Amazon’da Satışa Nasıl Başlanır?

Amazon, şirketinizi büyük bir potansiyel pazara maruz bırakabilir. Başlamak ve ürün sayfalarınızı nasıl tanıtacağınızı öğrenmek için bu adımları izleyin.

  • Bir Amazon üçüncü taraf satıcısı olmak nispeten kolaydır.
  • Hesabınızı oluştururken bir takım kararlar vermeniz gerekir; birçoğu hangi ücretleri ödeyeceğinizi içerir.
  • Başarınızı sağlamak için Amazon sayfalarınızı aktif olarak pazarlayın.
  • Bu makale, Amazon’da ürün satmayı düşünen herkes içindir.

Çevrimiçi satışların ortaya çıkmasının arkasındaki önemli bir itici güç olan Amazon, oradaki en popüler e-ticaret sitelerinden biridir. Amazon bazı ürünleri doğrudan tüketicilere satarken, üçüncü taraf satıcılar platformdaki satışların önemli bir bölümünü oluşturuyor.

2021’in üçüncü çeyreğinde, Amazon’da satılan tüm malların yaklaşık %56’sı üçüncü taraf satıcılardan geliyordu. Amazon’un 2021’in üçüncü çeyreği itibariyle 24 milyar dolarlık üçüncü taraf satıcı hizmeti geliri gördüğü göz önüne alındığında, sitede küçük işletmeler için önemli bir pazar var.

Amazon’da satış yapmak nispeten kolaydır: Bir satıcı hesabı oluşturursunuz, ürünlerinizi listelersiniz ve oluşturduğunuz hesap türüne bağlı olarak bunları doğrudan tüketiciye veya Amazon’a gönderirsiniz. Genel süreç basit olsa da başlamadan önce ele alınması gereken bazı önemli ayrıntılar ve alınması gereken kararlar vardır.

Amazon’da nasıl satış yapılır

Halihazırda kurulmuş bir e-ticaret işiniz varsa, yeni bir ürün için harika bir fikriniz varsa veya sadece satış tutkunuz varsa, Amazon’da nasıl satışa başlayacağınızı öğrenmek için bu adımları izleyin.

1. Bir satıcı hesabı oluşturun. 

Bu, kişisel Amazon oturum açma bilgileriniz olabilir veya iş e-posta adresinizle yeni bir Amazon satıcı hesabı oluşturabilirsiniz. E-posta adresinize (ve kişisel hesabınızı kullanıyorsanız şifrenize) ek olarak bir kredi kartına, devlet tarafından verilmiş kimliğe, vergi bilgilerine, telefon numarasına ve banka hesabına ihtiyacınız olacaktır.

2. Bir plan seçin. 

Amazon, Marketplace planlarını Bireysel ve Profesyonel olarak ayırıyor. Bireysel Satış Planında aylık abonelik ücreti yoktur. Amazon, diğer standart satış ücretlerine ek olarak satış başına 99 cent ücret alacaktır.

Profesyonel Satış Planının aylık abonelik ücreti 39,99 ABD dolarıdır, ancak satış başına ücret yoktur. Bu plan, Bireysel Satış Planı gibi, diğer Amazon yönlendirme ve kapanış ücretlerine tabidir. Amazon, ayda 40’tan fazla ürün satmayı planlıyorsanız Profesyonel Satış Planına kaydolmanızı önerir.

3. Ürünlerinizi Amazon’da satıp satamayacağınızı belirleyin. 

Amazon, ürün kategorilerini iki ana gruba ayırır: tüm satıcılara açık kategoriler ve yalnızca Profesyonel satıcı hesaplarına açık olanlar. Amazon’da satış için 20’den fazla açık kategori vardır ve burada üçüncü taraf satıcılar belirli bir izin olmadan ürünleri listeleyebilir.

Profesyonel kategoriler, “satıcıların ürün ve listeleme kalitesi standartlarını ve ayrıca kategoriye özel diğer gereksinimleri karşılamasını sağlamaya yardımcı olmak için” Amazon’dan onay gerektirir. Profesyonel bir kategoride ürün satmak istiyorsanız, Profesyonel Satış Planına kaydolmanız ve ürününüzü listelemek için Amazon’dan onay almanız gerekir.

4. Ürün listelemelerinizi oluşturun. 

SKU, GTIN, UPC, ISBN veya EAN gibi bir ürün tanımlayıcıya ihtiyacınız olacak. Başka bir satıcının sunduğu bir ürünü satıyorsanız, bu bilgilerin bir kısmı zaten yerinde olacaktır. Ardından fiyat, ürün durumu, mevcut miktar, nakliye seçenekleri, isim, marka, açıklama ve anahtar kelimeler gibi ürün detaylarını girin.

5. Ürünlerinizi nasıl yerine getireceğinize karar verin. 

İşletmeniz için hangi planın doğru olduğuna karar verdikten sonra, ürünlerinizi listeleyip doğrudan alıcılara satabilir veya Amazon Lojistik programına kaydolabilirsiniz. Doğrudan müşterilere satış yapmak, ürünlerinizi yayınlamayı, satış yapmayı ve ardından bunları müşterilere göndermeyi içerir. Ürünlerinizin nakliyesinden ve kullanımından siz sorumlu olacaksınız ve müşterinizin satış için her zaman ek nakliye masrafları olacaktır.

Amazon Prime avantajları Ücretsiz kargo

Teslimat, ücretsiz kargo ve diğer Amazon Prime avantajları için uygun olduğu anlamına gelir. Amazon Lojistik’e kaydolmak, sizi diğer üçüncü taraf satıcılardan farklı kılabilir. Müşteriler Prime ayrıcalıklarını kullanmak ister ve iki günlük ücretsiz gönderim, güçlü bir satın alma motivasyonu olabilir.

Amazon ayrıca sevk ve kapanış satışları için ücret alır. Ücretlerini kategoriye göre ayırır, ancak hemen hemen her öğenin bir sevk ücreti olacak ve bazı öğelerin bir kapanış ücreti olacaktır. Yönlendirme ücretleri, satın alma fiyatının belirli bir yüzdesidir ve ürün türüne bağlı olarak %6 ile %45 arasında değişir. Çoğu sevk ücreti %8 ile %15 arasındadır. Yazılım, video oyunları, videolar ve müzik gibi öğelerin de kapanış ücreti 1,80 ABD dolarıdır.

Teslimat, ücretsiz kargo ve diğer Amazon Prime avantajları için uygun olduğu anlamına gelir. Amazon Lojistik’e kaydolmak, sizi diğer üçüncü taraf satıcılardan farklı kılabilir. Müşteriler Prime ayrıcalıklarını kullanmak ister ve iki günlük ücretsiz gönderim, güçlü bir satın alma motivasyonu olabilir.

Amazon ayrıca sevk ve kapanış satışları için ücret alır. Ücretlerini kategoriye göre ayırır, ancak hemen hemen her öğenin bir sevk ücreti olacak ve bazı öğelerin bir kapanış ücreti olacaktır. Yönlendirme ücretleri, satın alma fiyatının belirli bir yüzdesidir ve ürün türüne bağlı olarak %6 ile %45 arasında değişir. Çoğu sevk ücreti %8 ile %15 arasındadır. Yazılım, video oyunları, videolar ve müzik gibi öğelerin de kapanış ücreti

İşletmenizi Amazon’da nasıl pazarlayabilirsiniz?

Artık Amazon mağazanız kurulduğuna göre, insanlar sitede sizden satın alabilir. Ancak potansiyel müşterilerin ürün listelemelerinize rastlamasını beklerseniz başarılı olamazsınız. Amazon’un yüz milyonlarca kullanıcısından bazılarını ürün sayfalarınıza çekmek için işletmenizi nasıl pazarlayacağınız aşağıda açıklanmıştır.

Sponsorlu reklamlar kullanın.

Sponsorlu bir reklam satın aldığınızda Amazon, ürün bilgilerinizi alışveriş sonuçları sayfalarında veya rekabetçi ürün detay sayfalarında görüntüler. Bunlar tıklama başına ödeme reklamlarıdır, yani ürün sayfanıza gelen trafik için ödeme yaparsınız. Ürününüzün açıklaması, resimleri, nakliyesi ve fiyatı ilgi çekiciyse, satış yapma şansınız yüksektir. Amazon reklamcılığının birkaç türü vardır.

  • Sponsorlu ürünler: Bunlar, alışveriş sonuçları sayfalarında ve ürün detay sayfalarında görüntülenen tek tek ürünler için reklamlardır.
  • Sponsorlu markalar: Bu, alışveriş sonuçları sayfalarında marka logonuzu, özel bir başlığı ve birkaç ürünlerinizi gösterir.
  • Sponsorlu görüntüleme: Bu, hedef pazarınıza ulaşmanıza yardımcı olan, Amazon’un sitesinde ve dışında banner reklamlar biçimini alır.

Listelerinizi SEO için optimize edin.

Amazon’un kendi dahili arama motoru vardır ve ürün listelemeniz Amazon kullanıcılarının aradığı anahtar kelimeleri içerdiğinde, sayfanız sıralamada yükselir. Amazon müşterilerinin hangi terimleri aradığını size söylemek için Kapsam anahtar kelime aracı gibi kaynakları araştırın ve kullanın. Ardından bu anahtar kelimeleri sayfanızda başlıklarda ve açıklamalarda kullanın. İlgili Amazon listeleri, insanlar Google gibi genel arama motorlarını kullandığında da görünecektir. 

Listelerinizi platformlarda, videolarda ve sosyal medyada tanıtın.

Amazon listelerinizi Youtube, Tiktok veya diğer herhangi bir sosyal medya platformunda tanıtmak, trafiği ve satışları artırabilir. Sosyal medya takipçileri düz ürün promosyonlarından hoşlanmasa da aşağıdaki taktiklerle biraz görünürlük elde edebilirsiniz: 

  • Bir sosyal medya promosyon kodu ekleyin (Profesyonel Satış Amazon hesabınız varsa).
  • Amazon ürün bağlantınızı içeren bilgilendirici, ilginç veya eğlenceli içeriği paylaşın.
  • Takipçiler Amazon listenizi bios’larında veya hesaplarında yayınladıklarında bir yarışma veya çekiliş düzenleyin.

Ayrıca, ürününüzün demografisindeki bir etkileyiciyle ilişki geliştirerek ve ürünlerinizi gözden geçirip değerlendirmeyeceklerini veya takipçilerine tavsiye edip etmeyeceklerini sorarak, etkileyici pazarlamanın gücünden yararlanabilirsiniz.

İtibarınızı ve incelemelerinizi yönetin.

Rakip bir üründen daha iyi incelemelere sahip olmak tüm farkı yaratabilir, bu nedenle çok sayıda inceleme ve mümkün olan en iyi yıldız derecelendirmelerini almaya çalışın. Ürün açıklamanızın doğru olduğundan emin olun, mükemmel müşteri hizmeti sağlayın ve müşteri şikayetlerine anında yanıt verin ve bunları çözün. Birçok Amazon satıcısı, satış için teşekkür ederek ve inceleme bırakmalarını hatırlatarak tüm müşterilere proaktif olarak ulaşır.

Müşteri incelemeleri, müşteri sorularına yanıt verme süreniz, zamanında gönderim (FBA kullanmıyorsanız), ters ibraz ve sipariş doğruluğu gibi faktörlerin yanı sıra satıcı puanınızı da etkiler. Amazon, ürünlerinizin ne sıklıkla teşhir edildiğini belirlemek için satıcı puanınızı kullanır ve müşteriler bunu sizinle rakipleriniz arasında karar vermek için kullanır.

İpucu: Amazon ile satış hakkında daha fazla bilgi edinmek için çeşitli konularda videolar izleyin.

Kendinizi Amazon’da satış yapmaya hazırlamak basit bir işlemdir. Özellikle Amazon’un devasa hedef kitlesine erişebildiğiniz zaman, perakende operasyonlarınızı mümkün olan her yerde genişletmek önemlidir. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu