bileşenidir. Microsoft Word’e ücretsiz bir alternatiftir. Ayrıca, fark edebileceğinizden çok daha fazla özelliğe sahiptir.
Bu içeriğimizde, Google Docs (Dokümanlar) hakkında en sık sorulan soruları ve nasıl kullanılması gerektiğinden bahsedeceğiz.
Google Docs Nedir?
Google Docs (Dokümanlar), özel ve genel, kelime işlem ve elektronik tablo belgeleri oluşturmak ve düzenlemek için Web tabanlı bir belge yönetimi uygulamasıdır. Belgeleri çevrimiçi olarak oluşturabilir, düzenleyebilir, paylaşabilir ve bunlara internet bağlantısı olan herhangi bir bilgisayardan erişebilirsiniz.

Kullanıcılar ayrıca Android , Chrome veya iOS işletim sistemlerine sahip mobil cihazlardan belgelere erişebilir ve bu cihazlardan üzerinde çalışacakları yeni belgeler oluşturabilir.
Google Docs (Dokümanlar), kullanıcı arayüzünün temiz olması ve tüm araçların yararlı bir amacı olması açısından basit bir web uygulamasıdır. Ancak, Google Drive ile büyük ölçüde entegre olduğundan, Google Dokümanları ilk kez kullanıyorsanız biraz kafa karıştırıcı olabilir.
Google Docs (Dokümanlar) Nasıl Kullanılır?
Google Docs (Dokümanlar), uygulamasını kullanmanız için öncelikle ücretsiz bir Google G-mail hesabı oluşturmanız gerekir. Daha sonra, docs.google.com adresini gidin ve Gmail hesabınız ile oturum açın. Bu adımlar sonucu Google dokümanları kullanmaya başlayabilirsiniz.

Google Docs’ ile doküman oluşturmak için sağ alt kısımda bulunan + işaretine tıklayınız. Oluşturmuş olduğunuz dokümanları düzenleyebilir, paylaşabilir ve indirebilirsiniz. Aynı zamanda, dosyalarınıza sol üst kısımda bulunan menü çubuğundan ulaşabilirsiniz.
Google Dokümanların avantajları nelerdir?
Google Dokümanları kullanmanın en temel avantajlarından biri, ortak kullanım sırasında yapılan herhangi bir değişikliğin, düzeltmenin ve düzenleme sürüm geçmişinin ne zaman yapıldığını görebilmenizdir. Ayrıca, kullanıcılar çalışmalarını kimin göreceğini veya göremeyeceğini kontrol edebilir.
Ek olarak, belgeler çevrimiçi olarak depolandığından ve kullanıcıların bilgisayarlarında da depolanabildiğinden, yerel bir felaket sonucunda toplam veri kaybı riski yoktur.
Google Dokümanlar ve Google Workspace
Genel erişim herkes için ücretsizdir. Ancak Google’ın iş teklifi olan Google Workspace (eski adıyla G Suite), bu uygulamalara aylık aboneliğin bir parçası olarak ek iş odaklı işlevler sunar. Bunlar, Ücretli premium olarak sunulan planlardır.
Ayrıca, ücretsiz kişisel kullanımda sunulan özellikler, bireysel kullanıcılar için oldukça uygun ve kullanışlıdır.

Kişisel (Ücretsiz) kullanımda sunulan özellikler:
Dokümanlar, E-Tablolar, Slaytlar, Formlar içerik oluşturmakla birlikte, Kullanıcı başına 15 GB depolama alanı ve 100 katılımcıya kadar ortak kullanım hakkı sunulmaktadır.
Business (Ücretli) Standard kullanımda sunulan özellikler:
Ücretli kullanımının ₺94 TRY/kullanıcı/ay fiyatlandırması bulunmaktadır. Ücretsiz sunulan özelliklerin yanında bu pakette Kullanıcı başına 2 TB depolama alanı görüntülü ve sesli aramalar için 150 katılımcı ve 7/24 müşteri desteği sunulmaktadır.
Google Dokümanlar ve Microsoft Word
Google Dokümanlar ve Microsoft Word Office, kelime işleme için kullanılsa da iki uygulama arasında bazı temel farklılıklar bulunmaktadır. Çünkü, Google Dokümanlar ücretsiz bir web tabanlı uygulamadır. Ancak, Microsoft Word ücretli olarak sunulan Microsoft Office paketinin bir parçasıdır.
Kullanıcılar, Microsoft Word belgelerini veya Google Dokümanlarını çevrimdışı olarak veya ilki için Microsoft OneDrive ve ikincisi için Google Drive aracılığıyla bulutta depolayabilir.
Sonuç
Son olarak, hem Google Dokümanlar hem de Microsoft Word yerleşik olarak gerçek zamanlı ortak çalışma özellikleri içerir. Bu, iki veya daha fazla kişinin gerçek zamanlı olarak belgeler üzerinde iş birliği yapabileceği ve paylaşabileceği anlamına gelir.