Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

B2G Nedir? İşletmeden Devlete – İş modeli 

İşletmeden Devlete (B2G) bir şirketin bir devlet kurumu ile sahip olabileceği iş ilişkisini ifade eder. Genellikle ürünlerin, hizmetlerin veya bilgilerin çevrimiçi olarak sunulmasını ifade eder. Ancak, bu terimi geleneksel iş prosedürleri için de kullanıyoruz.

Ayrıca, işletmeden yönetime anlamına gelen bu iş yapma biçimini B2A olarak adlandırıyoruz. B2G Terimi ise hükümet veya kamu sektörü ile iş yapan bir şirketi ifade eder.

B2G nasıl çalışır?

İşletmeden Devlete (B2G), hükümetlere veya devlet kurumlarına ürün, hizmet veya bilgi satan işletmelere atıfta bulunan bir iş modelidir. B2G ağları veya modelleri, işletmelerin devlet projeleri veya hükümetlerin satın alabileceği veya kuruluşları için ihtiyaç duyabileceği ürünler için teklif vermeleri için bir yol sağlar.

Aynı zamanda, B2G kamu sektörü pazarlaması olarak da adlandırılır.

B2G Örnekleri Nelerdir?

Aşağıda B2G iş modeline örnek sektörleri sıraladık.

İnşaat alanında uzmanlaşmış işletmeler sıklıkla devlet kurumları ile B2G işlemleri yapmaktadır.

  • Devlet Kamu Binaları
  • Park Alanı Düzenlemeleri
  • Kütüphaneler
  • Okullar
  • Yol yapımı çalışmaları

İnşası gibi devlet ile ilişkili her türlü hizmet çalışması B2G iş modeline örnektir.

B2G İhaleler ve Teklifler

Çoğu durumda, devlet kurumları önceden müzakere edilmiş sözleşmelerle çalışır. Hükümet şirketlerin teklif verdiği ihaleleri değerlendirir ve işletmeler ile iletişime geçer.

  • İhale: Şirketlerden bir proje için ne kadar ücret alacaklarını resmi olarak söylemelerini istemek anlamına gelir.
  • Her resmi gönderime ‘Teklif‘ diyoruz. Hükümet teklif sahiplerinden birini seçer ve bu şirket B2G sözleşmesini alır.

Devlet ihale süreci Nasıl gerçekleşir?

  1. Bir devlet kurumu, kayıtlı bir devlet sitesinde bir teklif talebi (RFP) talep eder.
  2. Bir işletme daha sonra, işinin değerini ve projeye neler katabileceklerini vurgulayacak bir sunum hazırlayacaktır.
  3. Teklifiniz daha sonra değerlendirme sürecine geçecektir. Bu süreç biraz zaman alabilir ancak ihaleyi alırsanız size bilgi verilecektir. Reddedilen teklifler ayrıca açıklanacaktır. Ajans, teklifinizin nerede eksik olduğunu açıklayan bir not gönderecektir.

B2G İş Teklifi: Yapmanız gerekenler

İşletmenizin değerini vurgulayan bir teklif gönderdiğinizde, teklifinizin iyi yapılandırılmış ve profesyonel olduğundan emin olun. Ayrıca, teklifiniz projenin neden olabileceği tüm risk faktörlerini ve işletmenizin bu riskleri nasıl ele almayı planladığını listelemelidir.

Dahil edilecek diğer önemli ayrıntılar şunlardır:

  • Önerilen çözümünüzün bir taslağı.
  • Dürüst fiyatlandırma gereksinimleri ve tahminleri.
  • Projenin tamamlanması için tahmini bir süre.
  • Şirketiniz hakkında bilgiler. Geçmişinizi, oluşumunuzu, iletişim bilgilerinizi (e-posta, faks, telefon numarası vb.) ve tüm sosyal medya ayrıntılarınızı ekleyin.
  • İş ve kişisel nitelikleriniz, ödülleriniz, uzmanlığınız ve deneyiminiz.
  • Teklifiniz ile diğer iş teklifleri arasındaki fark.

B2G’nin genellikle uzun vadeli bir çalışma ilişkisi olması amaçlanır. İşletmeler yüksek sipariş hacmi ile karakterize edilir. Bu nedenle, her iki tarafın da hızlı ve iyi işleyen bir iletişime sahip olması hayati önem taşımaktadır.

BT Nedir?

Şirketler ve devlet daireleri arasındaki BT (Bilgi Teknolojisi) sözleşmeleri çok yaygındır. Her kamu kurumunun BT mal ve hizmetlerine ihtiyacı vardır.

  • BT (Bilgi Teknolojisi): Bilgisayar, donanım ve yazılımının kullanılmasıdır. BT, bilgisayarları, ağları, depolamayı, altyapıyı, yazılımı ve elektronik veri alışverişini içerir.

B2G E-Ticaret Nedir?

B2G e-ticaret modelinin B2A (işletmeden yönetime) ile aynı tanıma sahip olduğuna dikkat edilmelidir. Her iki kısaltma da devlete ürün ve hizmet dağıtma konusunda uzmanlaşmış işletmeyi ifade eder.

B2G E-ticaret İşletmelerine örnek:

İşletmelerinin çoğunluğu makine, elektronik cihazlar, telekomünikasyon ve savunma sistemleri geliştirmeye kadar çeşitli alanlarda ürün sağlayan özel şirketlerdir.

B2G ve diğer İş modelleri

İş modelleri:

  • B2B (İşletmeden İşletmeye): İşletmelerin birbiriyle ürün, hizmet ve bilgi alışverişinde bulunduğu iş modelidir.
  • C2C (Tüketiciden Tüketiciye): Bu model, diğer tüketicilere satış yapan tüketicileri içerir. Arabamı kapı komşuma satarsam, bu bir C2C işlemidir.
  • G2B (Hükümetten İşletmeye): Devletin işletmelere satış yapması anlamına gelir.
  • B2C (İşletmeden Tüketiciye): Bu modelde firmalar tüketicilere satış yapmaktadır. Örneğin bir süpermarket yani bir işletme bize, yani tüketicilere satış yapar.
  • G2C (hükümetten tüketiciye veya devletten vatandaşa): Hükümet birine vergi indirimi verdiğinde, bu bir G2C işlemidir.

Sonuç

Son olarak, Hemen hemen her kayıtlı işletme, hizmetlerini veya ürünlerini devlet kurumlarına satabilir. Ayrıca aklınıza takılan herhangi bir sorunuz olursa yorumlar kısmından bizi bilgilendirebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu