Google Arama Konsolu (Search Console) Kullanım Kılavuzu

Google Arama Konsolu (Search Console), Site içi ve dışı olmak üzere web sitenin teknik niteliklerini analiz eden sistem olarak tanımlanmaktadır. Özellikle Sitenizin Google Arama sonuçlarındaki durumunu izlemenize, sorunları ve hataları gidermenize yardımcı olan, Bilgileri içerir.
Bu eğitim rehberin de Google Arama Konsolu (Search Console) aracıyla ilgili eksiksiz bir kılavuz paylaşacağım.
- Google arama konsolu (Search Console) aracı nasıl kullanılır?
- Web sitesi trafiği nasıl artırılır?
Özellikle verdiğim adımları sırasıyla takip edin.
Google Arama Konsolu (Search Console) Kullanımı
Web sitenizin performansını (sitenizin Google’da performansı) izlemek için Google Arama Konsolunu (Search Console) kullanabilirsiniz. Google Arama Konsolu hesabınızdan Tarama hataları, Sıralama Anahtar Kelimesi, gösterimler ve daha pek çok şey gibi web siteniz hakkında değerli bilgiler edinebilirsiniz.
Bunun dışında sitenizde herhangi bir hata olursa Google Search Console size mail atacaktır. Bu sayede düzeltmeniz gereken hatalar hakkında hızlı bir şekilde bilgi sahibi olacaksınız.
Bu, web sitenizin doğru sürümünü girdikten sonra, Google’ın HTTP ve HTTPS’yi iki farklı protokol olarak gördüğü anlamına gelir. Bu nedenle https://www.example.com ve https://example.com’a iki farklı web sitesi gibi davranır.
Bu nedenle, web sitenizin doğru URL’sini girdiğinizden emin olun. Doğru verileri toplamak için web sitesinin doğru sürümünü eklemek çok önemlidir.

Devam düğmesine tıkladıktan sonra, web sitenizin sahibi olduğunuzu doğrulamanız gerekecektir. Sahipliği doğrulamak için 5 yöntem göreceksiniz.

Bir WordPress kullanıcısıysanız ve Yoast SEO eklentisini kullanıyorsanız, HTML etiketi en kolay yöntemdir. Tek yapmanız gereken Yoast SEO’nun Web Yöneticisi Araçları (SEO> Genel> Web Yöneticisi Araçları) bölümüne gidip HTML etiketini yapıştırmak.

Kaydettikten sonra Google Search Console’a dönün ve ‘Doğrula’ düğmesine tıklayın. Doğru HTML etiketini kullandıysanız, bir başarı mesajı alırsınız ve Google Arama Konsolu web siteniz için veri toplamaya başlar.
Ancak sitenizde Yoast SEO kullanmıyorsanız, HTML etiketini sitenizin <head> bölümüne yapıştırabilirsiniz. Bunun için Insert Headers and Footers eklentisini kullanabilirsiniz. Ayarlar> Üstbilgi ve Altbilgi Ekle ‘ye tıklayın ve HTML etiketinizi ‘Üstbilgideki Komut Dosyaları‘ kutusuna yapıştırın.
Eklenti olmadan Site Sahipliğini doğrulamak istiyorsanız, ilk yöntem HTML dosyasını kullanabilirsiniz. Basitçe HTML dosyasını indirin, web sitenizin kök klasörüne yükleyin ve Google Arama Konsoluna dönün ve ‘Doğrula’ düğmesini tıklayın.
Bunu yaptıktan sonra, bir sonraki adıma geçebilirsiniz.
Performans sekmesi kullanımı
Google Search Console Performans, sekmesi üzerinden web sitenizin hangi sayfalarının ve anahtar kelimelerin Google’da sıralandığını görebilirsiniz.
Yeni Google Arama Konsolunda 16 aya kadar olan verileri görüntüleyebilirsiniz. Ancak veriler, hesabınızı oluşturduğunuz andan itibaren hesabınızda görünür olacaktır.
Performans sekmesini düzenli olarak kontrol ederseniz, hangi anahtar kelimelerin ve sayfaların optimizasyona ihtiyacı olduğunu görebilirsiniz. Performans sekmesinde, ‘sorgular’, ‘sayfalar’, ‘ülkeler’ veya ‘cihazlar’ listesini göreceksiniz. Bunun dışında ‘tıklamalar’, ‘gösterimler’, ‘ortalama TO’ veya ‘ortalama konum’ da görebilirsiniz.
- Toplam Tıklama: Bu, Google arama sonuçlarında insanların web sitenize kaç kez tıkladığını gösterir. Ancak arama sonuçlarındaki herhangi bir bağlantıya tıklamak, tıklama olarak sayılmaz.
- Toplam Gösterimler: Gösterimler, bir kullanıcının arama sonuçlarında bir URL’yi kaç kez gördüğünü size söyler. Görsel ve diğer arama sonuçları için farklı hesaplanır.
- Ortalama TO: Ortalama TO, gösterimlerin yüzdesidir ve arama sonuçlarında web sitenizi tıklayan kişilerin yüzdesini belirtir.
- Ortalama konum: Sitenizin arama sonucundaki ortalama konumunu gösterir. Ayrıca size belirli bir anahtar kelimenin veya sayfanın ortalama konumunu da söyler.
Search Console Kapsam dizini raporu
Biraz teknik ama çok önemli. Dizin Kapsamı raporu, sitenizin hangi sayfalarının Google’da dizine eklendiğini söyler. Ayrıca sayfanın dizine eklenmesini engelleyen hatalar ve uyarılar hakkında da bilgi verir.
Web sitenize hangi hataların ve uyarıların geldiğini görmek için bu sekmeyi düzenli olarak kontrol edin. Ancak Google, yeni hatalar aldığında size bir bildirim gönderir. Böyle bir bildirim aldığınızda buraya gelip hatayı daha ayrıntılı olarak kontrol edebilirsiniz.
- Hata: Hata sekmesine tıkladığınızda, daha derinlemesine analiz edebileceğiniz hata sayfalarının bir listesini göreceksiniz. Hatayı düzelttikten sonra Düzeltmeyi doğrula seçeneğine tıklayabilirsiniz. Google, URL’leri tekrar test edecektir.
- Geçerli: Arama motorlarında sitenizin indeks sayfasını gösterir.
- Uyarı ile Geçerli: Sayfa dizine eklendi, ancak düzeltmeniz gereken bir sorun var.
- Hariç tutuldu: Sayfa dizine eklenmez. Belki de buna noindex ayarlamışsınızdır.
Kapsam raporlarını kontrol ederken her zaman aramanız gereken birkaç şey vardır.
- Yeni içerik yazıyorsanız, dizine eklenen sayfalarınızın sayısı artmaya devam etmelidir. Ayrıca bu, Google’ın sitenizi doğru şekilde dizine eklediğini gösterir.
- Ani düşüş! Bu, Google’ın web sitenize erişmekte sorun yaşadığı anlamına gelebilir. Bunun temel nedeni Robots.txt dosyasında bir değişiklik olabilir veya sunucunuz çalışmıyor olabilir. Buna dikkat etmeniz gerekiyor!
- Grafikte ani yükseliş! Bunun nedeni Yinelenen içerik veya sitenizin saldırıya uğramış olması vb.
Site Haritası
Google Search Console Site Haritası, web sitenizin URL’leriyle doldurulur. Web sitenize bir site haritası eklerseniz, arama motorları web sitenizi daha iyi tarar. Arama sıralamanızı yükseltmese de içerik dizininizin daha hızlı ve daha iyi taranmasına yardımcı olabilir.
Küçük siteler için bir site haritası göndermek gerekli değildir. Ancak büyük siteler için (e-ticaret siteleri gibi) bir site haritası çok önemlidir.
WordPress sitenizde Yoast eklentisi kullanıyorsanız, zaten bir site haritanız var demektir. Tek yapmanız gereken onu Google Search Console’a göndermek.
Site Haritası için Yoast SEO> Genel> Özellikler’e ve XML site haritaları için ‘Açık‘ seçeneğine tıklayın, ardından’ XML Site Haritasını Gör ‘ bağlantısına tıklayın,

Bu sizi XML site haritası sayfasına götürecektir. Ekran görüntüsünde görebileceğiniz gibi.

URL’yi tarayıcınızın adres çubuğundan kopyalayın. Bu, Site Haritanız olacak ve şöyle görünecek:
https://example.com/sitemap_index.xml
Artık Site Haritasına sahibiz. Şimdi Google Search Console’a gönderelim.
Google Search Console kontrol panelinde, sol sütundaki ‘ Site Haritaları ‘ seçeneğini tıklayın, ardından URL’nin son bölümünü (sitemap_index.xml) yapıştırın ve gönder düğmesini tıklayın.

Google Search Console Kaldırma Aracı inceleme
Kaldırma aracı, sayfayı Google arama sonuçlarından kaldırmanıza olanak tanır.
Geçici Kaldırma İstekleri Mevcut iki tür Kaldırma İsteği vardır:
- URL’yi geçici olarak kaldır: URL’leri yaklaşık altı ay boyunca Google arama sonuçlarından engeller ve mevcut snippet’i ve önbelleğe alınmış sürümü temizler.
- Önbelleğe alınmış URL’yi temizle: URL’yi arama sonucu sayfasından kaldırmaz. Geçerli snippet’i ve önbellek sürümünü temizlemeniz yeterlidir.

Eski İçerik: Bunda iki tür rapor vardır:
- Eski önbellek kaldırma: Sayfa hala var, ancak içeriğin bir kısmı kaldırıldı.
- Eski sayfa kaldırma: Sayfa artık mevcut değil ve Google dizinlerinden ve arama sonuçlarından kaldırıldı.
Güvenli Arama Filtreleme – Sitenizde yetişkinlere uygun içerik olarak rapor edilen URL’lerin bir listesini görüntüler.
Google Arama Konsolu (Search Console) Bağlantılar
Bağlantılar SEO’da önemli bir rol oynar. Google bunu bir sıralama faktörü olarak kullanır.
Google Arama Konsolu aracındaki Bağlantılar raporu size harici bağlantıları, dahili bağlantıları, en çok bağlantı veren siteleri ve en çok bağlantı veren metni gösterir. Herhangi bir bağlantı raporunun ayrıntılı sonuçlarını görmek için daha fazla düğmesine tıklayın.
Temel web hayati bilgileri
Temel web hayati değerleri, sayfalarınızın ne kadar hızlı performans gösterdiğini ifade eder. Mobil veya masaüstü raporunu açtıktan sonra aşağıdaki gibi yeni bir pano görünür:
Google Search Console Mobil kullanılabilirlik
Günümüzde aramaların yarısından fazlası mobil cihazlardan yapılıyor. Bu nedenle Google, mobil uyumlu web sitelerini arama sonuçlarında daha iyi sıralar.
Bu sekme, web siteniz veya belirli sayfanız için mobil kullanılabilirlik sorunu hakkında bilgi verir, yani siteniz veya sayfanız mobil uyumlu değildir. Günlük olarak kontrol etmenizi öneririz. Siteniz mobil uyumlu değilse, mobil aramadaki site sıralamanız olumsuz etkilenecektir.
Hataya tıklayarak etkilenen sayfaları görebilirsiniz.
Mobil kullanılabilirlik sorunlarının çoğuna kötü kodlanmış WordPress temaları veya eklentileri neden olur. Her zaman daha iyi yanıt veren bir WordPress teması ve iyi puanlanmış bir eklenti kullanın.

Google Arama Konsolu (Search Console) AMP İnceleme
Web sitenizde AMP (Hızlandırılmış Mobil Sayfalar – yıldırım hızında mobil sayfalar) kullanıyorsanız, Google Arama Konsolu ile AMP sayfa hatasını kontrol edebilirsiniz. Bu bölümde geçerli AMP sayfalarını, uyarıları ve hataları olan geçerli AMP sayfalarını bulabilirsiniz.
Hatalardan birine tıklarsanız, etkilenen URL’leri aşağıda görebilirsiniz.
Google Arama Konsolu (Search Console) Galeta unu İnceleme
Kullanıcıların sitenizde nerede olduklarını bilmelerine ve arama motorlarının sitenizin yapı verilerini bilmelerine yardımcı olun. Bu bölüm hataları, uyarıları ve geçerli kırıntı bilgilerini bildirir.
Site Bağlantıları Arama Kutusu
Google Arama Konsolu (Search Console) SiteLinks arama kutusu işaretlemenizin performansı ve hataları hakkında size daha fazla ayrıntı gösterir. Bu bölüm size hataları, uyarıları ve geçerli öğeleri gösterir. Bunları her sekmeye tıklayarak kontrol edebilirsiniz.
Google Arama Konsolu (Search Console) Manuel İşlemler İnceleme
Manuel işlemler sekmesi, sitenizin Google tarafından cezalandırıldığı bölümdür, bu nedenle burada ayrıntılı bilgileri görebilirsiniz. Siteniz manuel işlemden etkileniyorsa, e-posta yoluyla da bilgilendirileceksiniz.
Bu manuel işlemler genellikle bir web sitesi yasa dışı faaliyetlere, spam göndermeye ve diğer hileli veya şüpheli faaliyetlere dahil olduğunda ortaya çıkar.
Manuel İşlem ihlalleri:
- Doğal olmayan veya satın alınan bağlantılar nedeniyle
- Siteniz saldırıya uğradığında
- Spam içerikli yapılandırılmış işaretleme
- Ve daha fazlası
Manuel işlemleri düzelttikten sonra İnceleme iste butonuna tıklayabilirsiniz. Google arama ekibi web sitenizi tekrar kontrol edecektir.
Google Search Console SEO
Arama Motoru Optimizasyon (SEO) için Google Search Console Tools ücretsiz kullanabileceğiniz en iyi seo araçlarından biridir.
İlgili: Ücretsiz SEO Analiz Araçları
Sonuç
Son olarak, Aklınıza takılan herhangi bir soru olursa aşağıdaki yorumlar bölümünde bize bildirin.